Κύμα οργής έχει ξεσπάσει στον μουσουλμανικό κόσμο για την καύση του Κορανίου στη Σουηδία.
Το νέο περιστατικό προκάλεσε έναν πύρινο λόγο από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, δίνοντάς του νέο «πάτημα» για να μπλοκάρει την ένταξη της Σκανδιναβικής χώρας το ΝΑΤΟ.
Διαδηλώσεις, όμως, έχουν ξεσπάσει και σε πολλές χώρες της Ανατολής, όπως στο Ιράκ.
Δεκάδες Ιρακινοί διαδηλωτές κατάφεραν να εισέλθουν για σύντομο χρονικό διάστημα στην πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κάψιμο σελίδων του Κορανίου στη Στοκχόλμη από έναν Ιρακινό, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι διαμαρτυρόμενοι, οπαδοί του Ιρακινού σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ παρέμειναν για ένα τέταρτο μέσα στη διπλωματική αντιπροσωπεία της Σουηδίας αλλά βγήκαν από αυτήν με την άφιξη των δυνάμεων της τάξης.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «ενημερώθηκε για την κατάσταση. Το προσωπικό της πρεσβείας μας είναι ασφαλές».
Οι διαδηλωτές μετείχαν σε πομπή που συγκάλεσε ο μουσουλμάνος σιίτης θρησκευτικός ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ, που είναι απρόβλεπτος και ιδιαίτερα σεβαστός από δεκάδες χιλιάδες Ιρακινούς.
Ο Σαντρ, αλλά και η ιρακινή κυβέρνηση, στην οποία δεν συμμετέχει, καταδίκασαν έντονα την ενέργεια του Σαλουάν Μομίκα, Ιρακινού πρόσφυγα στη Σουηδία, που έκαψε σελίδες από αντίτυπο Κορανίου μπροστά από το μεγαλύτερο τζαμί της Στοκχόλμης, στη διάρκεια συγκέντρωσης για τη διεξαγωγή της οποίας είχαν δώσει άδεια οι σουηδικές αρχές.
Η κυβέρνηση της Βαγδάτης καταδίκασε τις ενέργειες που γίνονται «επανειλημμένα από άρρωστα και εξτρεμιστικά μυαλά». Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε «την άδεια που έδωσαν οι σουηδικές αρχές σε έναν εξτρεμιστή να κάψει ένα αντίτυπο του Ιερού Κορανίου».
Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης έξω από την πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη, ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν φυλλάδια πάνω στα οποία ήταν γραμμένο στα αγγλικά και τα αραβικά: «Το Σύνταγμά μας είναι το Κοράνι. Ηγέτης μας ο Μοκτάντα Σαντρ”».
Έκαψαν σημαίες του ουράνιου τόξου, σύμβολο της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του Σαντρ που διατυπώθηκε σε ένα μήνυμα στο Twitter: «ο καλύτερος τρόπος να προκαλείς» αυτούς που στηρίζουν το κάψιμο του Kορανίου.
Στην πύλη της πρεσβείας της Σουηδίας, έγραψαν επίσης με σπρέι «Ναι στο Κοράνι».
Τέτοιου είδους ενέργειες έχουν σημειωθεί στη Σουηδία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μερικές φορές με πρωτοβουλία ακροδεξιών κινημάτων, που είχαν ως αποτέλεσμα κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και διπλωματικές εντάσεις.
Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media δείχνει έναν θυμωμένο όχλο να περνά τη σιδερένια πύλη και να σκαρφαλώνει στην κορυφή του συγκροτήματος.
Manifestantes se toman la embajada de Suecia en Baghdad, Iraq, luego de que el gobierno sueco diera el permiso para que en el país escandinavo se llevara a cabo una protesta donde sería quemado un libro de El Corán. pic.twitter.com/5FTuqvXw8l
— Pedrodelcamino (@pedrodelcamino) June 29, 2023
#Suecia #Iraq #Irak
Este 29 de junio, una multitud irrumpió en la Embajada de Suecia en Irak en protesta por la quema del #Corán en #Estocolmo. pic.twitter.com/IjuDYEgIKX— 𝔸𝕝𝕖𝕛𝕒𝕟𝕕𝕣𝕠 𝔽𝕣𝕚𝕒𝕤 ♚ ✖️ (@FriasAlejandro_) June 29, 2023
Αμάν και Ντουμπάι καλούν τους Σουηδούς πρέσβεις στις χώρες τους να διαμαρτυρηθούν
Ήδη πολλές μουσουλμανικές χώρες έχουν καταδικάσει τη Σουηδία που επέτρεψε στον Ιρακινό να κάψει το Κοράνι έξω από κεντρικό τζαμί της Στοκχόλμης.
Το Ιράκ ήταν από τους πρώτους που καταδίκασε το κάψιμο του Κορανίου, χαρακτηρίζοντάς το «ρατσιστικό» και «ανεύθυνο». Έντονα αποδοκίμασαν ακόμη το Ιράν, η Αίγυπτος, το Μαρόκο κ.α.
Η Ιορδανία κάλεσε την πρεσβευτή της Σουηδίας στο Αμάν και την ενημέρωσε για την έντονη διαμαρτυρία της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιορδανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν επίσης τον Σουηδό πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθούν για το κάψιμο του Κορανίου.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε το κάψιμο θρησκευτικών κειμένων «ασέβεια και επιβλαβή πράξη». «Αυτό που μπορεί να είναι νόμιμο σίγουρα δεν είναι απαραίτητα πρέπον», τόνισε.
Παρόμοια δήλωση έκανε και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον λέγοντας ότι το κάψιμο του Κορανίου ήταν «νόμιμο, αλλά όχι ενδεδειγμένο».
Στόλτενμπεργκ: Ενέργειες που είναι προσβλητικές και κατακριτέες δεν είναι απαραιτήτως παράνομες
Απαντώντας σε ερώτηση για το περιστατικό με το κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη και για το κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει τις πιθανότητες της Σουηδίας για την ένταξή της στη Συμμαχία πριν από τη σύνοδο του Βίλνιους, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα που προκαλεί αυτό, τονίζοντας ότι «ενέργειες που είναι προσβλητικές και κατακριτέες δεν είναι απαραιτήτως παράνομες σε ένα κυρίαρχο νομικό σύστημα».
Επισήμανε ότι υπήρξαν διαδηλώσεις τόσο κατά της Τουρκίας όσο και κατά του ΝΑΤΟ στη Σουηδία, που αν και δεν του αρέσουν, υπερασπίζεται το δικαίωμα των διαδηλωτών να διαφωνούν, «είναι μέρος της ελευθερίας έκφρασης», ανέφερε.
Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία του να υπάρξει πρόοδος στην οριστικοποίηση της ένταξης αναφερόμενος στη συμφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο για συνάντηση υψηλού επιπέδου που σχεδιάζεται για την επόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών, συμβούλων Εθνικής Ασφαλείας και επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών. Τέλος, επανέλαβε ότι η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.