Οι αμερικανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς θα αναπτύσσονται περιοδικά στη Γερμανία από το 2026 για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, σε μια απόφαση που ανακοινώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, οι πύραυλοι κρουζ Tomahawk, SM-6 και οι υπερηχητικοί πύραυλοι έχουν σημαντικά μεγαλύτερο βεληνεκές από τους υπάρχοντες πυραύλους, όπως σημείωσαν οι ΗΠΑ και η Γερμανία σε κοινή ανακοίνωση.
Τέτοιοι πύραυλοι θα είχαν απαγορευτεί βάσει μιας συνθήκης του 1988 μεταξύ των ΗΠΑ και της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης, αλλά το σύμφωνο διαλύθηκε πριν από πέντε χρόνια. Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα αντιδράσει με μια «στρατιωτική απάντηση στη νέα απειλή», τονίζοντας ότι «αυτός είναι απλώς ένας κρίκος στην αλυσίδα μιας πορείας κλιμάκωσης». Μάλιστα, ο ίδιος κατηγόρησε το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να εκφοβίσουν τη Ρωσία.
Η κοινή δήλωση ΗΠΑ – Γερμανίας κατέστησε σαφές ότι η ανάπτυξη των αμερικανικών πυραύλων θεωρείται αρχικά προσωρινή, αλλά αργότερα θα γίνει μόνιμη, στο πλαίσιο της δέσμευσης των ΗΠΑ για την «ολοκληρωμένη αποτροπή» εκ μέρους του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος μιλούσε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η ιδέα πίσω από το αμερικανικό σχέδιο ήταν να ενθαρρύνει τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να επενδύσουν στην ανάπτυξη και προμήθεια πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς.
Πάντως, η προσωρινή ανάπτυξη των αμερικανικών όπλων θα έδινε στους συμμάχους του ΝΑΤΟ τον χρόνο να προετοιμαστούν, εξήγησε ο Μπόρις Πιστόριους, σημειώνοντας το εξής: «Μιλάμε εδώ για ένα ολοένα και πιο σοβαρό κενό σε δυνατότητες στην Ευρώπη». Επισημαίνεται πως τέτοιοι πύραυλοι απαγορεύονταν στο πλαίσιο της συμφωνίας για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF), η οποία υπεγράφη στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου και αφορούσε πυραύλους εδάφους που μπορούσαν να διανύσουν αποστάσεις μεταξύ 500 και 5.500 χιλιομέτρων.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας, θεώρησε ότι η συμφωνία INF ήταν πολύ περιοριστική και, το 2014, οι ΗΠΑ τον κατηγόρησαν ότι παραβίασε το σύμφωνο με έναν νέο τύπο πυραύλου κρουζ με πυρηνικές ικανότητες.
Τελικά, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την εν λόγω συνθήκη το 2019 και η Ρωσία ακολούθησε το παράδειγμά τους. Πολιτικοί των Πρασίνων της Γερμανίας άσκησαν κριτική στη συμφωνία του καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, να επιτρέψει αμερικανικούς πυραύλους στο γερμανικό έδαφος. Υπενθυμίζεται ότι οι Πράσινοι ανήκουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Όλαφ Σολτς και η εκπρόσωπός τους για θέματα ασφάλειας, Σάρα Νάνι, κατέστησε σαφή την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι δεν έκανε κανένα σχόλιο για την απόφαση. «Μπορεί ακόμη και να εντείνει τους φόβους και αφήνει χώρο για παραπληροφόρηση και υποκίνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια στην εφημερίδα «Rheinische Post».