Ο Σι Τζινπίνγκ εδραίωσε την ιδιότητά του ως ο ισχυρότερος ηγέτης της Κίνας εδώ και δεκαετίες, αναλαμβάνοντας μια νέα θητεία ως πρόεδρος την Παρασκευή, καθώς προετοιμάζει τη χώρα για μια εποχή ανταγωνισμού υπερδυνάμεων και επιδιώκει να αναζωογονήσει την ταλαιπωρημένη οικονομία.
Η ομόφωνη ψηφοφορία για την προεδρία από το νομοθετικό σώμα που ελέγχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα επισημοποίησε τη συνεχιζόμενη κυριαρχία του Σι στην κινεζική πολιτική, αφού είχε ήδη διεκδικήσει μια νέα θητεία ως ηγέτης του κόμματος τον Οκτώβριο. Θα συνεχίσει να κατέχει τις τρεις κύριες κορώνες εξουσίας στην Κίνα – κόμμα, στρατός και κράτος – χωρίς αντιπάλους ή πιθανούς διαδόχους να διεκδικούν την προσοχή.
Σύμφωνα με τους NYT με την προσωπική του εξουσία εξασφαλισμένη, ο 69χρονος Σι Τζινπίνγκ, προβάλλει τώρα τον εαυτό του ως τον ισχυρό ηγέτη που χρειάζεται η Κίνα σε έναν εχθρικό κόσμο, απορρίπτοντας τις επικρίσεις ότι το αυταρχικό του στυλ αυξάνει τους κινδύνους της χώρας.
Η σκληρή επιδίωξη του κόμματος για «μηδενικά κρούσματα» κορονοϊού παρέσυρε την οικονομία, προκάλεσε σπάνιες, εκτεταμένες διαμαρτυρίες και πρόσθεσε τις ανησυχίες των επενδυτών για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Υπό τον Σι Τζινπινγκ, οι σχέσεις της Κίνας με τη Δύση έχουν γίνει όλο και πιο τεταμένες, ιδίως όσον αφορά την αυξανόμενη πίεση του Πεκίνου στην Ταϊβάν και την κινεζική εγγύτητα με τη Ρωσία καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Δείχνει τη Δύση για τα οικονομικά προβλήματα
Το Κομμουνιστικό Κόμμα χρησιμοποίησε τη συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, του νομοθετικού σώματος, στο Πεκίνο για να παροτρύνει το έθνος να συσπειρωθεί πίσω από τον Σι. Σε μια συνάντηση με επιχειρηματίες αυτή την εβδομάδα, ο Σι υπέδειξε ότι η δυτική εχθρότητα ευθύνεται για ορισμένα από τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας και έκανε το σπάνιο βήμα να κατηγορήσει ανοιχτά τις Ηνωμένες Πολιτείες για «ολόπλευρη ανάσχεση, περικύκλωση και καταστολή».
«Κατά την προσεχή περίοδο, οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε θα γίνουν όλο και πιο πολυάριθμες και ζοφερές», είπε ο Σι Τζινιπίνγκ στους επιχειρηματίες, μέλη ενός συμβουλευτικού συμβουλίου. Προέτρεψε τους αξιωματούχους να παραμείνουν «ήρεμοι και συγκεντρωμένοι», ενώ παράλληλα προετοιμάστηκαν για «αγώνα».
Ο Σι είναι έτοιμος να εγκαταστήσει τους έμπιστους αξιωματούχους του σε μια νέα κυβερνητική σύνθεση που θα υλοποιήσει την ατζέντα του για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης και τη φύλαξη της Κίνας από απειλές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Έχει προσπαθήσει να διαβεβαιώσει τις νευρικές ιδιωτικές επιχειρήσεις ότι το κόμμα τις αγκαλιάζει. Ξεκίνησε μια κυβερνητική αναδιοργάνωση με στόχο τον καλύτερο έλεγχο των οικονομικών κινδύνων και την ενθάρρυνση της εγχώριας επιστημονικής καινοτομίας.
Αντιφατικά μηνύματα
Αλλά τα μηνύματα του Σι μπορεί να είναι ανάμεικτα, αν όχι αντιφατικά.
Ακόμα και όταν άπλωσε ένα φιλικό χέρι στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, περιγράφοντάς τες ως «μία από εμάς», τους υπενθύμισε ότι πρέπει να υπηρετούν τις προτεραιότητες του κόμματος, μεταξύ άλλων στην εθνική ασφάλεια και την αγροτική ανάπτυξη. Οι προειδοποιήσεις του Σι κατά της Δύσης μπορεί να βοηθήσουν στην εδραίωση της υποστήριξης στο εσωτερικό, αλλά μια πιο μαχητική στάση ενέχει τον κίνδυνο κλιμάκωσης των εντάσεων με την Ουάσινγκτον και υπονόμευσης της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας.
«Αυτή η περίοδος θα είναι σημαντική για να δούμε αν ο Σι είναι μετανοημένος ή αν δεν έχει λυγίσει. Δεν θα περίμενα να αλλάξει πολλά από τα βασικά», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Κρίστοφερ Κ. Τζόνσον, πρώην αναλυτής της CIA, ο οποίος είναι ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Ανάλυσης της Κίνας του Asia Society. «Ο Σι δεν βρίσκεται σε μια «επίθεση γοητείας» όπου επιδιώκει να διορθώσει τα λάθη του».
Στο κενό οι προσπάθειες για μείωση της έντασης
Προς το παρόν τουλάχιστον, ο Σι έχει σηματοδοτήσει ότι είναι έτοιμος να αντιταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις κυρώσεις και τους περιορισμούς που επιβάλλουν στις κινεζικές επιχειρήσεις και τις επεκτεινόμενες στρατιωτικές αναπτύξεις τους σε όλη την Ασία. Το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο πρόκειται να εγκρίνει την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας κατά 7,2% φέτος, ενισχύοντας τις δυνατότητες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού να προβάλλει ισχύ μακριά από τις κινεζικές ακτές.
Ο Σι και ο πρόεδρος Μπάιντεν είχαν κινηθεί για να περιορίσουν τις εντάσεις, αλλά οι προσπάθειές τους ξεπεράστηκαν από τις διαφωνίες σχετικά με ένα κινεζικό αερόστατο κατασκοπείας και την κατηγορία της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι το Πεκίνο εξέταζε το ενδεχόμενο να στείλει θανατηφόρα υποστήριξη στις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν στην Ουκρανία. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το Πεκίνο «δεν έχει παράσχει όπλα σε καμία από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης».
Για την ελαχιστοποίηση των εξωτερικών τρωτών σημείων της Κίνας, ο Σι έχει δώσει έμφαση στη μείωση της εξάρτησης από τις τεχνολογίες και την τεχνογνωσία που κατέχει η Δύση και στην οχύρωση της χώρας έναντι των απειλών για την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια.
Ο Σι φαίνεται να ελπίζει ακόμη στην επανέναρξη των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον για τη διαχείριση των εντάσεων. Αλλά η ασυνήθιστα ωμή προειδοποίησή του κατά των αμερικανικών προθέσεων θα διαπεράσει και το κινεζικό πολιτικό σύστημα, δήλωσε ο Ryan Hass, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings, ο οποίος ήταν διευθυντής για την Κίνα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό τον πρόεδρο Ομπάμα.
«Θα ξαναμιλήσουν Σι-Μπάιντεν»
«Η δημόσια έκφραση απογοήτευσης του Προέδρου Σι προς την Ουάσιγκτον θα δώσει την άδεια σε άλλους παράγοντες του κινεζικού συστήματος να ακολουθήσουν μια πιο οξεία δημόσια γραμμή κατά των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο κ. Hass σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. «Αναμένω ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Σι θα μιλήσουν ξανά τους επόμενους δύο μήνες», πρόσθεσε. «Μέχρι όμως η σχέση να βρει τομείς κοινού σκοπού, θα παραμείνει καθορισμένη από αμοιβαία εχθρότητα και παράπονα».
Το συνέδριο στο Πεκίνο έχει σκηνοθετηθεί για να δείξει υποστήριξη στις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές του Σι. Οι 2.952 σύνεδροι του συνεδρίου -που επιλέχθηκαν για την αφοσίωσή τους στο κόμμα- στάθηκαν όρθιοι για να χειροκροτήσουν τον Σι αφού όλοι ψήφισαν να τον διατηρήσουν στην προεδρία. Καθώς προχωρούσε η ψηφοφορία, ο Σι καθόταν στο βήμα και συνομιλούσε εκτενώς με το νούμερο 2 του, τον επερχόμενο Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Τσιάνγκ, ο οποίος αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη.
Ο Σι άνοιξε το δρόμο για την τρίτη θητεία του ως πρόεδρος, με τη μεθόδευση μιας συνταγματικής αλλαγής το 2018 που κατήργησε το όριο των δύο θητειών που ίσχυε για το αξίωμα αυτό. Με εκείνη την ευκαιρία, τρεις νομοθετικοί αντιπρόσωποι απείχαν, ενώ δύο τόλμησαν να ψηφίσουν κατά της αλλαγής.
Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 3% πέρυσι, χαμηλότερα από το αναμενόμενο, καθώς οι επιχειρήσεις και οι αλυσίδες εφοδιασμού σήκωσαν το βάρος των αποκλεισμών του κορονοϊού και των μαζικών καραντίνας σε όλη τη χώρα. Η ανεργία μεταξύ των αστικών νέων αυξήθηκε σε σχεδόν 20 % κατά τους χειρότερους μήνες του 2022.
«Είμαι αισιόδοξος ότι μόλις τελειώσει το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο και ο Λι Τσιάνγκ έχει αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του, τότε η Κίνα θα δρομολογήσει μέτρα για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο Γουάνγκ Σιανγκγουέι, πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας South China Morning Post στο Χονγκ Κονγκ.
«Αν θέλετε να αναζωογονήσετε την κινεζική οικονομία, πρέπει να βασιστείτε στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ. Γουάνγκ, ο οποίος τώρα γράφει ένα ενημερωτικό δελτίο για την κινεζική πολιτική. «Ωστόσο, ο ιδιωτικός τομέας έχει πληγεί τόσο σκληρά που τα απλά λόγια για να κατευνάσουν τις ανησυχίες τους δεν αρκούν».
Μέτρα συγκέντρωσης εξουσίας
Ο Σι και οι κορυφαίοι υπαρχηγοί του δεν έχουν ακόμη δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στη βαθιά ανησυχία της ιδιωτικής επιχειρηματικής κοινότητας της Κίνας για τον ολοένα και πιο παρεμβατικό ρόλο της κυβέρνησης και τους περιορισμούς στις ιδιωτικές επενδύσεις. Το Πεκίνο απαιτεί από τις εταιρείες να μεταβιβάσουν ένα μικρό μερίδιο και μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο στην κυβέρνηση και διατάσσει τις εταιρείες να διαβουλεύονται με τους πυρήνες του Κομμουνιστικού Κόμματος που έχουν εγκατασταθεί στις επιχειρήσεις τους. Ακόμη και καθώς η Κίνα προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, πολλές από αυτές τις πολιτικές μπορεί να παραμείνουν.
«Επειδή αντιμετωπίζουν τώρα αυτό που θεωρούν ότι είναι ένα ανασφαλές περιβάλλον στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, λαμβάνουν πραγματικά μέτρα για να συγκεντρώσουν την εξουσία, όχι για να την αφήσουν να φύγει», δήλωσε για τους ηγέτες της Κίνας ο Kou Chien-Wen, καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Chengchi στην Ταϊπέι που ειδικεύεται στην κινεζική πολιτική.
Οι αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις συναντήσεις του Σι με επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια της ετήσιας νομοθετικής συνόδου προσπάθησαν να τονίσουν την προσδοκία του κόμματος ότι οι επιχειρηματίες πρέπει να εξυπηρετούν τις προτεραιότητες του κόμματός του, σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του. Οι αναφορές ανέδειξαν έναν επιχειρηματία της υπαίθρου, ο οποίος αναφέρθηκε λέγοντας ότι οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν στη γεωργία. Παρουσίασαν επίσης τον Robin Zeng, τον ιδρυτή της CATL, κορυφαίου κατασκευαστή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που έχει δώσει στην Κίνα ένα επιβλητικό προβάδισμα σε μια βασική τεχνολογία. Η Κίνα θεωρεί την επίτευξη ανεξαρτησίας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και σε άλλες σημαντικές βιομηχανίες του μέλλοντος ως κορυφαία προτεραιότητα.
Στη συνάντηση με τον Σι, αναφέρουν οι αναφορές, ο κ. Ζενγκ συζήτησε την εξάρτηση της Κίνας από ξένες χώρες για στρατηγικά ορυκτά. Είπε ότι η Κίνα θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε τέτοιους πόρους που προμηθεύουν τους κατασκευαστές με τις πρώτες ύλες. Και πάλι, ο Σι χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να προειδοποιήσει για τις απειλές κατά της ασφάλειας της Κίνας.