Κόσμος

Εκλογές Τουρκία – Τελικά αποτελέσματα: Ερντογάν 49,51%, Κιλιτσντάρογλου 44,88%

Οι επαναληπτικές εκλογές στην Τουρκία αναμένεται να διεξαχθούν στις 28 Μαΐου.

Οριστικά στον δεύτερο γύρο θα κριθούν οι εκλογές στην Τουρκία, καθώς οριστικοποιήθηκαν τα αποτελέσματα και ο πρόεδρος Ερντογάν δεν ξεπέρασε το 50+1.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YSK) ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι «έχει καταμετρηθεί το 100% των εκλογικών τμημάτων στο εσωτερικό και το ποσοστό συμμετοχής ήταν 88,92%, ενώ αντίστοιχα στο εξωτερικό 52,69%». 

Περίπου 35.000 ψήφοι μένουν να καταμετρηθούν.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα η κατανομή των ψήφων έχει ως εξής:

  • Ερντογάν: 49,51%
  • Κιλιτσντάρογλου: 44,88%
  • Ογκάν: 5,7%

Όπως ανακοίνωσε ο Αχμέτ Γενέρ, ο δεύτερος γύρος αποφασίστηκε να διεξαχθεί στις 28 Μαΐου 2023.

https://twitter.com/trthabercanli/status/1658090546655641602

Η επίδοση του Ερντογάν ανέτρεψε τις δημοσκοπήσεις που έδιναν στον Κιλιτσντάρογλου ουσιαστικό προβάδισμα στις τελευταίες ημέρες της σκληρής προεκλογικής εκστρατείας. Ο 74χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε δημιουργήσει μια ευρεία συμμαχία κεντρώων, εθνικιστών και συντηρητικών κομμάτων και είχε εξωτερική υποστήριξη από το κύριο κουρδικό μπλοκ της Τουρκίας, στην προσπάθειά του να βάλει τέλος σε αυτό που αποκαλεί «μονοκρατορία» του Ερντογάν.

Καθοριστική η ψήφος του εξωτερικού

Αισιοδοξία επικρατεί στην πλευρά του κυβερνητικού Συνασπισμού στην Τουρκία και μάλιστα επισημαίνουν ότι «δεν το περίμενε ο Ερντογάν μια τέτοια σχεδόν νίκη» εν μέσω τόσο τεταμένης ατμόσφαιρας και τη στιγμή που όλα έδειχναν ότι ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να κερδίσει. Αλλά και στις ταυτόχρονες βουλευτικές εκλογές από τα ποστοστά των κομμάτων, φαίνεται ότι και εκεί ο Ερντογάν διατηρεί την πρωτοκαθεδρία. Στη Συμμαχία της αντιπολίτευσης επικρατεί περίσκεψη για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Υπάρχουν και σκέψεις από αναλυτές ότι μπορεί να κινδυνεύει με απόσυρση κάποιων κομμάτων από διαφωνίες που θα προκύψουν μεταξύ τους.

Η Μεράλ Ακσενέρ, η οποία από τα γραφεία του Καλού Κόμματος βλέποντας τα αποτελέσματα των εκλογών είπε «δεν σας είπα ότι δεν μπορούμε να κερδίσουμε;», υπενθυμίζεται πως είχε φύγει από το «τραπέζι» των έξι για να ξαναγυρίσει στη συνέχεια.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα πρέπει να βρει τρόπο να συσπειρώσει όλους τους Συμμάχους του, τουλάχιστον έως τον β΄γύρο των εκλογών – εάν υπάρξει β΄γύρος – καθώς το AKP του Ερντογάν βρίσκεται μία ανάσα από το 50 συν 1, γιατί αναμένεται να προσμετρηθεί το αποτέλεσμα των ψηφοφόρων από το εξωτερικό, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν έχει καταμετρηθεί ότι έχει περίπου 56%, οπότε μπορεί κερδίσει την προεδρία από τον α΄γύρο.

Η Τουρκία οδηγείται σε β΄ γύρο εκλογών και καθοριστική φαίνεται να είναι η στάση που θα κρατήσει ο τρίτος ακροδεξιός υποψήφιος, ο Σινάν Ογκάν που συγκέντρωσε ποσοστό 5,20% στον α΄ γύρο και κάνει σκληρά «παζάρια» με τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Θεσσαλονίκη: Αγριογούρουνα κάνουν βόλτες στο Πανόραμα – Έκκληση από τις Αρχές να μην τα ταΐζουν
Meteo: Συννεφιά αλλά και 30αρια την Τρίτη 16/5 - Πού θα βρέξει
Chevron Right