Κόσμος

Μπαράζ βομβαρδισμών στην Ουκρανία με 6 νεκρούς – Θρίλερ με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας βομβαρδίζονται από το πρωι της Πέμπτης από ρωσικά πυρά. 

Αδιάκοπο ρωσικό σφυροκόπημα με 6 νεκρούς από το πρωί της Πέμπτης σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις, αλλά και στο Κίεβο. 

Από τα ρωσικά πλήγματα σκοτώθηκαν 5 άμαχοι στην ουκρανική περιφέρεια Λβιβ (δυτικά), ενώ ένας ακόμη έχασε τη ζωή του στο Ντνιπροπετρόφσκ στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα υπήρξαν αναφορές μαζικά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στις περιφέρειες της Χαρκίβ και της Οδησσού, αντίστοιχα στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, καθώς επίσης και σε πόλεις στο δυτικό της τμήμα.

Και το Κίεβο μπήκε στο στόχαστρο των Ρώσων, σήμερα με τον Δήμαρχο της πόλης να κάνει λόγο για δύο τραυματίες. Πρόσθεσε πως το 40% του Κιέβου δεν έχει θέρμανση.

«Έκτακτες διακοπές ρεύματος δεν επιτρέπουν να διασφαλίζεται η θέρμανση για το 40% των καταναλωτών του Κιέβου», εξήγησαν οι τοπικές αρχές στο Telegram.

Στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, έχει διακοπεί εκ νέου η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η θέρμανση, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιγκόρ Τερεχόφ.

«Δεν υπάρχει πλέον ηλεκτροδότηση σε όλη την πόλη», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση. «Δεν υπάρχουν θέρμανση και υδροδότηση εξαιτίας της απουσίας τάσης στο ηλεκτρικό δίκτυο», πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης του Χαρκόβου Όλεχ Σινεχούμποφ επεσήμανε ότι η πόλη επλήγη από περίπου 15 βαλλιστικούς πυραύλους S-300, τους οποίους επίσης δεν μπορεί να αναχαιτίσει η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 81 πυραύλους και οκτώ drones και στοχοθέτησε κυρίως ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας. Παράλληλα η Μόσχα χρησιμοποίησε και έξι υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, τους οποίους δεν μπορεί να αναχαιτίσει η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα. Ωστόσο αναχαιτίστηκαν τουλάχιστον 34 πύραυλοι και τέσσερα drones Shahed.

«Ήταν μια μεγάλη επίθεση και για πρώτη φορά με τόσους διαφορετικούς τύπους πυραύλων (…) Ο εχθρός εκτόξευσε έξι Kinzhals», δήλωσε ο Γιούρι Ιχνάτ εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας. «Ήταν πρωτοφανές».

Θρίλερ με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – Προβοκάτσια, λένε οι Ρώσοι

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία, έχασε τη σύνδεσή του με το ουκρανικό σύστημα ηλεκτροδότησης λόγω ρωσικού πυραυλικού πλήγματος, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική εταιρεία Energoatom.

Από την πλευρά τους οι διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι στην κατεχόμενη από τη Μόσχα περιοχή της επαρχίας Ζαπορίζια κατήγγειλαν ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό οφείλεται σε «προβοκάτσια».

«Η τελευταία γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του κατεχόμενου πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης κόπηκε λόγω των επιθέσεων με ρουκέτες» του ρωσικού στρατού, επεσήμανε η Energoatom.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που η Ουκρανία είναι στόχος νέου κύματος ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, οι οποίες έπληξαν πολλές πόλεις και υποδομές της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή ο σταθμός (…) πέρασε σε κατάσταση ‘black out’ για έκτη φορά μετά την κατοχή», πρόσθεσε η Energoatom.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο πέμπτος και ο έκτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί 18 γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ προκειμένου να διασφαλιστεί η βασική λειτουργία του σταθμού.

«Υπάρχει αρκετό καύσιμο για δέκα ημέρες. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει», υπογράμμισε.

«Αν δεν αποκατασταθεί η εξωτερική τροφοδοσία του πυρηνικού σταθμού με ηλεκτρική ενέργεια, ενδέχεται να σημειωθεί ατύχημα που θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στις 4 Μαρτίου 2022, εννέα ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο σταθμός, που πριν από την εισβολή παρήγε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, συνέχισε να λειτουργεί τις πρώτες ημέρες μετά την κατοχή, παρά τους βομβαρδισμούς. Τέθηκε εκτός λειτουργίας τον Σεπτέμβριο.

Έκτοτε κανένας από τους έξι αντιδραστήρες VVER-1000, που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή, δεν παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά ο σταθμός παραμένει συνδεδεμένος με το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας και καταναλώνει ηλεκτρικό για τις ανάγκες του.

Στο παρελθόν η Energoatom είχε προειδοποιήσει ότι η διακοπή της λειτουργίας του σταθμού θα οδηγούσε «σε σταδιακή κατάρρευση των συστημάτων και του εξοπλισμού του».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο Μηταράκης λέει μετά τον σάλο ότι δεν είπε ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης λειτουργεί
Το νέο Opel Astra Electric με τελική 170 χλμ/ώρα - Τα χαρακτηριστικά του
Chevron Right