Κόσμος

Ανθρωπιστικό διάδρομο δια θαλάσσης προτείνει η Κύπρος: Από τη Λάρνακα στη Γάζα

Υπάρχουν τρία σενάρια για το πώς η βοήθεια μπορεί να φτάσει με ασφάλεια στη Γάζα: βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ένας θαλάσσιος διάδρομος από την Κύπρο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δημιουργεί μεγάλες υλικοτεχνικές προκλήσεις και θα μπορούσε να απαιτήσει καινοτόμες αλλαγές, που κυμαίνονται από αποβατικά σκάφη έως μια μεγάλη πλωτή πλατφόρμα, όπου τα πλοία μπορούν να ξεφορτώσουν εμπορευματοκιβώτια.

Προς το παρόν, η μόνη οδός βοήθειας στον παράκτιο παλαιστινιακό θύλακα είναι μέσω ξηράς από την Αίγυπτο στη Ράφα, αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη διπλωματική πίεση για τη χρήση πλοίων, καθώς θα μπορούσαν να παραδώσουν 500 φορές περισσότερη βοήθεια από τα φορτηγά. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Κύπρο, Oren Anolik, χαρακτήρισε τον θαλάσσιο διάδρομο «θετική πρωτοβουλία», αλλά προειδοποιεί ότι «υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν και να συζητηθούν». Η Αίγυπτος δήλωσε επίσης υπέρ.

Οι κύριες πρακτικές προκλήσεις περιλαμβάνουν τους κινδύνους που θέτει ο πόλεμος και το γεγονός ότι το λιμάνι της Γάζας είναι πολύ μικρό για να ελλιμενίσει μεγάλα φορτηγά, αναφέρει το Politico.

Η ιδέα είναι ότι η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια θα σταλεί και θα αποθηκευτεί στη Λάρνακα στη νότια ακτή της Κύπρου, η οποία απέχει μόλις 210 ναυτικά μίλια από τη ζώνη των συγκρούσεων. Στη συνέχεια θα επιθεωρηθεί, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, και θα δοθεί για παράδοση.

Στη συνέχεια, υπάρχουν τρία σενάρια για το πώς η βοήθεια μπορεί να φτάσει με ασφάλεια στη Γάζα, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη λιμενικών εγκαταστάσεων: βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

AP23323387210616_723cc.jpg

Το βραχυπρόθεσμο σενάριο θα μπορούσε να εφαρμοστεί αμέσως, εάν το Ισραήλ συμφωνούσε σε κατάπαυση του πυρός, εξήγησαν Κύπριοι αξιωματούχοι. Η βοήθεια θα μεταφερθεί από τη Λάρνακα κοντά στη Γάζα με μεγάλα φορτηγά πλοία και στη συνέχεια θα εκφορτωθεί στις ακτές της μέσω αποβατικών σκαφών. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη προσεγγίσει την Κύπρο για να προσφέρουν αυτή τη μέθοδο παράδοσης.

Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο σενάριο, θα κατασκευαστεί μια πλωτή εξέδρα για την εκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το μακροπρόθεσμο σενάριο περιλαμβάνει την κατασκευή κλειστού λιμανιού στην περιοχή.

Μια άλλη εναλλακτική λύση που περιλαμβάνεται στην κυπριακή πρόταση είναι η διανομή βοήθειας μέσω ενός λιμανιού στο Ισραήλ και στη συνέχεια η μεταφορά της σε ένα βόρειο σημείο εισόδου στη Γάζα. Προς το παρόν, αυτό φαίνεται μια μακρινή προοπτική, καθώς το Ισραήλ είναι απρόθυμο να περάσει οποιαδήποτε βοήθεια από το έδαφός του.

Η βοήθεια που φτάνει στη Γάζα θα μπορούσε να διανεμηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποιώντας το δίκτυό τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και χώρες του Κόλπου έχουν προσεγγίσει την Κύπρο για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση του έργου, ενώ άλλες, όπως η Ελλάδα και η Ολλανδία, προσέφεραν πρακτική βοήθεια.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος ταξίδεψε στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να συζητήσουν τις πρακτικές διαστάσεις του σχεδίου.

Η ιδέα ενός θαλάσσιου διαδρόμου ξεκίνησε πριν από περίπου 12 χρόνια, όταν υπήρχαν σκέψεις για μια εναλλακτική λύση σε ένα λιμάνι στη Γάζα, αλλά τίποτα τελικά δεν υλοποιήθηκε.

«Ίσως αντί για ένα μέτρο άμεσης ανακούφισης, θα μπορούσε να είναι μια πρωτοβουλία που αξίζει να εξεταστεί για την ημέρα μετά το τέλος του πολέμου και κατά τη διάρκεια της φάσης της ανοικοδόμησης», δήλωσε ο Χάρης Τζήμητρας, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη στο Κέντρο Κύπρου του Όσλο.

Όπως εξήγησε ο κ. Τζιμήτρας, το πέρασμα στη Ράφα χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή για τη διέλευση περίπου 100 φορτηγών ημερησίως, ενώ η ανάγκη είναι για 400. Αυτό δεν μπορεί να γίνει επειδή οι σαρωτές δεν έχουν αναβαθμιστεί και μπορούν να αντεπεξέλθουν μόνο σε περιορισμένο αριθμό ελέγχων.

«Αν δεν υπάρχει μια δομή στο έδαφος για την παραλαβή και την αποτελεσματική διανομή της βοήθειας, δεν έχει νόημα να πλημμυρίσουμε τον τόπο με περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτή τη συγκυρία», πρόσθεσε.

Ένα άλλο σενάριο που προωθείται από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η αεροπορική μεταφορά βοήθειας χρησιμοποιώντας τις βάσεις του στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ναυάγιο στη Λέσβο: Εντοπίστηκε νεκρός ένας ναυτικός, σε εξέλιξη οι έρευνες
Η Χαμάς επιβεβαίωσε την απελευθέρωση ακόμη ενός ομήρου με ρωσο-ισραηλινή υπηκοότητα
Chevron Right