Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα έναν απολογισμό 28.064 νεκρών, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, στη Λωρίδα της Γάζας, από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης.
Κάνει λόγο για ένα σύνολο 117 νεκρών το τελευταίο 24ωρο και για 67.611 τραυματίες, από την έναρξη του πολέμου την 7η Οκτωβρίου.
Τελειώνουν τα τρόφιμα στη Γάζα
Κραυγή αγωνίας από τον ΟΗΕ για τους κατοίκους της Γάζας με τον Οργανισμό να προειδοποεί ότι ο υποσιτισμός μεταξύ των μικρών παιδιών στο βορρά έχει αυξηθεί κατακόρυφα και είναι πλέον πάνω από το κρίσιμο όριο του 15%. Η υπηρεσία συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, η Ocha, αναφέρει ότι περισσότερες από τις μισές αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας δεν είχαν πρόσβαση τον περασμένο μήνα και ότι υπάρχει αυξανόμενη παρέμβαση από τις ισραηλινές δυνάμεις στον τρόπο και τον τόπο παράδοσης της βοήθειας.
Σύμφωνα με την Ocha 300.000 άνθρωποι που εκτιμάται ότι ζουν στις βόρειες περιοχές είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένοι από τη βοήθεια και αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο λιμού. Εκπρόσωπος της Cogat, της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας που έχει αναλάβει τον συντονισμό της πρόσβασης σε βοήθεια στη Γάζα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «δεν υπάρχει πείνα στη Γάζα. Τελεία και παύλα». Ο οργανισμός έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν περιορίζει την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλεται στη Γάζα.
Το BBC μίλησε με τρία άτομα που ζουν στη Γάζα και την Μπέιτ Λάχια. Ένας από αυτούς, ο Μαχμούντ Σαλάμπι δήλωσε ότι οι άνθρωποι αλέθουν τους σπόρους που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές σε αλεύρι, αλλά ότι ακόμη και αυτό έχει πλέον εξαντληθεί.
«Ο κόσμος δεν το βρίσκει στην αγορά», είπε. «Δεν είναι διαθέσιμο σήμερα στα βόρεια της Γάζας και στην πόλη της Γάζας», δήλωσε.
Πρόσθεσε επίσης ότι τελειώνουν και τα αποθέματα κονσερβοποιημένων τροφίμων.
«Αυτό που είχαμε ήταν στην πραγματικότητα από τις έξι ή επτά ημέρες εκεχειρίας [τον Νοέμβριο], και όποια βοήθεια έφτασε στο βόρειο τμήμα της Γάζας έχει καταναλωθεί μέχρι τώρα. Αυτό που τρώνε οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή είναι βασικά ρύζι και μόνο ρύζι» είπε.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ δήλωσε στο BBC αυτή την εβδομάδα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σταμάτησαν τις τέσσερις από τις πέντε αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας που είχαν σταλεί προς το βορρά, που σημαίνει ότι υπήρξε ένα κενό δύο εβδομάδων μεταξύ των παραδόσεων στην πόλη της Γάζας.
Μια επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε «δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες», λέει η Χαμάς
Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμός δήλωσε σήμερα ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες».
«Προειδοποιούμε για μια καταστροφή και ένα μακελειό που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δεκάδες χιλιάδες μάρτυρες και τραυματίες», ανέφερε σε ανακοίνωση η ισλαμιστική οργάνωση, προσθέτοντας ότι για αυτές τις πιθανές επιπτώσεις θα θεωρήσει υπεύθυνες «την αμερικανική κυβέρνηση, τη διεθνή κοινότητα και την ισραηλινή κατοχή».
Ο ισραηλινός στρατός πλήττει τη Ράφα
Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει σήμερα τον τομέα της Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να έχει δώσει εντολή στον στρατό να ετοιμάσει «σχέδιο απομάκρυνσης» για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που βρίσκονται στο σημείο πριν από μια πιθανή χερσαία επίθεση.
Νωρίς σήμερα, σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρξαν πλήγματα κοντά στην πόλη αυτή, όπου βρίσκονται πλέον 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, με τη μεγάλη τους πλειονότητα να είναι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τη βία σε πιο βόρειες περιοχές.
Ο υπουργός Υγείας της Χαμάς καταμέτρησε το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας 110 θανάτους, εκ των οποίων 25 σε πλήγματα στη Ράφα, και έκανε λόγο για «σφοδρές συγκρούσεις» σήμερα στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις. Χθες, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε άλλο μεγάλο νοσοκομείο της πόλης, το αλ-Αμάλ.
Μετά την πόλη της Γάζας, και στη συνέχεια τη Χαν Γιούνις, το Ισραήλ θέτει πλέον ως στόχο μια χερσαία επιχείρηση στην πόλη αυτή που βρίσκεται δίπλα στην Αίγυπτο, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στο πλαίσιο της στρατιωτικής του επίθεσης κατά της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.
Αφού έδωσε εντολή την Τετάρτη στον στρατό να προετοιμάσει επίθεση στη Ράφα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε χθες από τα στρατεύματα να του υποβάλουν σχέδιο για την «απομάκρυνση» των αμάχων της Ράφα και την «καταστροφή» της Χαμάς στην πόλη αυτή.
«Είναι αδύνατον να επιτευχθεί ο στόχος του πολέμου χωρίς την εξάλειψη της Χαμάς και αφήνοντας τέσσερα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα», και αυτό απαιτεί «οι άμαχοι να απομακρυνθούν από τις ζώνες των συγκρούσεων», δήλωσε.