Η Ρουάντα προειδοποίησε την Τρίτη (9/7) ότι η αμφιλεγόμενη συμφωνία με τη Βρετανία για την απέλαση αιτούντων άσυλο, την οποία κατήργησε η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ, δεν προβλέπει επιστροφή χρημάτων.
«Η συμφωνία που υπογράψαμε, δεν καθόριζε ότι θα έπρεπε να επιστρέψουμε χρήματα», εξήγησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της αφρικανικής χώρας, Αλέν Μουκουραλίντα, με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση της Ρουάντας.
Το Σάββατο (6/7), δύο ημέρες μετά τη σαρωτική νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, ο Στάρμερ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το σχέδιο απέλασης των αιτούνταν άσυλο και των παράτυπων μεταναστών στη Ρουάντα. Ο ηγέτης των Εργατικών σημείωσε ότι όσα είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αυτήν των Συντηρητικών, πηγαίνει πλέον στον… κάδο σκουπιδιών.
Ωστόσο, το Λονδίνο έχει ήδη δώσει 240 εκατομμύρια στερλίνες στο Κιγκάλι, στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, από την ημέρα που το ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, τον Απρίλιο του 2022.
Βρετανία: Ο Σούνακ επέμενε για την εφαρμογή του σχεδίου Ρουάντα παρά τις αντιδράσεις
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε τον περασμένο Νοέμβριο ότι το νομοσχέδιο δεν ήταν σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο. Ωστόσο, τον προηγούμενο Απρίλιο η Βουλή των Κοινοτήτων το ενέκρινε, έπειτα από μια ατελείωτη αντιπαράθεση με τη Βουλή των Λόρδων, που εμφανιζόταν επιφυλακτική απέναντι σε αυτό το σχέδιο.
Ο ΟΗΕ και πολλές χριστιανικές Εκκλησίες είχαν απευθύνει έκκληση στη Βρετανία να μην εφαρμόσει το αμφιλεγόμενο «σχέδιο Ρουάντα». Ωστόσο, ο Ρίσι Σούνακ έδειχνε μια επιμονή να μην κάνει πίσω.
«Πρέπει να γίνει σαφές, η επιστροφή των χρημάτων δεν αποτέλεσε ποτέ μέρος της συμφωνίας», επέμεινε ο Μουκουραλίντα, υπενθυμίζοντας ότι η Βρετανία ήταν εκείνη που προσέγγισε τη Ρουάντα, προτείνοντάς της να συνεργαστούν.
«Η συμφωνία εξετάστηκε από τα δικαστήρια και μάλιστα τροποποιήθηκε μετά τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο και τελικά έγινε συνθήκη μεταξύ των δύο χωρών. Οι συνθήκες προβλέπουν ρήτρες εξόδου», εξήγησε.