Κόσμος

Οι αρχαιότερες γλώσσες του κόσμου που χρησιμοποιούνται ακόμα

Περισσότερες από 7.000 γλώσσες μιλιούνται σήμερα στον κόσμο και μερικές, όπως τα Ελληνικά, έχουν μακραίωνη ιστορία και αδιάλειπτη παρουσία.

Ο προφορικός λόγος δεν αφήνει ένα φυσικό ίχνος στον κόσμο, οπότε η προέλευση μίας γλώσσας μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Μία γλώσσα εξελίσσεται συνεχώς, με τις λέξεις και τη σημασία τους να μετασχηματίζονται και να αλλάζουν με κάθε γενιά.

Ως εκ τούτου, θα ήταν άστοχο να ξεχωρίσουμε μία γλώσσα ως την αρχαιότερη στον κόσμο, σύμφωνα με το «IFL Science». Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετές γλώσσες από την αρχαιότητα που ομιλούνται ακόμα και σήμερα – και όλες φωτίζουν ένα συναρπαστικό μέρος της ανθρώπινης ιστορίας.

Εβραϊκά

Τα Εβραϊκά είναι μία ιερή γλώσσα των Γραφών, η οποία έχει ηλικία άνω των 3.000 ετών, με τις πρώτες μορφές της γλώσσας να εμφανίζονται σε κείμενα γύρω στο 1.200 π.Χ.. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε μόνο από θρησκευτικούς μελετητές, αλλά τελικά έγινε η καθημερινή γλώσσα των αρχαίων Ισραηλιτών.

Γύρω στο 400 μ.Χ., τα Εβραϊκά έπαψαν να είναι μία συνηθισμένη γλώσσα και έφτασαν πολύ κοντά στο να γίνουν μία νεκρή γλώσσα. Ωστόσο, η άνοδος του σιωνισμού στη σύγχρονη εποχή εξασφάλισε την αναβίωση της γλώσσας και σήμερα τη μιλούν εννέα εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως στο Ισραήλ, όπου είναι η επίσημη γλώσσα.

Τα σύγχρονα Εβραϊκά είναι διαφορετικά από τη βιβλική εκδοχή, όπως θα περίμενε κανείς ύστερα από χιλιάδες χρόνια, αλλά είναι δυνατόν να βρει κανείς άμεσες συνδέσεις μεταξύ των δύο μορφών.

Σανσκριτικά

Η σανσκριτική είναι μία άλλη γλώσσα που ξεπήδησε από τη θρησκεία στην αρχαιότητα και χρησίμευσε ως η καθομιλουμένη γλώσσα των Βεδών, των Γραφών του Ινδουϊσμού, καθώς και των ιστορικών κειμένων του Βουδισμού και του Τζαϊνισμού. Τα ινδουϊστικά κείμενα γράφτηκαν γύρω στο 1.200 π.Χ., πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μία καταγεγραμμένη ιστορία της σανσκριτικής γλώσσας που χρονολογείται πάνω από 3.000 χρόνια πριν.

Εξακολουθεί να ομιλείται ακόμα και σήμερα σε κάποια μορφή, αν και κυρίως από τους ινδουιστές ιερείς κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών. Υπολογίζεται ότι λιγότερο από το 1% των Ινδών μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα, ενώ μόλις 14.000 άνθρωποι την περιγράφουν ως κύρια γλώσσα τους.

Ωστόσο, η κληρονομιά της συνεχίζει να ζει. Τα Σανσκριτικά ανήκουν σε μία ευρεία οικογένεια που είναι γνωστή ως ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, πράγμα που σημαίνει ότι έχει σαφείς συνδέσεις με τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Πορτογαλικά, τα Ισπανικά, τα Ρωσικά και πολλές άλλες γλώσσες που ομιλούνται ευρέως στην Ευρώπη.

Ταμίλ

Περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μιλούν τα Ταμίλ ως καθημερινή γλώσσα, κάτι που είναι αρκετά εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι η παλαιότερη λογοτεχνία Ταμίλ – Tolkāppiyam – χρονολογείται από το 300 π.Χ.. Η γλώσσα μιλιέται κυρίως στη Σρι Λάνκα και στα νοτιότερα τμήματα της Ινδίας.

Ελληνικά

Η ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται τουλάχιστον από το 1300 π.Χ. Η κλασική της μορφή διαφέρει σημαντικά από τη γλώσσα που μιλιέται σήμερα στην Ελλάδα, αν και οι περισσότεροι ομιλητές που τη μιλούν με ευχέρεια θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσουν τη γλώσσα που μιλούσαν στην αρχαιότητα, ιδίως κατά την Ελληνιστική Περίοδο.

Ωστόσο, κάποιες μορφές των Ελληνικών όπως η αττική διάλεκτος, η οποία είναι μία από τις παλαιότερες μορφές, πιθανόν να μην γίνονται εύκολα κατανοητές στους σημερινούς ομιλητές της γλώσσας, στην οποία έχουν γραφτεί σπουδαία κείμενα της παγκόσμιας γραμματείας και όχι μόνο.

Αραβικά

Η αραβική γλώσσα διαδραμάτισε εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία. Οι πρώτες μορφές της αραβικής γλώσσας χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα π.Χ., αλλά η γλώσσα υπέστη σημαντικές αλλαγές με την πάροδο των αιώνων, κυρίως μεταξύ του 3ου και του 6ου αιώνα μ.Χ.

Πρωτοεμφανίστηκε στα βορειοδυτικά της Αραβικής Χερσονήσου και είναι μέλος της σημιτικής οικογένειας γλωσσών, στην οποία ανήκουν επίσης η εβραϊκή και η αραμαϊκή. Ως η κύρια γλώσσα των ισλαμικών θρησκευτικών κειμένων, εκτιμάται ότι 371 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως μιλούν σήμερα την αραβική ως μητρική τους γλώσσα. Πολλοί περισσότεροι τη μιλούν ως δεύτερη γλώσσα λόγω της σημασίας της για το Ισλάμ.

Κινεζικά

Δεν υπάρχει ενιαία κινεζική γλώσσα, αν και η πλειονότητα των ανθρώπων στην Κίνα μιλούν μία σύγχρονη τυποποιημένη μορφή της μανδαρινικής κινεζικής γλώσσας. Υπάρχει, επίσης, συλλογή από περιφερειακές διαλέκτους που εξακολουθούν να ομιλούνται ευρέως, όπως η Γιουέ (Καντονέζικη), η Σιάνγκ (Χουνάν), η διάλεκτος Μιν, η διάλεκτος Γκαν, η διάλεκτος Γου και η Κέτζια.

Ωστόσο, όλες μπορούν να αναχθούν στην αρχαϊκή κινεζική γλώσσα. Μερικές από τις πρώτες γνωστές χρήσεις κινεζικών χαρακτήρων έχουν βρεθεί σε κελύφη χελώνας που χρονολογούνται τουλάχιστον από το 1123 π.Χ., γεγονός που υποδηλώνει ότι η γραπτή γλώσσα υπήρχε για περισσότερα από 3.000 χρόνια. Έκτοτε, τα Κινεζικά έχουν διαφοροποιηθεί και εξελιχθεί σημαντικά, αλλά η επιρροή αυτού του αρχαίου γλωσσικού συστήματος μπορεί ακόμα να εντοπιστεί στους σύγχρονους ομιλητές.

Λατινικά

Τα Λατινικά είναι άλλη μία γλώσσα με τεράστια ιστορική σημασία. Η πρωτο-ιταλική γλώσσα εξελίχθηκε στην Παλαιά Λατινική γύρω στο 750 με 100 π.Χ. και τελικά έγινε η Κλασική Λατινική που χρησιμοποιήθηκε στην ύστερη Ρωμαϊκή Δημοκρατία και στις αρχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μεταξύ 100 π.Χ. και 450 μ.Χ.

Από τον 6ο έως τον 9ο αιώνα μ.Χ., η γλώσσα είχε εξελιχθεί στις σύγχρονες ρομανικές γλώσσες, όπως η ιταλική, η ισπανική, η πορτογαλική και η γαλλική.

Παρότι τα Λατινικά δεν ομιλούνται πλέον ως πρώτη γλώσσα, κατάφεραν να αποφύγουν να γίνουν νεκρή γλώσσα χάρη στο έντονο ενδιαφέρον για τα αρχαία κείμενα και στην εκτεταμένη επιρροή των Λατινικών στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Βασκικά

Η γλώσσα των Βάσκων θεωρείται ευρέως ότι είναι η παλαιότερη ζωντανή γλώσσα στη Δυτική Ευρώπη. Περίπου 700.000 άνθρωποι εξακολουθούν να τη μιλούν στη Χώρα των Βάσκων, δηλαδή σε μία αυτόνομη κοινότητα που βρίσκεται στα Πυρηναία Όρη μεταξύ των συνόρων της Γαλλίας και της Ισπανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ιωάννα Δρόσου: Τι ψηφίζουμε στις 25 Ιούνη;
Κώστας Μελάς: Η επερχόμενη «κανονικότητα» στην οικονομία υποκρύπτει σοβαρούς κινδύνους
Chevron Right