Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση – που κατά πολλούς αναλυτές αντανακλά και τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η Ουκρανία σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο – ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησε σε έναν ριζικό ανασχηματισμό της ουκρανικής κυβέρνησης. «Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον πόλεμο, χρειαζόμαστε νέα ενέργεια», ισχυρίστηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος.
Συνολικά έξι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση. Την παραίτησή τους υπέβαλαν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και ο υπουργός στρατιωτικής βιομηχανίας, ο οποίος είχε την ευθύνη για την παραγωγή όπλων στην Ουκρανία.
«Η κίνηση αυτή σχετίζεται μόνο με την ενίσχυση του κράτους μας προς διαφορετικές κατευθύνσεις», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Σάιμον Χάρις που επισκέπτεται.
Σημειώνεται πως ο Ντμίτρο Κουλέμπα ήταν ο πιο αναγνωρίσιμος πολιτικός της Ουκρανίας στο εξωτερικό μετά τον Ζελένσκι, καθώς είχε αναλάβει τις επαφές με ηγέτες από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Κιέβου για ενίσχυση της στρατιωτικής, οικονομικής και πολιτικής υποστήριξης.
Αναλυτές αναφέρουν πως η απομάκρυνση των έξι υπουργών είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο είχε αναβληθεί επειδή ο Ζελένσκι είχε επικεντρωθεί το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά από συνομιλίες με δυτικούς συμμάχους για να εξασφαλίσει την αναγκαία βοήθεια για το Κίεβο. «Η μισή κυβέρνηση ανανεώνεται. Αυτό είναι το στυλ του Ζελένσκι. Πιστεύει ότι ο νέος υπουργός φέρνει νέα ενέργεια, νέα προσέγγιση και εργάζεται πιο εντατικά. Αυτό ακριβώς αναμένεται από τα νέα κυβερνητικά στελέχη», ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ο Βολοντίμιρ Φεσένκο, ουκρανός πολιτικός αναλυτής.
Τα αδιέξοδα του Κίεβου
Ο ανασχηματισμός του Ζελένσκι έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από τη μία το Κίεβο προσπαθεί να εξασφαλίσει περισσότερη βοήθεια από τη Δύση και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων σε ό,τι αφορά στα χτυπήματα εντός της Ρωσίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ένα αίτημα που μέχρι τώρα απορρίπτεται από την Ουάσιγκτον υπό το φόβο κλιμάκωσης της σύγκρουσης και μιας ισχυρής ρωσικής αντίδρασης.
Από την άλλη, σε στρατιωτικό επίπεδο, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν το τελευταίο διάστημα στο ανατολικό μέτωπο, ενώ η τολμηρή εισβολή των Ουκρανών σε ρωσικό έδαφος, στο Κούρσκ, παρά τον αρχικό ενθουσιασμό έχει επιβραδυνθεί σημαντικά χωρίς αξιοσημείωτα οφέλη, πλην των επικοινωνιακών.
Σημειώνεται πως ήταν η πρώτη εισβολή σε ρωσικό έδαφος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και η πρώτη σε μια πυρηνική δύναμη. Ο Ουκρανός προέδρος υποστήριξε πως η εισβολή κατέδειξε τις δυνατότητες νίκης του ουκρανικού στρατού, αλλά και πως οι απειλές της Μόσχας – ακόμη και για χρήση τακτικών πυρηνικών – δεν είναι παρά μια «μπλόφα» και θα πρέπει να δοθεί η άδεια στον ουκρανικό στρατό να χτυπήσει βαθύτερα στη Ρωσία.
Ωστόσο, σε τακτικό επίπεδο τα αποτελέσματα δεν ήταν τα ανεμενόμενα. Το Κίεβο προσδοκούσε πως η Ρωσία θα αποσύρει σημαντικές δυνάμεις από το ανατολικό μέτωπο, όμως το Κρεμλίνο διατήρησε την εστίασή του στο Ντονέτσκ με αποτέλεσμα, πολλοί αναλυτές να μιλούν πλέον για στρατηγικό λάθος των Ουκρανών. Ο δε Ζελένσκι δέχεται προσωπικά επικρίσεις για την απόφαση, που – όπως αναφέρουν όλο και περισσότεροι εντός Ουκρανίας – τελικά αποδυνάμωσε τις ουκρανικές αμυντικές θέσεις, λόγω αναδιάταξης χιλιάδων στρατευμάτων, και γυρίζει μπούμερανγκ για τον ουκρανικό στρατό.
Επιπλέον τις τελευταίες εβδομάδες ο ρωσικός στρατός έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς, με drones και πυραύλους, σε διάφορες περιοχές στην Ουκρανία, ακόμη και στο Κίεβο και δυτικότερα στο Λβίβ, προκαλώντας πλήγματα κυρίως σε ενεργειακές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές, αλλά και δεκάδες νεκρούς. Ειδικά με το χτύπημα στο Λβίβ, στα δυτικά της χώρας, στην άλλη άκρη από τα ρωσοουκρανικά σύνορα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδειξε στον Ζελένσκι πως ο ρωσικός στρατός έχει τη δυναότητα να επιτεθεί «παντού και οποιαδήποτε στιγμή».
Η Μόσχα παρουσιάζει εμμέσως το σφυροκόπημα των τελευταίων ημερών ως επίδειξη ισχύος, διαμηνύοντας πως σε περίπτωση επιθέσεων μεγάλης εμβέλειας σε ρωσικό έδαφος η απάντηση θα είναι ακόμη «πιο οδυνηρή». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, απευθυνόμενος στη Δύση και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ τόνισε πως «δεν θα πρέπει να παίζουν με τις “κόκκινες γραμμές” μας».