Στην αντεπίθεση πέρασαν οι ΗΠΑ και η Ουκρανία μετά τους όρους που έθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για την άμεση κατάπαυση του πυρός. Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμενων από τέσσερις περιοχές: τη Χερσώνα, τη Ζαπορίζια, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν είναι σε θέση» να θέτει όρους και να έχει απαιτήσεις από την Ουκρανία, διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, υποστηρίζοντας πως το Κίεβο, με την προμήθεια δυτικών όπλων, σημειώνει επιτυχίες στο πεδίο των μαχών.
Από την πλευρά της η Ουκρανία, απορρίπτοντας όπως ήταν αναμενόμενο τους όρους, δήλωσε πως τα όσα είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αποτελούν μια πραγματικά σοβαρή προσπάθεια για ειρήνη και δεν τίθενται καν προς συζήτηση.
Ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ζελένσκι, δήλωσε στο Reuters πως «δεν υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί συμβιβασμός» μεταξύ των όρων του Πούτιν και των όρων που θέτει η Ουκρανία, η οποία εμμένει στην καθολική αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από όλα τα εδάφη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβάνοντας και την Κριμαία.
Το Ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «παράλογους» τους όρους του Πούτιν, ο οποίος, όπως σημειώνει το Κίεβο, «σχεδίασε, προετοίμασε και εφάρμοσε μαζί με τους συνεργούς του τη μεγαλύτερη ένοπλη επίθεση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Δεν μπορεί σήμερα να παρουσιάζεται σε ρόλο ειρηνοποιού και να προβάλλει επιλογές για τον τερματισμό του πολέμου που ο ίδιος ξεκίνησε, οι οποίες υπονομεύουν τα θεμέλια της διεθνούς έννομης τάξης και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας και πρόσθεσε: «Τα τελεσίγραφα που στέλνει ο Πούτιν έχουν ήδη ακουστεί πολλές φορές και δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σε αυτά».
Καταλήγοντας η πλευρά του Κιέβου τονίζει πως «σκοπός του Ρώσου προέδρου είναι να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα, να υπονομεύσει τις διπλωματικές προσπάθειες που αποσκοπούν στην επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης και να διασπάσει την ενότητα της παγκόσμιας πλειοψηφίας γύρω από τους στόχους και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Ουκρανία δεν ήθελε ποτέ αυτόν τον πόλεμο και, όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος, επιθυμεί τον τερματισμό του».