Το υπουργικό Συμβούλιο της Σομαλίας ενέκρινε επίσημα μια αμυντική και οικονομική συμφωνία με την Τουρκία, η οποία πλέον εξουσιοδοτείται να ελέγχει τη θάλασσα της αφρικανικής χώρας, στον κόλπο του Άντεν, στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας, και ταυτόχρονα αναλαμβάνει να κατασκευάσει, να εκπαιδεύσει και εξοπλίσει το ναυτικό της Σομαλίας.
Σύμφωνα με το Middle Εast Εye, ο πρωθυπουργός της Σομαλίας Hamza Abdi Barre, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ιστορική» και σημείωσε πως μπορεί να γίνει μια «κληρονομιά» για το έθνος της Σομαλίας μακροπρόθεσμα.
«Αυτή η συμφωνία θα βάλει τέλος στον φόβο της τρομοκρατίας, των πειρατών, της παράνομης αλιείας, των δηλητηριάσεων, της κατάχρησης και των απειλών από το εξωτερικό», είπε, σύμφωνα με τις τοπικές αναφορές.
Πηγή της σομαλικής κυβέρνησης που έχει γνώση της συμφωνίας ανέφερε στο Middle East Eye ότι η συμφωνία εξουσιοδοτεί πράγματι το τουρκικό ναυτικό να υπερασπιστεί τα θαλάσσια ύδατα της Σομαλίας εάν χρειαστεί για τα επόμενα 10 χρόνια.
«Η συμφωνία ορίζει ότι η Τουρκία θα λάβει το 30% των εσόδων από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σομαλίας που είναι γνωστή για τους άφθονους θαλάσσιους πόρους», αναφέρει το Garowe Online, ένας από τους δημοφιλέστερους ειδησεογραφικούς ιστοτόπους της Σομαλίας.
Τούρκος αξιωματούχος της άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας θα δημοσιοποιηθεί ταυτόχρονα από τις δύο χώρες, όταν θα επικυρωθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες καθώς έχει ακόμη δρόμο για να επικυρωθεί», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συμφωνία πλαίσιο για την άμυνα και την οικονομική συνεργασία «κλείδωσε» κατά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Σομαλίας Abdulkadir Mohamed Nur στην Άγκυρα στις 8 Φεβρουαρίου, στη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Yasar Guler.
«Στις συναντήσεις μας, οι οποίες ενίσχυσαν περαιτέρω τις σχέσεις μας, επαναλάβαμε τη σημασία που αποδίδουμε στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σομαλίας», είχε δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Σημειώνεται πως η Άγκυρα έχει δημιουργήσει ήδη μια μεγάλη στρατιωτική βάση στο Μογκαντίσου και μια τουρκική εταιρεία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της.