Ένα οκτάχρονο παιδί-θαύμα του σκακιού από τη Σιγκαπούρη έγινε ο νεότερος σκακιστής που νίκησε έναν grandmaster.
Ύστερα από μια τρίωρη παρτίδα σκάκι στο Burgdorfer Stadthaus-Open της Ελβετίας, ο Ashwath Kaushik, ο οποίος είναι 8 ετών και έξι μηνών, νίκησε την Κυριακή (18/02) τον 37χρονο Πολωνό grandmaster, Jacek Stopa, σύμφωνα με τη Singapore Star. Ο Ashwath Kaushik έσπασε το ηλικιακό ρεκόρ που είχε σημειωθεί μόλις λίγες ημέρες πριν, όταν ο Leonid Ivanovic από τη Σερβία (8 ετών και 11 μηνών) νίκησε τον Βούλγαρο Milko Popchev, 59 ετών.
«Είναι ένα πολύ συναρπαστικό συναίσθημα και εκπληκτικό να είμαι σε θέση να νικήσω τον πρώτο μου grandmaster στη σκακιέρα και μάλιστα στο κλασικό σκάκι, οπότε νιώθω πολύ περήφανος για τον εαυτό μου», δήλωσε ο Ashwath Kaushik από την Ινδία που μετακόμισε στη Σιγκαπούρη με την οικογένειά του πριν από επτά χρόνια.
Ρεκόρ στο σκάκι και από 8χρονο στη Σερβία
Πάντως, πριν από μια εβδομάδα, στο Βελιγράδι, ο Leonid Ivanovic έγινε ο πρώτος σκακιστής κάτω των 9 ετών που νίκησε έναν grandmaster στο κλασικό σκάκι. Σύμφωνα με το chess.com, ο ανταγωνιστικός σκακιστικός κόσμος «παρακολουθεί τα πολλά παιδιά που σημειώνουν εξαιρετικά αποτελέσματα σε ακόμη μικρότερη ηλικία, ίσως ωθούμενα από την πανδημία και ένα σύστημα αξιολόγησης που υστερεί στο να συμβαδίζει με την άνοδο της δύναμής τους».
Παρ’ όλα αυτά, η 37χρονη μητέρα του Ashwath Kaushik, Rohini Ramachandran, 37 ετών, δήλωσε ικανοποιημένη με τη νίκη. «Ήμασταν όλοι πολύ χαρούμενοι, αλλά έπρεπε γρήγορα να ξανασυγκεντρωθεί, οπότε δεν νομίζω ότι είχαμε πολύ χρόνο για να γιορτάσουμε αμέσως μετά το παιχνίδι, αλλά σίγουρα θα γιορτάσουμε όταν επιστρέψουμε στο σπίτι με όλη την οικογένεια», είπε η ίδια χαρακτηριστικά.
Ο Ashwath Kaushik ήταν 4 ετών όταν οι γονείς του τον μύησαν στο σκάκι, δήλωσε η οικογένεια στη «Singapore Star». Μέσα σε λίγους μήνες κέρδιζε τους ίδιους και άλλα μέλη της οικογένειας. Τώρα παίζει σκάκι δύο ώρες κάθε ημέρα και έξι με επτά ώρες την ημέρα τα Σαββατοκύριακα. «Είναι πραγματικά διασκεδαστικό και βοηθάει τον εγκέφαλό σου να γίνει καλύτερος και εξυπνότερος, επειδή στο σκάκι χρειάζεται πολλή σκέψη για να βρεις τις καλύτερες κινήσεις», ανέφερε το παιδί.