Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Wagner στηριζόταν εξ ολοκλήρου από το ρωσικό κράτος, λέγοντας ότι οι αρχές θα διερευνήσουν πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα που δόθηκαν στη μισθοφορική οργάνωση και στον αρχηγό της, Γεβγκένι Πριγκόζιν.
Όπως ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, η Wagner έλαβε 86 δισ. ρούβλια (1 δισ. δολάρια) από το ρωσικό κράτος από τον Μάιο του 2022 έως τον Μάιο του 2023 (μέσα σε έναν χρόνο), ενώ ο Πριγκόζιν, που ηγήθηκε της σύντομης αλλά αποτυχημένης ανταρσίας το περασμένο Σάββατο, κέρδισε ένα αντίστοιχο ποσό από συμβόλαια τροφοδοσίας με το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν διευκρίνισε ότι ο Πριγκόζιν κέρδισε 80 δισ. ρούβλια από τις δραστηριότητές του αυτές.
Putin admits the Wagner Group was fully financed by Russia.
"We fully financed this group from the federal budget. Just from May 22 until May 23 the state paid Wagner companies 86,262,000,000 rubles [about 1 billion USD] for cash support and incentive payments." pic.twitter.com/NbrnG26dpj
— Jane Lytvynenko (@JaneLytv) June 27, 2023
«Ελπίζω ότι στο πλαίσιο όλο αυτού κανείς δεν έκλεψε τίποτα ή ας πούμε ότι έκλεψε λιγότερα, αλλά θα τα διερευνήσουμε όλα αυτά» σημείωσε.
Ο Πούτιν τόνισε σε σύσκεψη που είχε με τους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας ότι αν η ανταρσία της Wagner στεφόταν από επιτυχία, τότε οι εχθροί της Ρωσίας θα εκμεταλλεύονταν την κατάσταση.
Πολλά από τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών θα χάνονταν, σημείωσε.