Η κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας τέθηκε την Παρασκευή σε ισχύ και η απελευθέρωση των πρώτων ομήρων παράλληλα με την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατούμενων ολοκληρώθηκε χωρίς «παρατράγουδα». (Δείτε εδω όσα προηγήθηκαν )
Όμως, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και αυτή είναι η απειλή του Ισραήλ προς τη Χαμάς.
«Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα», δήλωσε ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Αβιχάι Αντράι σε μήνυμα στα αραβικά προς τους Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα. Σε ανάρτησή του στο Χ, πρώην Twitter, ανέφερε: «Η ανθρωπιστική παύση είναι προσωρινή. Η βόρεια Λωρίδα της Γάζας είναι μια επικίνδυνη εμπόλεμη ζώνη και απαγορεύεται να κινηθεί κανείς προς τα βόρεια. Για την ασφάλειά σας, πρέπει να παραμείνετε στην ανθρωπιστική ζώνη στο νότο».
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε σήμερα ότι η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ με τη Χαμάς στη Γάζα είναι μια «σύντομη παύση», μετά την οποία το Ισραήλ θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις με πλήρη στρατιωτική δύναμη.
«Θα υπάρξει μια σύντομη παύση και μετά θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε με πλήρη στρατιωτική δύναμη. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας: να καταστρέψουμε τη Χαμάς και να φέρουμε πίσω τους ομήρους από τη Γάζα στο Ισραήλ – υπάρχουν 240 όμηροι και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε και να ανεχθούμε», δήλωσε ο Γκάλαντ.
Στην πρώτη του δήλωση μετά την απελευθέρωση των πρώτων 13 ισραηλινών ομήρων, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε: «Ολοκληρώσαμε τώρα την επιστροφή των πρώτων ομήρων μας – των παιδιών, των μητέρων τους και άλλων γυναικών. Κάθε μία από αυτές είναι ένας ολόκληρος κόσμος».
«Αλλά τονίζω σε εσάς, τις οικογένειες των ομήρων, και σε εσάς, τους πολίτες του Ισραήλ: Δεσμευόμαστε για την επιστροφή όλων των απαχθέντων μας», προσθέτει ο Νετανιάχου. «Αυτός είναι ένας από τους στόχους του πολέμου και είμαστε δεσμευμένοι να επιτύχουμε όλους τους στόχους του πολέμου».
Ο υπουργός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ δηλώνει ότι «ολόκληρο το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση ανάμεικτων συναισθημάτων – χαρά, πόνος, θλίψη και αποφασιστικότητα», καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό των ομήρων απελευθερώθηκε απόψε.
Χαρακτηρίζει τον αγώνα για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων ως «ηθική επιταγή» και δεσμεύεται να συνεχίσει τον αγώνα στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν όλοι.
Ποιοι είναι οι πρώτοι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς;
Δεκατρείς ισραηλινοί όμηροι απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς, αφού κρατούνταν για σχεδόν επτά εβδομάδες.
Ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά και αρκετές ηλικιωμένες γυναίκες. Η παράδοσή τους συμπίπτει με την απελευθέρωση 39 αιχμαλώτων από το Ισραήλ μετά από μια συμφωνία που σταμάτησε τις μάχες μεταξύ των δύο πλευρών.
Επίσης, 10 Ταϊλανδοί υπήκοοι και ένας Φιλιππινέζος όμηρος απελευθερώθηκαν επίσης από τη Χαμάς.
Τα ονόματα των Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν, οι οποίοι ήταν μεταξύ περίπου 240 ατόμων που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της φονικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, είναι:
Adina Moshe, 72 ετών
Την απήγαγαν από το σπίτι της στο Κιμπούτς Νιρ Οζ, αφού μαχητές της Χαμάς σκότωσαν τον σύζυγό της Sa’id Moshe.
Έχει τέσσερα παιδιά – Maya, Yael, Sasson και Amos – και πολλά εγγόνια.
Τα χόμπι της περιλαμβάνουν το μαγείρεμα, την κηπουρική και το διάβασμα.
Margalit Berta Mozes, 77 ετών
Επιβιώσασα από καρκίνο, έχει διαβήτη και ινομυαλγία και λαμβάνει επιπλέον φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και τον θυρεοειδή.
Λέγεται ότι είναι ορκισμένη λάτρης της φύσης, ιδιαίτερα των πουλιών, και αγαπάει την πεζοπορία παρά την κακή της υγεία.
Το περασμένο καλοκαίρι πήγε σε ταξίδι ιστιοπλοΐας στη βόρεια Νορβηγία και είχε σχέδια να επισκεφθεί τη Μοζαμβίκη αυτό το χειμώνα. Στα άλλα χόμπι της Margalit περιλαμβάνεται το πλέξιμο.
Daniel Aloni, 45 ετών, και η πεντάχρονη κόρη της Amelia
Οι δύο τους απήχθησαν στο Νιρ Οζ ενώ επισκέπτονταν την αδελφή του Daniel, Sharon Aloni-Cunio – η οποία απήχθη επίσης μαζί με τα τρίχρονα δίδυμα Emma και Yuli και τον πατέρα τους David Cunio.
Στις 7 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί η Daniel έστειλε ένα «τελευταίο μήνυμα» στην οικογένειά της, στο οποίο ανέφερε ότι υπήρχαν τρομοκράτες στο σπίτι και φοβόταν ότι δεν θα επιβίωναν.
Ruth Munder, 78 ετών, Keren Monder, 54 ετών και ο εννιάχρονος Ohad Monder
Ο Ohad απήχθη μαζί με τη μητέρα του, Keren, ενώ επισκέπτονταν τη γιαγιά του Ruth, η οποία επίσης είχε συλληφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε εννέα ετών ενώ βρισκόταν σε αιχμαλωσία. Η μητέρα του είναι δασκάλα και προπονήτρια παιδικού βόλεϊ.
Τα χόμπι της Ruth Munder λέγεται ότι περιλαμβάνουν πλέξιμο, ζωγραφική και ράψιμο. Ο σύζυγός της, ο παππούς του Ohad, απήχθη επίσης και πιστεύεται ότι κρατείται ακόμη από τη Χαμάς.
Doron Katz-Asher, 34 ετών, και οι κόρες της Aviv, δύο ετών, και Raz, τεσσάρων ετών
Το τρίο απήχθη κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε συγγενείς, συμπεριλαμβανομένης της γιαγιάς των κοριτσιών, στο Kibbutz Nir Oz.
Η κ. Katz-Asher εργάζεται ως λογίστρια.
Hanna Perry, 79 ετών
Η μητέρα τριών παιδιών μετανάστευσε στο Ισραήλ από τη Νότια Αφρική τη δεκαετία του 1960. Εργάζεται σε παντοπωλείο.
Η κ. Perry λέγεται ότι πάσχει από διαβήτη και πάσχει από σοβαρή απώλεια όρασης στο ένα μάτι. Στα χόμπι της περιλαμβάνονται η κηπουρική, το Τάι Τσι και η φροντίδα της γάτας της.
Πλάνα, προφανώς της ίδιας, που την απομακρύνουν με ένα αμαξίδιο του γκολφ έγιναν viral μετά την επίθεση της Χαμάς.
Yaffe Adar, 85 ετών
Η κ. Adar έχει τρία παιδιά, οκτώ εγγόνια και επτά δισέγγονα.
Ένα από τα εγγόνια της, ο Tamir Adar, 38 ετών, απήχθη μαζί της και πιστεύεται ότι εξακολουθεί να κρατείται από τη Χαμάς.
Hana Katzir, 76 ετών
Η κ. Katzir ήταν ο 13ος όμηρος που απελευθερώθηκε την Παρασκευή. Οι δυνάμεις της Χαμάς ισχυρίστηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι πέθανε στην αιχμαλωσία.
Ποιοι είναι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που απελευθερώνονται;
Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι 39 γυναίκες και παιδιά που κρατούνται από το Ισραήλ απελευθερώθηκαν από τη φυλακή Ofer στη Δυτική Όχθη.
Το Ισραήλ αναμένεται να απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους κατά τη διάρκεια της τετραήμερης κατάπαυσης του πυρός – όλοι γυναίκες και άτομα ηλικίας κάτω των 19 ετών.
Οι περισσότεροι από αυτούς θα επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, μετά από περιόδους εγκλεισμού που διαρκούν από μερικούς μήνες έως αρκετά χρόνια.
Γιατί φυλακίστηκαν;
Συνελήφθησαν για αδικήματα όπως απόπειρα μαχαιρώματος ή δολοφονίας, ρίψη πέτρας σε Ισραηλινούς στρατιώτες ή επαφή με εχθρικές οργανώσεις.
Πολλοί κρατούνταν υπό διοικητική κράτηση, δηλαδή χωρίς δίκη.
Κανείς τους όμως δεν καταδικάστηκε για δολοφονία Ισραηλινών, σε αντίθεση με προηγούμενες ανταλλαγές κρατουμένων.
Ποιοι είναι αυτοί;
Το Ισραήλ δημοσίευσε έναν κατάλογο 300 Παλαιστίνιων κρατουμένων από τον οποίο θα αντληθούν οι 150 για να ληφθούν υπόψη οι αντιρρήσεις για συγκεκριμένα άτομα.
- Παιδιά: 124 κρατούμενοι ήταν ηλικίας έως 17 ετών, 11 εκ των οποίων ήταν 14 ή 15 ετών.
- Γυναίκες: Αποτελούν 33 από τους φυλακισμένους του καταλόγου, με τη νεότερη μεταξύ τους να είναι ένα κορίτσι 15 ετών
- Ο γηραιότερος: ένας 59χρονος άνδρας
- Απόπειρα δολοφονίας: Το φερόμενο αδίκημα αναφερόταν εκτός από τα ονόματα 117 ατόμων
- Ρίψη πέτρας: 74 άτομα κατηγορούνται για το αδίκημα αυτό
- Χαμάς: Στον κατάλογο περιλαμβάνονταν 49 άτομα που κατηγορούνταν ότι συνδέονται με την οργάνωση
«Αλλαγή στην ατμόσφαιρα του πολέμου»
«Η απελευθέρωση ενός αριθμού κρατουμένων μας κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι κάτι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο Καντούρα Φάρες, επικεφαλής της Επιτροπής για τις υποθέσεις των κρατουμένων της Παλαιστινιακής Αρχής.
«Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει μια αρχή για την αλλαγή της γενικής ατμόσφαιρας αυτού του πολέμου», είπε.
Για τον κ. Καντούρα Φάρες, η κύρια σημασία της συμφωνίας ήταν ως βήμα προς τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
«Η αντίσταση δεν αποκάλεσε αυτή τη συμφωνία, συμφωνία ανταλλαγής, αλλά είναι μια συμφωνία για εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός», είπε.
Η Παλαιστινιακή Αρχή έχασε τον έλεγχο της Γάζας κατά τη διάρκεια μιας μάχης για την εξουσία με τη Χαμάς το 2007, αλλά θεωρεί την περιοχή ως μέρος ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους που θα περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Γλυκόπικρη» μέρα
Ένας ανώτερος σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, μιλώντας στο BBC, χαρακτήρισε την απελευθέρωση των ομήρων «γλυκόπικρη». Ο Mark Regev λέει ότι είναι «πολύ χαρούμενος» για τους απελευθερωμένους ομήρους, αλλά η «συντριπτική πλειοψηφία» βρίσκεται ακόμη στη Γάζα υπό τον έλεγχο της Χαμάς.
Προσθέτει ότι το Ισραήλ είναι «πρόθυμο» να παρατείνει την τετραήμερη κατάπαυση του πυρός αν απελευθερωθούν και άλλοι όμηροι, αλλά η χώρα θα συνεχίσει τελικά τη στρατιωτική της επιχείρηση στη Γάζα.
Ο Regev συνεχίζει λέγοντας ότι πιστεύει πως ο λόγος που η Χαμάς απελευθέρωσε τους ομήρους είναι «επειδή βρίσκεται υπό στρατιωτική πίεση».
«Ενεργήσαμε με τρόπο που έφερε γύρω από την απελευθέρωση των ομήρων μας».
Πανηγυρικό κλίμα στους Ισραηλινούς