Κόσμος

Ευχολόγιο από τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία – Σαουδική Αραβία, Ινδία και Νότια Αφρική δεν υπέγραψαν το ανακοινωθέν

Χωρίς ομοφωνία το ανακοινωθέν για την Ουκρανία, τα δεδομένα για τις διαπραγματεύσεις.

Το Κίεβο θα διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία αύριο, εάν η Μόσχα αποχωρήσει από όλα τα ουκρανικά εδάφη, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μιλώντας στο τέλος της συνόδου κορυφής για την ειρήνη στην Ελβετία, είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα τερματίσει τον πόλεμο και πρέπει να σταματήσει «με όποιον τρόπο γίνεται», είτε με στρατιωτικά είτε με διπλωματικά μέσα.

Η δυτική βοήθεια δεν ήταν αρκετή για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο, πρόσθεσε, αλλά η σύνοδος κορυφής έδειξε ότι η διεθνής υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν αποδυναμώνεται.

Η σύνοδος ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση δεκάδων χωρών για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς υιοθετήθηκε ένα τελικό έγγραφο το οποίο επέρριπτε την ευθύνη για τα τις αρνητικές συνέπειες και τις καταστροφές του πολέμου στη Ρωσία.

Όμως, αρκετές χώρες που συμμετείχαν, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής και της Σαουδικής Αραβίας, δεν το υπέγραψαν.

Η σύνοδος κορυφής είχε ως στόχο τη δημιουργία της ευρύτερης δυνατής υποστήριξης για μια διαδικασία που θα μπορούσε να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Στη σύνοδο κορυφής συμμετείχαν περισσότερες από 90 χώρες και διεθνείς οργανισμοί. Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε και η Κίνα, η μεγαλύτερη υποστηρικτής της, δεν ήταν παρούσα, κάτι που οδήγησε αρκετούς να αμφισβητήσουν την αποτελεσματικότητα της συνόδου.

Κάποιοι από αυτούς που συγκεντρώθηκαν στο ελβετικό θέρετρο Bürgenstock δεν ήταν οι πιο στενοί υποστηρικτές της Ουκρανίας, όπως η Σαουδική Αραβία, ο ΥΠ.ΕΞ. της οποίας προειδοποίησε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να κάνει δύσκολους συμβιβασμούς, και η Κένυα, η οποία τάχθηκε κατά των πρόσφατων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Το τελικό έγγραφο ζητά να αποκατασταθεί ο ουκρανικός έλεγχος του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια, ο οποίος σήμερα είναι υπό την κατοχή της Ρωσίας.

Παράλληλα, αναφέρεται στην εισβολή της Ρωσίας ως «πόλεμο», έναν χαρακτηρισμό που η Μόσχα έχει απορρίψει.

Επιπλέον, ζητείται η ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων και η επιστροφή των παιδιών που απήγαγε η Ρωσία, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα, όπως το καθεστώς της γης υπό ρωσική κατοχή, θα μπουν στο επίκεντρο αργότερα.

Οι ευχαριστίες Ζελένσκι και οι «διαπραγματεύσεις αύριο αν…»

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής, ο κ. Ζελένσκι ευχαρίστησε τους παγκόσμιους ηγέτες που συμμετείχαν, λέγοντας ότι είναι ευγνώμων που ήρθαν παρά τις πιέσεις της Ρωσίας να μείνουν μακριά.

«Αυτή η σύνοδος κορυφής λέει ότι η διεθνής υποστήριξη για την Ουκρανία δεν αποδυναμώνεται», είπε, σημειώνοντας ότι κράτη που δεν συμμετείχαν στις διπλωματικές προσπάθειες είχαν ενταχθεί στη διαδικασία.

Στην ερώτηση από το BBC αν η ασθενέστερη θέση της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης τον ανάγκασε να εξετάσει διπλωματικές κινήσεις, απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει και ότι η Ουκρανία πάντα μιλούσε για ειρήνη, ενώ είπε ότι η παρουσία της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις θα αποδείξει την προθυμία της για ειρήνη.

«Η Ουκρανία μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις αύριο, αν αποχωρήσει η Ρωσία από τα εδάφη μας», είπε, ενώ σημείωσε πως η Κίνα δεν είναι εχθρός της Ουκρανίας.

«Σεβόμαστε την Κίνα και την εδαφική της ακεραιότητα, θέλουμε η Κίνα να κάνει το ίδιο για εμάς», είπε, ενώ κάλεσε το Πεκίνο να ασχοληθεί σοβαρά με την ανάπτυξη ειρηνευτικών προτάσεων.

«Ενωμένοι στην προσπάθεια για ειρήνη στην Ουκρανία» – Δεν υπέγραψαν όλες οι χώρες

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες ήταν ενωμένοι στην προσπάθειά τους για ειρήνη στην Ουκρανία, καθώς «όλοι γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή, στην αρχή μιας πορείας προς την ειρήνη.

Παρά το ότι ορισμένοι από εμάς γύρω από αυτό το τραπέζι έχουμε διαφορετικές απόψεις για το πώς ακριβώς θα φτάσουμε στην ειρήνη για την Ουκρανία, ας μην υπάρχει κανένα λάθος… Είμαστε απόλυτα ενωμένοι σε ένα κοινό όραμα για τις αρχές, τις αξίες, την αξιοπρέπεια.

Δεν εισβάλλεις σε άλλη χώρα. Δεν προχωράς σε απαγωγές παιδιών. Δεν κάνεις πολιτική με τα τρόφιμα του κόσμου. Και δεν θέτεις σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια».

Ενώ αναμενόταν ότι όλες οι αντιπροσωπείες θα προσυπέγραφαν μια τελική δήλωση που θα καταδίκαζε την εισβολή της Ρωσίας, ο Αυστριακός καγκελάριος Karl Nehammer δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι η δήλωση δεν θα υποστηριζόταν ομόφωνα.

Ο κ. Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο ότι τα αποτελέσματα της ελβετικής συνόδου κορυφής θα κοινοποιηθούν στη Μόσχα «ώστε στη δεύτερη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής να καθορίσουμε το πραγματικό τέλος του πολέμου».

Από την πλευρά της, η Ρωσία χαρακτήρισε την ελβετική εκδήλωση χάσιμο χρόνου και ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι θα συμφωνούσε σε κατάπαυση του πυρός εάν η Ουκρανία απέσυρε τα στρατεύματά της από τέσσερις περιοχές τις οποίες η Ρωσία κατέχει εν μέρει και ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει.

Όμως, οι δυτικοί ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής απέρριψαν σθεναρά την πρόταση του κ. Πούτιν, με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι να τη χαρακτηρίζει «προπαγάνδα», ενώ ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ κατηγόρησε τον κ. Πούτιν ότι «γυρίζει μια ψεύτικη αφήγηση για την προθυμία του να διαπραγματευτεί».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Ρώσος ηγέτης δεν απέκλεισε τις συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν εγγυήσεις για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία τους και ότι ο κ. Ζελένσκι δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μαρία Καβογιάννη: «Υπάρχει ηλικιακός ρατσισμός στον χώρο μας»
Γιώργος Παπαγεωργίου: «Ήταν εντελώς ψυχοθεραπεία η Δανάη»
Chevron Right