Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ έστειλε το δικό του μήνυμα στους Βρετανούς λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του Ρίσι Σούνακ με το οποίο ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές στη Βρετανία στις 4 Ιουλίου. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το κόμμα των Εργατικών είναι αυτό που μπορεί να δώσει τέλος στο χάος.
«Στις 4 Ιουλίου έχετε μια επιλογή, και μαζί μπορούμε να σταματήσουμε το χάος, μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα, μπορούμε να αρχίσουμε να ανοικοδομούμε τη Βρετανία και να αλλάξουμε τη χώρα μας».
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι οι Εργατικοί θα ενεργήσουν με ένα «νέο πνεύμα υπηρεσίας – πρώτα η χώρα και μετά το κόμμα».
«Γνωρίζω καλά τον κυνισμό που έχουν οι άνθρωποι απέναντι στους πολιτικούς αυτή τη στιγμή», συνέχισε ο ηγέτης των Εργατικών.
«Αλλά μπήκα στην πολιτική αργά, έχοντας υπηρετήσει τη χώρα μας ως επικεφαλής της Εισαγγελίας του Στέμματος», τονίζει.
Και προσθέτει: «Η υπηρεσία της χώρας μας είναι ο λόγος, και ο μόνος λόγος, για τον οποίο στέκομαι εδώ τώρα ζητώντας την ψήφο σας».
«Ορίστε λοιπόν, το μέλλον της χώρας στα χέρια σας, υπογραμμίζει.
«Αν οι Συντηρητικοί κυβερνήσουν για άλλα πέντε χρόνια», συνεχίζει ο Στάρμερ, «θα έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν ακριβώς όπως είναι. Ήρθε η ώρα για αλλαγή».
Το διάγγελμα Σούνακ για τις εκλογές στη Βρετανία
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας πείστηκε πως δεν πρόκειται να αντιστραφεί το κλίμα και παρότι βρίσκεται 20 μονάδες πίσω από τους Εργατικούς, προκήρυξε πρόωρες εκλογές.
Κατά την ανακοίνωση των εκλογών, ο Ρίσι Σούνακ είπε ότι τελευταία πέντε χρόνια «η χώρα παλεύει με τις πιο δύσκολες προκλήσεις από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» και υποστήριξε πως «ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε η χώρα αυτά τα προβλήματα τον έκανε να νιώθει περήφανος που είναι Βρετανός».
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη διαχείριση των προσφύγων που έφτασαν στη Βρετανία και της πανδημίας, τον πόλεμο που «επέστρεψε στην Ευρώπη με τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία» και την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε. «Για πολλούς είναι εύκολο να ξεχνούν την κλίμακα αυτών που έχουμε περάσει», είπε, σημειώνοντας πως «η οικονομική σταθερότητα είναι το θεμέλιο κάθε επιτυχίας».
Ο Σούνακ ισχυρίστηκε πως η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να αναπτύσσεται και ο πληθωρισμός έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό. «Τα επιτόκια έχουν πέσει και το σχέδιο της κυβέρνησης αποδίδει», είπε, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως τα πράγματα παραμένουν δύσκολα για πολλούς.
Ακολούθως απαρίθμησε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του και τόνισε πως υπάρχουν ακόμη μεγάλες προκλήσεις μπροστά. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια» και «η μετανάστευση από εχθρικά κράτη απειλεί την ακεραιότητα των συνόρων μας», είπε και ισχυρίστηκε πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν ένα σαφές σχέδιο.
«Η κυβέρνηση δημιούργησε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε, προσθέτοντας όμως πως «δεν πρόκειται να ισχυριστεί ότι τα πήγαν όλα σωστά όσο ήταν στην εξουσία, αλλά λέει ότι είναι περήφανος για όσα πέτυχαν και για όσα μπορούν να γίνουν στο μέλλον».
«Το σχέδιο μας κόλλησε αλλά είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τολμηρά μέτρα», είπε συμπληρώνοντας πως «ήταν ειλικρινής με τους πολίτες όταν χρειάστηκε να γίνουν δύσκολες επιλογές». Επέκρινε δε το Εργατικό Κόμμα λέγοντας απευθυνόμενος στους πολίτες: «Δεν ξέρω τι προσφέρουν – και στην πραγματικότητα, δεν νομίζω ότι ούτε εσείς γνωρίζετε»
Ο Σουνάκ λέει στις 5 Ιουλίου – την επομένη των εκλογών – είτε αυτός είτε ο σερ Κιρ Στάρμερ θα είναι πρωθυπουργός και κατηγόρησε αντίπαλό του ότι έκανε οτιδήποτε για να ανέλθει στην εξουσία. Τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε ο Σούνακ, «θα αγωνιστώ για κάθε ψήφο και θα σας αποδείξω ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία μου είναι η κατάλληλη για να μην τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική μας σταθερότητα».