Κόσμος

Το ΝΑΤΟ στοχοποιεί για πρώτη φορά την Κίνα – Οι ΗΠΑ «σέρνουν» το χορό για σύγκρουση με το Πεκίνο

Η Κίνα εκλαμβάνεται πλέον από το ΝΑΤΟ ως «κρίσιμος παράγοντας» του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ μπαίνει για πρώτη φορά η Κίνα σχετικά με την υποστήριξή της προς τη Ρωσία.

Η στοχοποίηση, που αποτελεί μια κλιμάκωση του ανταγωνισμού της Δύσης με το Πεκίνο, αποτυπώνεται σε κοινή δήλωση των κρατών – μελών της Συμμαχίας, που εκδόθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Καταδεικνύει δε πως οι νατοϊκές δυνάμεις αντιλαμβάνονται πλέον σε στρατιωτικό επίπεδο έναν ενιαίο κίνδυνο στην περιοχή της Ασίας και της Ευρώπης από τον «σινορωσικό άξονα». 

Στη κοινή δήλωση η Κίνα παρουσιάζεται ως «αποφασιστικός παράγοντας» του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και περιγράφεται λεπτομερώς η προμήθεια υλικών διπλής χρήσης από το Πεκίνο στη Μόσχα. Πρόκειται για εξαρτήματα και εξοπλισμό που μπορεί να καταγράφονται ως εμπορικά είδη για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά αξιοποιούνται στην πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας.  

Αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις εξελίξεις γύρω από τους σχεδιασμούς και τις συζητήσεις στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν στο Bloomberg πως οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ για τη στρατιωτική υποστήριξη της Κίνας στο πλαίσιο της σφυρηλάτησης μιας κοινής θέσης ενάντια στην αναπτυσσόμενη αμυντική συνεργασία του Πεκίνου και της Μόσχας.

Όπως αναφέρεται στη κοινή δήλωση, η Κίνα θέτει «συστημικές προκλήσεις για την ευρωατλαντική ασφάλεια», μεταξύ άλλων μέσω των διαδικτυακών δραστηριοτήτων και της παραπληροφόρησης, καθώς και της ανάπτυξης των δυνατοτήτων της στο διάστημα.

«Προτρέπουμε όλες τις χώρες να μην παρέχουν κανενός είδους βοήθεια στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Καταδικάζουμε όλους εκείνους που διευκολύνουν και ως εκ τούτου παρατείνουν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», επισημαίνεται στο ανακοινωθέν.

Οι νατοϊκές δυνάμεις τονίζουν πως «η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται στενά και σε βάθος στον αμυντικό τομέα», συμπεριλαμβανομένων περισσότερων στρατιωτικών ασκήσεων και παροχής όλο και περισσότερου εξοπλισμού διπλής χρήσης. «Η υποστήριξη αυτή αυξάνεται και αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία».

Από την πλευρά της Κίνα, μέσω του εκπροσώπου της πρεσβείας της, υπογράμμισε πως οι συναλλαγές των δύο χωρών αφορούν σε μια νόμιμη εμπορική διμερής σχέση, υποστηρίζοντας πως «η Κίνα δεν παρέχει όπλα για τη σύγκρουση (σ.σ. στην Ουκρανία) και ελέγχει αυστηρά την εξαγωγή ειδών διπλής χρήσης».

Οι ΗΠΑ έπεισαν την ΕΕ για τον… «κοινό εχθρό»

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg, διαψεύδοντας προηγούμενους αμερικανικούς ισχυρισμούς, σημείωσαν πως προφανώς η Κίνα δεν παρέχει απευθείας όπλα και πυρομαχικά στη Ρωσία, καθώς αυτό θα σηματοδοτούσε μια οριστική ρήξη με τη Δύση και θα πυροδοτούσε πιο δυναμικές ενέργειες, όπως την επιβολή κυρώσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ωστόσο υπάρχουν, όπως υποστηρίζουν, ενδείξεις πως κινεζικές και ρωσικές εταιρείες αναπτύσσουν από κοινού ένα επιθετικό drone παρόμοιο με το ιρανικό μοντέλο που χρησιμοποιείται αυτή την περίοδο από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Η κοινή δήλωση του ΝΑΤΟ κατά της Κίνας απηχεί μια αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων τους ότι το Πεκίνο αποτελεί πλέον όχι μόνο μια απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ασία, αλλά και στην ευρωπαϊκή ασφάλεια μέσω της υποστήριξής του στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Θεσσαλονίκη: Καταδίκη 56χρονου που βίαζε επί πέντε χρόνια την ανήλικη κόρη της φίλης του
Μπελάδες για τον γιο του Νίκολας Κέιτζ - Συνελήφθη για επίθεση στη μητέρα του
Chevron Right