Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της υποστήριξης των διεθνών θεσμών του κράτους δικαίου ή του Ισραήλ.
Η δήλωσή του έρχεται λίγη ώρα μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να διατάξει το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεση στη Ράφα. Σημειώνεται πως οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι νομικά δεσμευτικές, ωστόσο στερούνται μηχανισμών άμεσης επιβολής και άρα στην πράξη μπορούν να αγνοηθούν εάν η χώρα έχει την ισχύ και τη διεθνή υποστήριξη για να το κάνει.
«Ποια θα είναι η απάντηση στη σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου; Ποια είναι η θέση μας; Θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της υποστήριξής μας στους διεθνείς θεσμούς του κράτους δικαίου ή της υποστήριξής μας στο Ισραήλ… και τα δύο αυτά πράγματα είναι αρκετά δύσκολο να συμβιβαστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ανώτατος διπλωμάτης της ΕΕ.
Το Ισραήλ έχει διαμηνύσει πως «καμία δύναμη στη Γη δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του και να κυνηγά τη Χαμάς στη Γάζα», ενώ κατά τις πρώτες αντιδράσεις μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου τονίζει πως «δεν πρόκειται να την εφαρμόσει γιατί δεν την αποδέχεται»
Σημειώνεται πως η Νότια Αφρική, η χώρα που είχε προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο σε βάρος του Ισραήλ, χαιρέτισε την απόφαση ως «ρηξικέλευθη» και τόνισε ότι θα προσφύγει βάσει αυτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς είναι μια «δεσμευτική» διαταγή και πρέπει να εφαρμοστεί.
«Η κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα πρέπει να θεωρείται αντισημιτισμός»
«Καλώ όλους, αρχίζοντας από την ισραηλινή κυβέρνηση και ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να μην φοβερίζουν τους δικαστές», τόνισε επίσης ο Μπορέλ αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχτηκε ο ανώτατος εισαγγελέας Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το αίτημα έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Συνεχίζοντας την κριτική στο Ισραήλ, ο κορυφαίος ευρωπαίος διπλωμάτης μίλησε και για την αντίδραση της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας στην απόφαση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος.
«Για μένα ένα πράγμα είναι σαφές, η αναγνώριση δεν σημαίνει υποστήριξη της Χαμάς», ξεκαθάρισε ο Μπορέλ απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του Ισραήλ και πρόσθεσε: «Είναι εντελώς αβάσιμο και απαράδεκτο να υποστηρίζει κάποιος αυτό πράγμα». Όπως υπογράμμισε η αναγνώριση αποσκοπεί στην ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής και δεν έχει να κάνει με τη Χαμάς, προαναγγέλλοντας μάλιστα πως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σκοπεύουν να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος.
«Κάθε φορά που κάποιος παίρνει την απόφαση να υποστηρίξει την οικοδόμηση παλαιστινιακού κράτους, κάτι που όλοι στην Ευρώπη υποστηρίζουν… η αντίδραση του Ισραήλ είναι να το μετατρέπει σε αντισημιτική επίθεση. Το να ασκεί κάποιος κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα πρέπει να θεωρείται αντισημιτισμός», υπογράμμισε.