Κόσμος

Μπάιντεν, Πούτιν, Σι και Σολτς καλούν Ερντογάν με φόντο Ρωσία, Συρία και οικονομία

Επίθεση φιλίας από τους ηγέτες του κόσμου στον Ερντογάν. Τα συμφέροντα ενώνουν Δύση – Ανατολή. 

Δεν έχει σταματήσει το τηλέφωνο στο Λευκό Παλάτι, το Προεδρικό Συγκρότημα του Μπεστεπέ της Άγκυρας, για συγχαρητήρια και ευχές προς τον Τούρκο Πρόεδρο για τη νίκη του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Το σύνολο των ηγετών, Δύσης και Ανατολής, έχει καλέσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ευχές αλλά και άνοιγμα ευκαιριών για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών τους.

Μεταξύ αυτών οι εχθροί, Μπάιντεν και Πούτιν, ο Σι Τζινπίνγκ, ο Όλαφ Σολτς, o Ισραηλινός Πρόεδρος Χέρζογκ και ένα σωρό άλλοι Ευρωπαίοι και μη ηγέτες, έδωσαν «διαπιστευτήρια» στον επί 22 χρόνια ηγέτη της Τουρκίας. Όπως και περισσότεροι από 100 Υπουργοί Εξωτερικών έχουν δώσει συγχαρητήρια στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ο θυμόσοφος λαός λέει όταν κάποιον δεν μπορείς να τον νικήσεις κάν’ τον φίλο. Αυτή η εσπευσμένη προθυμία όλων σχεδόν των ηγετών της υφηλίου, να επικοινωνήσουν με τον Ερντογάν, προκαλεί έκπληξη, γιατί μέχρι πριν λίγες μέρες οι μισοί από αυτούς που πήραν τηλέφωνο ή απέστειλαν μήνυμα, προσεύχονταν για να βγει ο Κιλιτσντάρογλου.

Προς τι αυτή η νεόκοπη αγάπη προς τον Τούρκο Πρόεδρο που ξεκινάει την 3η δεκαετία της εξουσίας του στην Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία, καθώς και ο μεγάλος τους αδελφός, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενδόμυχα είναι ικανοποιημένοι με την εκλογή του Ερντογάν για τρίτη θητεία για διάφορους λόγους.

Από την μια πλευρά έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το ΝΑΤΟ και δεν έχει διακόψει τις σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ως εκ τούτου, θα λειτουργήσει ως γέφυρα σε περίπτωση οποιασδήποτε επίλυσης της ουκρανικής κρίσης, κάτι που δεν θα ήταν εγγυημένο ότι θα συμβεί με τον Κιλιτσντάρογλου.

Όσον αφορά το συριακό ζήτημα, ο Ερντογάν υπήρξε υποστηρικτής των δυτικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος. Υποδέχθηκε μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων μεταναστών και τους εμπόδισε να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Επίσης ο Ερντογάν έχει διατηρήσει καλές σχέσεις με το Ισραήλ, την προωθημένη βάση των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ έχει αρχίσει μια διαδικασία εξομάλυνσης με χώρες του Αραβικού κόσμου που θα μειώσει τις εντάσεις.

Επίθεση φιλίας με φόντο την οικονομία 

Ο Ερντογάν έχει παίξει κι έναν άλλο ρόλο, αθέατο στους περισσότερους, καθώς έχει απορροφήσει το ριζοσπαστικό Ισλάμ στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Είναι ένας ισλαμιστής που οι ριζοσπάστες δεν μπορούν να τον εγκαταλείψουν και ταυτόχρονα είναι ανοιχτός στη συνεργασία με τη Δύση.

Ενώ πολλά από τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη, η νίκη αυτή τον φέρνει πιο κοντά στις ΗΠΑ, καθώς έγινε ακόμα πιο απαραίτητος για την Ουάσινγκτον, ως ο απόλυτος και αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Τουρκίας.

Η επίθεση φιλίας αυτή, έχει και άλλη μια παράμετρο, είναι μια χείρα βοηθείας σε όποια οικονομικά προβλήματα έχει η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να μην καταρρεύσει η τουρκική οικονομία. Οι παρενέργειες μιας χρεωκοπίας θα προκαλέσουν, αλυσιδωτές αντιδράσεις σ’ μια ασταθή παγκόσμια οικονομία από τις κρίσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Τουρκίας είναι πολύ σημαντικός για να σφυρίζουν αδιάφορα οι ηγέτες, ιδιαίτερα της Δύσης που βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση από ότι αφήνεται να εννοηθεί από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σύνταξη χηρείας: Πότε περιορίζεται στο 35%, πώς μοιράζεται σε τέκνα και πρώην συζύγους
Σπύρος Σιδέρης: Τουρκία: Εσωστρέφεια, αλλαγές και σημάδια αποσύνθεσης στην Εθνική Συμμαχία
Chevron Right