Τη Βόρεια Κορέα επισκέπτεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δρόμοι της Πιονγκγιανγκ έχουν στολιστεί με ρωσικές σημαίες και πορτρέτα του Ρώσου Προέδρου, ενώ πινακίδες τον καλωσορίζουν στη χώρα.
«Η φιλία Βόρειας Κορέας και Ρωσίας είναι αιώνια», αναγράφεται σε μια πινακίδα έξω από το διεθνές αεροδρόμιο Σουνάν της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας. «Καλωσορίζουμε θερμά τον σύντροφο Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν», αναφέρεται σε μια άλλη.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, συνοδευόμενος από πολλούς Ρώσους αξιωματούχους μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Άμυνας και Ασφάλειας, αναμένεται να φτάσει το απόγευμα της Τρίτης στη Βόρεια Κορέα, στην πρώτη επίσκεψη στη χώρα μετά από 24 χρόνια.
Η κομβική ημέρα της επίσκεψης θα είναι η αυριανή (Τετάρτη 19/6), καθώς θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή υποδοχής μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών και θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο με τον ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν.
Επίσης, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης, ο Πούτιν θα παραστεί σε μια εορταστική συναυλία και θα επισκεφτεί τη μοναδική ορθόδοξη εκκλησία στη Βόρεια Κορέα, το ναό της Ζωοδόχου Τριάδας. Ακολούθως ο Ρώσος Πρόεδρος θα αναχωρήσει απευθείας για το Βιετνάμ.
Λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Βόρεια Κορέα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να δημιουργήσει ένα σύστημα εμπορίου και ασφάλειας με την Πιονγκγιανγκ, το οποίο δεν θα ελέγχεται από τη Δύση.
Μέσω επιστολής που δημοσιεύθηκε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, υποσχέθηκε την αμέριστη υποστήριξή του, υπογραμμίζοντας πως οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει καλές σχέσεις και συνεργασίες τα τελευταία 70 χρόνια βασισμένες στην ισότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη.
«Θα αναπτύξουμε εναλλακτικούς μηχανισμούς εμπορίου και αμοιβαίων διευθετήσεων που δεν ελέγχονται από τη Δύση και από κοινού θα αντισταθούμε σε παράνομους μονομερείς περιορισμούς», τόνισε στην επιστολή και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα – θα οικοδομήσουμε μια αρχιτεκτονική ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας στην Ευρασία».
Ευχαρίστησε δε τη Βόρεια Κορέα για την υποστήριξη στον πόλεμο στην Ουκρανία και δεσμεύθηκε να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Πιονγκγιάνγκ να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της παρά τις «πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις στρατιωτικές απειλές των ΗΠΑ». Επαινώντας τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε «να αντισταθεί στους παράνομους μονομερείς περιορισμούς», να αναπτύξει το εμπόριο και να ενισχύσει την ασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρασία.
«Η Ουάσιγκτον, αρνούμενη να εφαρμόσει συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί προηγουμένως, προβάλλει συνεχώς νέες, ολοένα πιο αυστηρές και προφανώς απαράδεκτες απαιτήσεις, ανέφερε μεταξύ άλλων και σημείωσε: «Η Ρωσία πάντα υποστήριζε και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη ΛΔΚ και τον ηρωικό κορεατικό λαό στην αντίθεσή τους στον ύπουλο, επικίνδυνο και επιθετικό εχθρό».
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δημοσίευσαν επίσης πολλά άρθρα που επαινούν τη Ρωσία και υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις της στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τις ως «ιερό πόλεμο όλων των Ρώσων πολιτών».
«Ο λαός της Κορέας θα είναι πάντα στο πλευρό της ρωσικής κυβέρνησης και του λαού, εκφράζοντας πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη στον αγώνα του για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των συμφερόντων ασφάλειας», ανέφερε το κρατικό KCNA σε σχολιασμό του.
Πούτιν και Κιμ: Τι θέλουν ο ένας από τον άλλον
Οι σχέσεις των δύο ηγετών έχουν αναθερμανθεί το τελευταίο διάστημα και κυρίως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Πιονγκγιάνγκ φέρεται να τροφοδοτεί με κρίσιμα πυρομαχικά (κυρίως πυροβολικού) τη ρωσική πολεμική μηχανή, παρότι και οι δύο αρνούνται επίσημα οποιαδήποτε συναλλαγή, καθώς αυτή παραβιάζει τις διεθνείς κυρώσεις και θα είχε επιπτώσεις για τη Βόρεια Κορέα.
Ως αντάλλαγμα η Μόσχα φαίνεται να προσφέρει υψηλή τεχνολογία και χρήματα στην Πιονγκγιάνγκ. Προς το παρόν, οι δύο ηγέτες εξερευνούν τα όρια της νέας συνεργασίας τους.
Πέρα όμως από την άμυνα, η ενίσχυση των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα συμβάλλει επίσης στην παράκαμψη των διεθνών κυρώσεων από τον Πούτιν και ταυτόχρονα προκαλεί ανησυχία στη Δύση εξαιτίας της ενίσχυσης της Πιονγκγιάνγκ. Είναι ενδεικτικό πως ο Λευκός Οίκος δήλωσε προβληματισμένος από την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας.