Το ίντερσεξ είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει τα σώματα που βρίσκονται εκτός του αυστηρού δυαδικού συστήματος αρσενικό/θηλυκό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να είναι ίντερσεξ. Παλαιότερα, τα διαφυλικά άτομα αποκαλούνταν eρμαφρόδιτα, όρος που σήμερα αποφεύγεται ως επιστημονικά ανακριβής, ιστορικά προσβλητικός και κοινωνικά στιγματιστικός, εκτός και εάν τον επιλέγουν τα ίδια τα ίντερσεξ άτομα για τον εαυτό τους, στο πλαίσιο της επανοικειοποίησης του όρου.
Ο όρος ίντερσεξ είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για μια ποικιλία καταστάσεων στις οποίες ένα άτομο γεννιέται με αναπαραγωγική ή σεξουαλική ανατομία που δεν ταιριάζει στα πλαίσια του «θηλυκού» ή του «αρσενικού». Μερικές φορές οι γιατροί κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις σε ιντερσεξ μωρά και παιδιά για να κάνουν το σώμα τους να ταιριάζει στις δυαδικές ιδέες του «αρσενικού« ή του «θηλυκού», σύμφωνα με το plannedparenthood.org.
Οι γιατροί αποδίδουν πάντα στα ίντερσεξ μωρά ένα νόμιμο φύλο (αρσενικό ή θηλυκό ), αλλά, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα μη ίντερσεξ άτομα, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η ταυτότητα φύλου που θα έχουν μεγαλώνοντας. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν είναι ή όχι εντάξει να γίνονται ιατρικές επεμβάσεις στο σώμα των παιδιών όταν δεν είναι απαραίτητες για την υγεία τους.
Το να είσαι ίντερσεξ είναι μια φυσική παραλλαγή στους ανθρώπους και δεν αποτελεί ιατρικό πρόβλημα, επομένως οι ιατρικές παρεμβάσεις (όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις ή η ορμονοθεραπεία) στα παιδιά συνήθως δεν είναι ιατρικά απαραίτητες. Το να είσαι ίντερσεξ είναι, επίσης, πιο συνηθισμένο από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι άνθρωποι είναι ίντερσεξ, αλλά οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου 1-2 στους 100 ανθρώπους που γεννιούνται στις ΗΠΑ είναι ίντερσεξ.
Σύμφωνα με το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τα ίντερσεξ άτομα έχουν γεννηθεί με χαρακτηριστικά φύλου (γεννητικά όργανα, γονάδες, χρωμοσώματα ή ορμονικά προφίλ) τα οποία δεν αντιστοιχούν στην τυπική δυαδική αντίληψη του αρσενικού και του θηλυκού σώματος. Ίντερσεξ είναι ένας όρος ομπρέλα, με τον οποίο περιγράφουμε ένα ευρύ φάσμα φυσικής σωματικής ποικιλομορφίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα ίντερσεξ χαρακτηριστικά είναι ορατά στη γέννηση ενώ άλλοτε δεν γίνονται εμφανή πριν την εφηβεία. Κάποιες χρωμοσωμικές ίντερσεξ ποικιλομορφίες μπορεί να μην γίνουν καν αντιληπτές.
Πώς καθορίζεται το φύλο με βιολογικούς όρους
Με βιολογικούς όρους, το φύλο καθορίζεται από μια σειρά παραγόντων στη γέννηση, όπως τον αριθμό και τον τύπο των χρωμοσωμάτων φύλου, τον τύπο των γονάδων – ωοθήκες ή όρχεις, τις ορμόνες του φύλου, την εσωτερική αναπαραγωγική ανατομία, τα εξωτερικά γεννητικά όργανα. Οι άνθρωποι που έχουν χαρακτηριστικά φύλου τα οποία δεν είναι ολοκληρωτικά αρσενικά ή ολοκληρωτικά θηλυκά στη γέννηση είναι ίντερσεξ.
Κάποια ίντερσεξ χαρακτηριστικά δεν είναι πάντοτε ορατά στη γέννα. Κάποια παιδιά πιθανόν να έχουν γεννηθεί με ασαφή γεννητικά όργανα, ενώ άλλα να έχουν ασαφή εσωτερικά όργανα (όρχεις και ωοθήκες). Κάποια άλλα ίσως να μην γνωρίζουν ότι είναι ίντερσεξ εκτός αν υποβληθούν σε γενετική εξέταση, διότι μπορεί να μην παρουσιάζεται στο φαινότυπό τους.
Ταυτόχρονα και ίντερσεξ και τρανς – ή και όχι
Ο όρος ίντερσεξ περιγράφει μια διαφορετική σωματικότητα και διαφέρει από τον όρο τρανς, ο οποίος περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία η ταυτότητα φύλου ενός ανθρώπου δεν συμβαδίζει με το βιολογικό του φύλο ή με το φύλο που του αποδόθηκε στη γέννηση. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι ταυτόχρονα ίντερσεξ και τρανς.
Σε μία κλινική έκθεση του 2012 βρέθηκε πως μεταξύ 8,5% και 20% των ανθρώπων με ίντερσεξ ποικιλομορφίες έχουν εμφανίσει δυσφορία φύλου. Ωστόσο, τα ίντερσεξ χαρακτηριστικά είναι μέρος του σώματος και δεν καθορίζουν την ταυτότητα φύλου του ατόμου. Κάποια άτομα αποφασίζουν να αυτοπροσδιορίζονται ως ίντερσεξ, και κάποια άλλα όχι. Κάποιο άτομο που αναφέρεται στον εαυτό του ως ίντερσεξ μπορεί να πει ότι έχει μία ίντερσεξ διαφοροποίηση ή ότι είναι ίντερσεξ άντρας ή ίντερσεξ γυναίκα, ή ένα ίντερσεξ μη-δυαδικό (non-binary) άτομο.