Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνοδευόταν στη Μέση Ανατολή από τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη την Τετάρτη για ένα σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητήσει για το πετρέλαιο, τη Γάζα και την Ουκρανία με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Η συνάντηση του Πούτιν με τον πρίγκιπα έρχεται μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου παρά τη δέσμευση του ΟΠΕΚ+, ο οποίος συγκεντρώνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους του με επικεφαλής τη Ρωσία, να μειώσουν περαιτέρω την παραγωγή.
Το αεροσκάφος του επικεφαλής του Κρεμλίνου πλαισιώθηκε από μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi-35S, τα οποία το υπουργείο Άμυνας έδειξε να πετούν δίπλα στο αεροσκάφος Ilyushin-96 από τη Ρωσία προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στο Άμπου Ντάμπι, ο πρόεδρος Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν καλωσόρισε τον «αγαπητό του φίλο» και τα αεροσκάφη των ΗΑΕ υποδέχθηκαν τον επικεφαλής του Κρεμλίνου με μια πεταλούδα που ακολουθούσε τα χρώματα της σημαίας της Ρωσίας.
«Οι σχέσεις μας, σε μεγάλο βαθμό λόγω της θέσης σας, έχουν φτάσει σε ένα πρωτοφανώς υψηλό επίπεδο», του είπε ο Πούτιν. «Τα ΗΑΕ είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας στον αραβικό κόσμο».
Η ρωσική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει κορυφαίους αξιωματούχους για το πετρέλαιο, την οικονομία, τις εξωτερικές υποθέσεις, το διάστημα και την πυρηνική ενέργεια.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία και τα ΗΑΕ συνεργάζονται ως μέρος του ΟΠΕΚ+, τα μέλη του οποίου αντλούν περισσότερο από το 40% του πετρελαίου στον κόσμο, προσθέτοντας ότι θα συζητήσουν τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και την Ουκρανία.
Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Πούτιν πρόκειται να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία για την πρώτη προσωπική του συνάντηση με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν από τον Οκτώβριο του 2019. Η τελευταία του επίσκεψη στην περιοχή ήταν τον Ιούλιο του 2022, όταν συναντήθηκε με τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στο Ιράν.
Δεν ήταν αμέσως σαφές τι σκοπεύει να θέσει ο Πούτιν, ο οποίος σπάνια έχει φύγει από τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ειδικά για το πετρέλαιο ή τη γεωπολιτική με τον πρίγκιπα διάδοχο του μεγαλύτερου εξαγωγέα αργού στον κόσμο.
Το ταξίδι για τη συνάντηση με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μόλις λίγες ημέρες μετά την καθυστέρηση μιας σημαντικής συνάντησης του ΟΠΕΚ+, φάνηκε βιαστικό. Μια πηγή είχε δηλώσει εκ των προτέρων στο Reuters ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε σχέδια να επισκεφθεί τη Μόσχα.
Ο Πούτιν, ο οποίος επισκέφθηκε για τελευταία φορά την περιοχή στα μέσα του 2022, πρόκειται να φιλοξενήσει τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραΐσι στη Μόσχα την Πέμπτη.
Πούτιν και Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν
Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι εκτός από το πετρέλαιο, ο Πούτιν και ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θα συζητήσουν για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, την κατάσταση στη Συρία και την Υεμένη και θέματα όπως η διασφάλιση της σταθερότητας στον Κόλπο, ενώ ένας σύμβουλος δήλωσε ότι θα συζητηθεί και η Ουκρανία.
Ο Πούτιν και ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, οι οποίοι ελέγχουν από κοινού το ένα πέμπτο του πετρελαίου που αντλείται καθημερινά, έχουν από καιρό στενές σχέσεις, αν και αμφότεροι έχουν κατά καιρούς εξοστρακιστεί από τη Δύση.
Σε μια σύνοδο κορυφής της G20 το 2018, μόλις δύο μήνες μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι σε προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, ο Πούτιν και ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έκαναν high-five και έδωσαν το χέρι τους χαμογελώντας.
Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, 38 ετών, έχει επιδιώξει να επαναβεβαιώσει τη Σαουδική Αραβία ως περιφερειακή δύναμη με λιγότερο σεβασμό προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προμηθεύουν το Ριάντ με τα περισσότερα από τα όπλα του και οι οποίες είναι οι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου στον κόσμο.
Ο Πούτιν, ο οποίος έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, λέει ότι η Ρωσία έχει εμπλακεί σε μια υπαρξιακή μάχη με τη Δύση – και έχει φλερτάρει συμμάχους σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία εν μέσω δυτικών προσπαθειών να απομονώσει τη Μόσχα.
Τόσο ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν όσο και ο Πούτιν, θέλουν -και χρειάζονται- υψηλές τιμές για το πετρέλαιο -την αιμοδοσία των οικονομιών τους. Το ερώτημα και για τους δύο, είναι πόσο βάρος πρέπει να αναλάβει ο καθένας για να διατηρήσει τις τιμές ψηλά – και πώς να επαληθεύσει το βάρος.
ΟΠΕΚ+
Ο ΟΠΕΚ+ καθυστέρησε τον περασμένο μήνα τη συνεδρίασή του κατά αρκετές ημέρες λόγω διαφωνιών σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ+ ήθελε επίσης περισσότερες διαβεβαιώσεις από τη Μόσχα ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή του να μειώσει τις εξαγωγές καυσίμων.
Οι σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας στον ΟΠΕΚ+ υπήρξαν κατά καιρούς δύσκολες και μια συμφωνία για περικοπές παραλίγο να καταρρεύσει τον Μάρτιο του 2020, με τις αγορές να έχουν ήδη κλονιστεί από την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Όμως οι δύο κατάφεραν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους μέσα σε λίγες εβδομάδες και ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε περικοπές ρεκόρ σχεδόν 10% της παγκόσμιας ζήτησης.
Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς τον Οκτώβριο, ο Πούτιν χαρακτήρισε τη σύγκρουση ως αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή και ενίσχυσε τους δεσμούς με τους Άραβες συμμάχους και το Ιράν, καθώς και με την παλαιστινιακή ομάδα.