Κόσμος

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Ράφα χαρακτηρίζεται πλέον ως καταστροφική τόνισε το Δικαστήριο της Χάγης για τις επιθέσεις του Ισραήλ.

Ανεπαρκή χαρακτήρισε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τα μέτρα που έχει λάβει το Ισραήλ για την προστασία των άμαχων στη Λωρίδα της Γάζας, όπως είχε διατάξει το ίδιο δικαστήριο με προηγούμενη απόφασή του. «Απαιτούνται περισσότερα», είπε και έδωσε εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα. «Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ναουάφ Σαλάμ.

Στην απόφασή του το Διεθνές Δικαστήριο τόνισε πως «δεν πείστηκε» από τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η εκκένωση και άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί επαρκούν για τα δεινά των Παλαιστινίων και χαρακτήρισε καταστροφική την ανθρωπιστική κατάσταση στη Ράφα, η οποία μάλιστα όπως είπε έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου.

Παράλληλα ο δικαστής κάλεσε το Ισραήλ να υποβάλλει έκθεση για τα μέτρα που έλαβε εντός ενός μήνα και διέταξε το Ισραήλ να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα για την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαστίνιους, αλλά και να επιτρέψει την πρόσβαση των ερευνητών στον παλαιστινιακό θύλακα. 

Τι σημαίνει η απόφαση του Δικαστηρίου;

Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι νομικά δεσμευτικές, ωστόσο στερούνται μηχανισμών άμεσης επιβολής. Άρα στην πράξη οι αποφάσεις του μπορούν και να αγνοηθούν εάν η χώρα έχει τη δύναμη και την υποστήριξη για να το κάνει. Η αντίδραση του ισραηλινού υπουργού Οικονομικών είναι ενδεικτική των προθέσεων. Το Ισραήλ, είπε ο Μπελαζέλ Σμότριχ, δεν πρόκειται να αποδεχτεί την απόφαση. «Το Ισραήλ», τόνισε, «δεν θα την εφαρμόσει».

Ωστόσο η απόφαση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για το Ισραήλ, ύστερα από την απόφαση του γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Έρχεται επίσης δύο 24ωρα μετά την ανακοίνωση από την Ισπανία, τη Νορβηγία και την Ιρλανδία πως θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος.

Εκ των πραγμάτων, η απόφαση κατά του Ισραήλ δημιουργεί ένα νομικό προηγούμενο και φθείρει περαιτέρω την διεθνή εικόνα του Ισραήλ, το οποίο, όπως επισήμανε το αμερικανικό Foreign Policy, κινδυνεύει «βήμα – βήμα» να μετατραπεί σε διεθνές επίπεδο σε «κράτος παρία».

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί για περαιτέρω νομικές ενέργειες σε βάρος του Ισραήλ και για υποστήριξη των αιτημάτων σχετικά με εμπάργκο όπλων και «μποϊκοτάζ» από δυτικές εταιρείες. Σημειώνεται πως πολλά κράτη έχουν λάβει αποφάσεις κατά της πώλησης όπλων σε άλλα, τα οποία κατηγορούνται πως θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν με τρόπο που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Η Νότια Αφρική, η χώρα που είχε προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο σε βάρος του Ισραήλ, χαιρέτισε την απόφαση ως «ρηξικέλευθη» και τόνισε ότι θα προσφύγει βάσει αυτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς είναι μια «δεσμευτική» διαταγή και πρέπει να εφαρμοστεί.

Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής είπε ότι η απόφαση απηχεί μια «διεθνή συναίνεση» για τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ η Χαμάς αν και χαιρέτισε την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου είπε ότι αυτή δεν είναι αρκετή και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ, όχι μόνο στη Ράφα, αλλά σε ολόκληρη τη Γάζα.

Ισραήλ: «Κανείς στη Γη δεν μπορεί να μας σταματήσει»

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας στο δικαστήριο ότι οι επιχειρήσεις του στη Γάζα είναι αυτοάμυνα και στοχεύουν τους μαχητές της Χαμάς που επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε την παραμονή της απόφασης ότι «καμία δύναμη στη Γη δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του και να κυνηγά τη Χαμάς στη Γάζα».

Σημειώνεται πως από τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, γυναίκες και παιδιά. Η Ράφα, η νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, είχε εξελιχθεί στο τελευταίο καταφύγιο των εκτοπισμένων παλαιστινιών που προσπαθούν να επιβιώσουν μεταξύ βομβών, λιμού και ασθενειών.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Ισραήλ – παρά τις διεθνείς αντιδράσεις ακόμη και από τους στενότερους συμμάχους του, όπως τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ξεκίνησε την επίθεσή του στη Ράφα – αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, από τους περίπου 1,5 εκατομμύριο που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή, να εγκαταλείψουν την πόλη προς διάφορες κατευθύνσεις για να γλιτώσουν από το ισραηλινό σφυροκόπημα.

Ολόκληρη η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Από πού ψωνίζει φέτα ο πρωθυπουργός;
Απάντηση Κασσελάκη για τα «λεφτόδεντρα» του ΣΥΡΙΖΑ: «Λέγεται πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα»
Chevron Right