Σαν σήμερα στην ιστορία και συγκεκριμένα στις 22 Νοεμβρίου 1963, μια πολιτική δολοφονία συγκλονίζει τις ΗΠΑ αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Από εκείνη την ημέρα, η Αμερική δεν θα είναι ποτέ η ίδια.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι ή JFK δολοφονείται με μια σφαίρα στο κεφάλι μέσα στο ανοιχτό αυτοκίνητό του καθώς η αυτοκινητοπομπή διασχίζει την πλατεία Ντίλι, στο Ντάλας του Τέξας. Δίπλα του η σύζυγός του και Πρώτη Κυρία της χώρας, Τζάκι Κένεντι, πάνω στην οποία πέφτει το άψυχο σώμα του.
Το χρονικό της δολοφονίας του JFK
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η πρώτη ημέρα επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου ξεκίνησε την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 1963. Συνοδευόμενος από την σύζυγό του Τζάκi και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον είχε ως πρώτο σταθμό το Σαν Αντόνιο και στη συνέχεια, το Χιούστον και το Φορτ Γουόρθ όπου και διανυκτέρευσε.
Το επόμενο πρωί, ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα επίσκεψης με προορισμό το Ντάλας, πρωτεύουσα του Τέξας, και από εκεί το Όστιν όπου και θα διανυκτέρευε φιλοξενούμενος στο αγρόκτημα του Αντιπροέδρου.
Το εμβληματικό Air Force 1 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ντάλας όπου ο κυβερνήτης του Τέξας Τζον Κόνελι και η σύζυγός του, υποδέχθηκαν το προεδρικό ζεύγος.
Οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα διέρχονταν μέσα από την πόλη με αυτοκινητοπομπή με κατεύθυνση το Εμπορικό Κέντρο όπου θα ακολουθούσε η ομιλία του προέδρου και επίσημο γεύμα.
Η αυτοκινητοπομπή θα κάλυπτε την απόσταση σε 45 λεπτά με ταχύτητα 20 χλμ την ώρα. Η διαδρομή είχε καθοριστεί καιρό πριν, από τις μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, τοπικές εφημερίδες είχαν δώσει στη δημοσιότητα λεπτομερείς χάρτες.
Η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε πλαισιωμένη από αστυνομικούς μοτοσικλετιστές με πρώτο όχημα την προεδρική λιμουζίνα χωρίς τον θόλο ασφαλείας και με επιβαίνοντες τον Πρόεδρο Κένεντι και την Τζάκι στα πίσω καθίσματα και τον κυβερνήτη Κόνελι με τη σύζυγό του στα πτυσσόμενα καθίσματα.
Οδηγός και συνοδηγός ήταν οι αστυνομικοί της μυστικής υπηρεσίας Ουΐλιαμς Γκρηρ και Ρόυ Κέλερμα, ενώ οι δύο θέσεις των συνοδών ανδρών ασφαλείας ήταν κενές.
Τη λιμουζίνα ακολουθούσαν οκτώ πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας, με αποστολή την παρακολούθηση του πλήθους και την παρατήρηση κτιρίων, διασταυρώσεων και γεφυρών. Στη συνέχεια, ακολουθούσε το αυτοκίνητο με τον αντιπρόεδρο, τη σύζυγό του και τον γερουσιαστή και το αυτοκίνητο συνοδείας του αντιπροέδρου, καθώς και πέντε άλλα επιβατηγά και τρία πούλμαν στα οποία ήταν εκπρόσωποι τοπικών Αρχών, αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι.
Μια λαοθάλασσα, 150.000 – 200.000 πολιτών, είχε παραταχθεί κατά μήκος των λεωφόρων για να δει και να επευφημήσει το προεδρικό ζευγάρι.
Η στιγμή της δολοφονίας
Στις 12:30 ακριβώς και ενώ, ο Κένεντι χαιρετούσε το συγκεντρωμένο πλήθος που ζητωκραύγαζε, έφερε τα χέρια στο λαιμό του και άρχισε να πέφτει προς την πλευρά της γυναίκας του. Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ο Κόναλι, που καθόταν ακριβώς μπροστά από τον Κένεντι έπεσε μπροστά, χτυπημένος από μια δεύτερη σφαίρα. Ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα, μια μία τρίτη σφαίρα βρήκε τον πρόεδρο στο κεφάλι. Η Τζάκι είδε έντρομη τα αίματα από το κεφάλι του συζύγου της να πετάγονται και να την καλύπτουν.
Ο μυστικός πράκτορας Κλίντον Χιλ σκαρφάλωσε στη λιμουζίνα από πίσω και έσπρωξε την Πρώτη Κυρία πίσω στο κάθισμα για να την προστατέψει. Η λιμουζίνα ανέπτυξε ταχύτητα με προορισμό το νοσοκομείο Πάρκλαντ Μεμόριαλ. Μία ώρα αργότερα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ανακοινώθηκε και επίσημα ότι ο πρόεδρος ήταν νεκρός. Σύμφωνα με τον γιατρό, ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.
Λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία, η αστυνομία του Ντάλας περικύκλωσε το κτίριο του Αποθετηρίου και άρχισε να το ερευνά. Εκεί ανακάλυψαν το τουφέκι και την διόπτρα με το οποίο είχε γίνει η δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ. Εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό συλλαμβάνοντας ένα άνδρα, τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ.
Λίγες ώρες αργότερα, ο Όσβαλντ, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός ακροδεξιού, ιδιοκτήτη κακόφημου νυκτερινού κέντρου και πασίγνωστου συνεργάτη και πληροφοριοδότη της αστυνομίας, τον Τζακ Ρούμπι.
Η δολοφονία του Κένεντι αλλά και η «περίεργη« δολοφονία του Όσβαλντ, που δεν πρόλαβε να πάει ούτε φυλακή, ξεκίνησε ένα κυκεώνα από θεωρίες συνωμοσίας τόσο για τα κίνητρα όσο και για τους δράστες.
Το φιλμ Ζαπρούντερ
Η δολοφονία του 35ου προέδρου των ΗΠΑ, «πιάστηκε» κατά λάθος από την κάμερα του Αβραάμ Ζαπρούντερ, ενός Ρώσοεβραίου μετανάστη, που στεκόταν στην Ελμ Στριτ για να βιντεοσκοπήσει την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Ντάλας.
Το Φιλμ Ζαπρούντερ, όπως ονομάστηκε, είναι ερασιτεχνικό φιλμ διάρκειας 26,6 δευτερολέπτων και 486 έγχρωμων καρέ χωρίς ήχο που καταγράφει τη δολοφονία Κένεντι του προέδρου και κατέληξε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερης αξίας ντοκουμέντα στην αμερικανική ιστορία.
Η ορκομωσία Τζόνσον και η κηδεία
Λίγο μετά τη δολοφονία του Κένεντι, ο Αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκίστηκε νέος πρόεδρος μέσα στο Air Force 1. Δίπλα του στέκεται η καταρρακωμένη Τζάκι Κένεντι φορώντας ακόμη το ροζ ματωμένο ταγιέρ σε μια από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες.
Στις 24 Νοεμβρίου η σορός του JFK μεταφέρθηκε, συνοδεία αγημάτων από τις Ένοπλες Δυνάμεις και υπό το βλέμμα εκατοντάδων χιλιάδων που συγκεντρώθηκαν κατά μήκος της λεωφόρου Πενσυλβανίας, στο Καπιτώλιο για λαϊκό προσκύνημα.
Η κηδεία έγινε στις 25 Νοεμβρίου, στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, στη Βιρτζίνια, ενώπιον της μεγαλύτερης συγκέντρωσης επισήμων στην ιστορία των Η.Π.Α.
Η δολοφονία Κένεντι σηματοδότησε μια ένα εποχή για τις ΗΠΑ αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη. Οι τραγωδίες που ακολούθησαν για την οικογένεια δημιούργησαν τις ιδεοληψίες περί ύπαρξη της «κατάρας των Κένεντι».