Κόσμος

Η αποστρατιωτικοποίηση της Ζαπορίζια στο «μενού» της επικοινωνίας Μακρόν-Ζελένσκι

Ο Μακρόν τόνισε ότι πρέπει να επιτευχθεί η αποχώρηση κάθε στρατιωτικής δύναμης από τον πυρηνικό σταθμό.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη Δευτέρα (21/11) στο πλαίσιο των επίμονων «απειλών» για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βομβαρδίστηκε ξανά αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη δημιουργίας μίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης πέριξ του πυρηνικού σταθμού.

«Με κάθε στρατιωτική νίκη της Ουκρανίας, την ανακατάληψη της περιοχής του Χάρκοβο καθώς και την ανακατάληψη της Χερσώνας, η Ρωσία αντιδρά με νέους βομβαρδισμούς των βασικών υποδομών της Ουκρανίας», είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παρίσι.

Ο Μακρόν, ο οποίος επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά για το θέμα αυτό με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, τόνισς ότι η Υπηρεσία θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της ούτως ώστε να επιτευχθεί η αποχώρηση κάθε στρατιωτικής δύναμης από τον πυρηνικό σταθμό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων ο Γάλλος και ο Ουκρανός πρόεδρος εκτιμούν πως η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στην παράνομη κατοχή του πυρηνικού σταθμού από την Ρωσία. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης και το θέμα των αναγκών που έχει η Ουκρανία ενόψει του χειμώνα.

Το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης της διεθνούς Διάσκεψης για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου στο Παρίσι. Μακρόν και Ζελένσκι συμφώνησαν πως το ζήτημα της παροχής ενέργειας στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα της Διάσκεψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μουντιάλ 2022: Η ανακοίνωση της ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα
Μουντιάλ 2022: «Προσγειωμένος» ο Σάουθγκεϊτ παρά την νίκη της Αγγλίας με 6-2
Chevron Right