Το Ισραήλ για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, από τις 7 Οκτωβρίου, δείχνει να απομονώνεται διεθνώς. Το σχέδιο του για εκκένωση και μαζική επίθεση στη Ράφα, στο τελευταίο καταφύγιο των Παλαιστινίων αμάχων, έχει προκαλέσει τις έντονες επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα. ΗΠΑ και ΕΕ, οι στενότεροι σύμμαχοι του Ισραήλ, ανακοίνωσαν δημόσια πως δεν πρόκειται να υποστηρίξουν την επιχείρηση που σχεδιάζεται.
Στην πόλη, που βρίσκεται στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι οι οποίοι εκτοπίστηκαν από τα βόρεια τμήματα του παλαιστινιακού θύλακα κατά την εισβολή του Ισραηλινού στρατού.
Η Ράφα έχει επί της ουσίας μετατραπεί σε έναν τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό και το συνοριακό πέρασμα της πόλης με την Αίγυπτο αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας σημείο για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. Η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε μια «κόλαση επί γης» από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, που έχουν ισοπεδώσει τεράστια τμήματά της. Συνολικά πάνω από 28.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, γυναίκες και παιδιά.
Η Ουάσινγκτον έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στο Ισραήλ πως δεν θα υποστηρίξει κανένα σχέδιο για μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη συγκεκριμένη πόλη και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατέστησε σαφή στον ίδιο τον Μπενιαμίν Νετανιάχου την αμερικανική αντίθεση, κατά τις συνομιλίες τους την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ.
«Δεν έχουμε δει ακόμη καμιά απόδειξη σοβαρού σχεδιασμού μιας τέτοιας επιχείρησης. Η διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης χωρίς σχεδιασμό και χωρίς σκέψη σε μια περιοχή όπου έχουν καταφύγει ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα ήταν καταστροφή», τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, ξεκαθαρίζοντας πως οι ΗΠΕ «δεν θα υποστήριζαν» μια τέτοιας κλίμακας επιχείρηση.
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε «ανησυχητικές» τις αναφορές για σχεδιαζόμενη επίθεση στη Ράφα, υπογραμμίζοντας πως θα είχε καταστροφικές συνέπειες επιδεινώνοντας την ήδη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση και τον αφόρητο αριθμό των αμάχων. «1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Ράφα χωρίς ασφαλές μέρος να πάνε, αντιμετωπίζοντας την πείνα», έγραψε το Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτησή του στο Χ.
Παρά τις αντιδράσεις ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εμφανίζεται ανένδοτος, δίνοντας εντολή στον στρατό του να προετοιμαστεί για μια μαζική εισβολή στη Ράφα. Υπογράμμισε ωστόσο πως η «ολική νίκη» εναντίον της Χαμάς θα έρθει σε μερικούς μήνες.
«Κανένας πόλεμος δεν μπορεί να επιτραπεί σε έναν τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό», δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας του Norwegian Refugee Council (NRC), προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ενός «λουτρού αίματος» αν οι ισραηλινές επιχειρήσεις επεκταθούν στη Ράφα.
Η Ράφα έχει πλημμυρίσει από εκτοπισμένους. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται σε σκηνές, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Εικόνες που μεταδίδονται δείχνουν ανθρώπους εξαθλιωμένους και απελπισμένους να κάνουν ουρές για λίγο νερό. «Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα θα ήταν καταστροφική και δεν πρέπει να προχωρήσει», υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα . «Δεν υπάρχει μέρος που να είναι ασφαλές στη Γάζα και δεν υπάρχει τρόπος να φύγουν οι άνθρωποι».
Gaza is in urgent need of clean water.
At least half of the water and sanitation facilities in Gaza have been destroyed or damaged, according to UNICEF.
UNRWA reports that 70% of the population is resorting to drinking salty or contaminated water, putting their health at risk.… pic.twitter.com/yLxKeFr3dC
— Doctors w/o Borders (@MSF_USA) February 8, 2024
«Το Ισραήλ φαίνεται να παραβιάζει τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Γάζα»
Ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε στον Guardian ότι το Ισραήλ φαίνεται να παραβιάζει τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Γάζα. Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου δύο εβδομάδες το Ανώτατο Δικαστήριο κάλεσε το Ισραήλ να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και τη βελτίωση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και να σταματήσει κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να συνιστά γενοκτονία.
Η ισραηλινή κυβέρνηση έλαβε προθεσμία έως τις 23 Φεβρουαρίου για να παρουσιάσει στο Διεθνές Δικαστήριο ποιες ενέργειες έκανε για να συμμορφωθεί με τις εντολές του δικαστηρίου. Το Ισραήλ φαίνεται ωστόσο να αδιαφορεί για τις εν λόγω εντολές. Σχολιάζοντας την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ανώτερος δυτικός αξιωματούχος υπογράμμισε: «Ασφαλώς, είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει και χειροτερεύει».
Ο εφιάλτης της «Νάκμπα»
Ο πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Μαρουάν Μπισάρα, επισημαίνει πως η σχεδιαζόμενη επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για μια ολοκληρωτική εκκαθάριση των Παλαιστινίων από τη Γάζα. Κάλεσε δε τις χώρες που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, να ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση για να αποτρέψουν την επίθεση.
«Ο Νετανιάχου είναι ανένδοτος στο να συνεχίσει τις επιθέσεις στο νότιο άκρο της Γάζας […] Αυτό σημαίνει πως τα πράγματα θα πάνε χειρότερα, όσον αφορά τη μαζική σφαγή ανθρώπων ή αυτό που φοβόμασταν από την αρχή: Πως δεν πρόκειται απλώς για μια σφαγή αλλά για ένα οργανωμένο σχέδιο για την εκδίωξη των Παλαιστινίων στο Σινά», είπε και πρόσθεσε:
«Είναι η ώρα για όποιον έχει τη δύναμη ή για όποιον ενδιαφέρεται, ειδικά για εκείνους στην Ουάσιγκτον, στο Λονδίνο, αλλά και εκείνους στο Ριάντ και το Κάιρο, να πάρουν πρωτοβουλίες τώρα, πριν να είναι πολύ αργά», είπε.
Για τους Παλαιστίνιους μαζί με τη φρίκη του πολέμου, επιστρέφει και ο εφιάλτης της «Νάκμπα», της «καταστροφής» όπως λέγεται. Πρόκειται για τα γεγονότα του πολέμου του 1948, κατά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, ο οποίος τελικά οδήγησε στον μαζικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων και σε τεράστια απώλεια εδαφών.
«Όπως έκαναν το 1948, όταν έδιωξαν τον κόσμο από την ιστορική Παλαιστίνη ρίχνοντας βαρέλια με εκρηκτικά στα κεφάλια τους, σήμερα το Ισραήλ θέλει να το επαναλάβει αυτό μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου», είχε επισημάνει στο Reuters o αναλυτής Ταλάλ Οκάλ, κατά την έναρξη των ισραηλινών επιχείρησεων στη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο Οκτώβριο.