Ο φόβος φυλάει… την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, η οποία, αν και στηρίζει την υποψηφιότητά της για μία νέα θητεία στην προεδρία της Κομισιόν στην πρόσφατη πολιτική συμφωνία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων του Εμμ. Μακρόν, έχει μπροστά της έναν επικίνδυνο «σκόπελο»: Τη μυστική, σημειωτέον, ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, την επόμενη εβδομάδα. Γι αυτό και δεν ταξίδεψε για Ουάσιγκτον προκειμένου να παρευρίσκεται στους εορτασμούς των 75 χρόνων του ΝΑΤΟ.
Τα τρία παραπάνω κόμματα, σύμφωνα με τους νέους συσχετισμούς που προέκυψαν από τις Ευρωκάλπες του Ιουνίου, διαθέτουν 401 ευρωβουλευτές επί συνόλου 720 ευρωβουλευτών. Για να παραμείνει στο πόστο της για άλλη μια πενταετία η κ. Φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 361 ψήφους, τους οποίους θεωρητικά, μεν, έχει εξασφαλίσει αλλά στο πεδίο ουδείς μπορεί να της διασφαλίσει ότι θα τους «έχει στο τσεπάκι».
Είναι χαρακτηριστικό, ότι την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε μία δοκιμαστική ψηφοφορία «δια περιφοράς», στην οποία, μόνον 350 ευρωβουλευτές «την ψήφισαν». Οι πενήντα και μία ψήφοι που έλειπαν εικάζεται βασίμως ότι προήλθαν από τους Σοσιαλιστές αλλά και από τους Γάλλους του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι σημειωτέον, δεν είχαν στηρίξει την κυρία Φον ντερ Λάιεν ούτε στο κομματικό συνέδριο του ΕΛΚ τον περασμένο Μάρτιο στο Βουκουρέστι.
Η κυρία Φον Ντερ Λάϊεν φαίνεται ότι ρίχνει το βάρος στην προσπάθεια να μεταπειστούν όσοι ευρωβουλευτές των τριών παραπάνω πολιτικών ομάδων προβληματίζονται ή ανθίστανται στην υπερψήφιση της υποψηφιότητάς της. Λέγεται, μάλιστα, ότι στο παρασκήνιο, έχει ζητήσει από τους επικεφαλείς των τριών κομμάτων να πιέσουν τους βουλευτές που ανήκουν σε αυτά, να πειθαρχήσουν στην κεντρική συμφωνία.
Την εκδοχή να αποδεχθεί τη στήριξη που ασμένως έχει δηλώσει ότι θα της πρόσφερε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής της ομάδας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) δεν φαίνεται να την εξετάζει στα σοβαρά, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ελοχεύει ο κίνδυνος να αποσύρουν την υποστήριξή τους οι Σοσιαλιστές. Κι ας πιστεύουν οι πάντες, ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το ECR θα βρουν έναν τρόπο ad hoc συνεργασίας την επόμενη πενταετία σε διάφορα πεδία, ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό.
Η ιδανική λύση για την κ. Φον Ντερ Λάϊεν, όπως σημειώνουν στελέχη των Βρυξελλών, θα ήταν να εξασφαλίσει στήριξη των Πρασίνων, που αν και εξήλθαν «λαβωμένοι» από τις ευρωκάλπες, διαθέτουν 53 έδρες. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, η πρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την (επίσης Γερμανίδα) συμπροεδρεύουσα των Ευρωπαίων Πρασίνων Τέρι Ράιντκε, η οποία στη συνέχεια έκανε λόγο για μία «πολύ εποικοδομητική συνομιλία, με στόχο τη διασφάλιση μίας σταθερής, αξιόπιστης πλειοψηφίας».
Όχι, βέβαια, ότι θα πρόκειται, αν κλείσει, για μία ανώδυνη στήριξη, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι αν στηρίξουν την επανεκλογή της κ. Φον Ντερ Λάϊεν, θα ζητήσουν σοβαρά ανταλλάγματα, σε πεδία που η Κομισιόν δείχνει να θέλει να αλλάξει ρότα, όπως αυτό της Πράσινης Συμφωνίας.
Παράλληλα με τις παρασκηνιακές επαφές και διαβουλεύσεις για την ψηφοφορία της ερχόμενης εβδομάδας, είναι σε πλήρη εξέλιξη και η συζήτηση για τα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ελλάδα, όλα δείχνουν ότι θα «κληρώσει» το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας, χωρίς να αποκλείονται αυτά της Διεύρυνσης και της Ανταγωνιστικότητας. Αν οι πληροφορίες που υπάρχουν επιβεβαιωθούν, τότε ως πιθανότερος διάδοχος του κ. Μαργαρίτη Σχοινά εμφανίζεται ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας.