Πορτοκαλί βάφτηκαν πολλά από τα ποτάμια και ρέματα στην Αλάσκα. Παρότι το χρώμα παραπέμπει σε ακραία ρύπανση, αρχικά πολλοί μιλούσαν για «ανεξήγητο» φαινόμενο. Τελικά επιβεβαιώθηκε αυτό που πολλοί φοβόντουσαν: Πρόκειται τοξικά μέταλλα και το χειρότερο είναι πως το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Όπως διαπιστώθηκε από έρευνα, εξαιτίας του ότι η Αρκτική είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη περιοχή του κόσμου, το παγωμένο υπέδαφος σταδιακά λιώνει και απελευθερώνονται διάφορα μέταλλα στον υδάτινο ορίζοντα.
Τα εν λόγω μέταλλα ήταν αποθηκευμένα στον πάγο και με την έκθεσή τους στο νερό και το οξυγόνο, απελευθερώνουν τοξικά οξείδια, τα οποία μπορούν να μολύνουν το πόσιμο και να προκαλέσουν μεγάλες επιπτώσεις στην αλιεία, όπως υπογράμμισαν ερευνητές.
«Όσο περισσότερο ερευνούσαμε, τόσο παρατηρούσαμε πως δημιουργούνταν όλο και περισσότερα πορτοκαλί ποτάμια και ρυάκια», ανέφερε ο Jon O’Donnel, εκ των επικεφαλής της έρευνας, σημειώνοντας πως εκτός από την τοξικότητά τους, τα μέταλλα θα μπορούσαν να εμποδίσουν και τη μετανάστευση ψαριών στις περιοχές αναπαραγωγής τους.
«Είναι μια περιοχή που θερμαίνεται τουλάχιστον δύο έως τρεις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη», δήλωσε ο Σκοτ Ζόλκος, επιστήμονας της Αρκτικής στο Woodwell Climate Research. «Με βάση αυτό το δεδομένο μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτού του είδους οι επιπτώσεις θα συνεχιστούν»
«Είναι ένας απρόβλεπτος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής που παρατηρούμε σε μερικά από τα πιο παρθένα ποτάμια», δήλωσε ο Μπρέτ Πούλιν, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικής τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis.