Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να «ανοίξει τη συζήτηση» για μια ευρωπαϊκή άμυνα που θα περιλαμβάνει και τα πυρηνικά όπλα, σε μια συνέντευξη με νέους Ευρωπαίους που δημοσιεύθηκε το βράδυ του Σαββάτου (27/04).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δίκτυο BFMTV, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε: «Είμαι υπέρ του ανοίγματος αυτής της συζήτησης, η οποία πρέπει επομένως να περιλαμβάνει την αντιπυραυλική άμυνα, την εκτόξευση όπλων μεγάλου βεληνεκούς, τα πυρηνικά όπλα για όσους τα διαθέτουν ή έχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους. Ας τα βάλουμε όλα στο τραπέζι και ας δούμε τι πραγματικά μας προστατεύει με αξιόπιστο τρόπο». Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Γαλλία θα διατηρήσει την ιδιαιτερότητά της, αλλά είναι έτοιμη να συμβάλει περισσότερο στην άμυνα του ευρωπαϊκού εδάφους».
Η δημιουργία μιας «αξιόπιστης» αμυντικής Ευρώπης
Μετά το Brexit και την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία είναι το μόνο από τα κράτη-μέλη της που διαθέτει πυρηνική αποτροπή.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Ευρώπη, την Πέμπτη (25/04) στη Σορβόννη, ο Γάλλος Πρόεδρος επικαλέστηκε μια «ισχυρή Ευρώπη» και τη δημιουργία μιας «αξιόπιστης» αμυντικής Ευρώπης παράλληλα με το ΝΑΤΟ και απέναντι στη Ρωσία, η οποία έχει γίνει πολύ πιο απειλητική μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
«Αυτό μπορεί να σημαίνει την ανάπτυξη αντιπυραυλικών ασπίδων, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα μπλοκάρουν όλους τους πυραύλους και θα αποτρέψουν τη χρήση πυρηνικής ισχύος», εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξή του.
Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν πρόσθεσε: «Το να είσαι αξιόπιστος σημαίνει να έχεις πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα αποτρέψουν τους Ρώσους. Και υπάρχουν και τα πυρηνικά όπλα: Το γαλλικό δόγμα είναι ότι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όταν απειλούνται τα ζωτικά μας συμφέροντα. Έχω ήδη πει ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή διάσταση σε αυτά τα ζωτικά συμφέροντα, χωρίς να τα αναλύσω, διότι αυτή η αποτροπή θα συνέβαλε στην αξιοπιστία της ευρωπαϊκής άμυνας».
Πάντως, η οικοδόμηση μιας αμυντικής Ευρώπης αποτελεί εδώ και πολύ καιρό στόχο της Γαλλίας, η οποία συχνά συναντούσε την απροθυμία των εταίρων της που θεωρούσαν την ομπρέλα του ΝΑΤΟ πιο ασφαλή.
Ωστόσο, η εισβολή στην Ουκρανία και η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο επαναφέρουν τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αυτονομία σε θέματα άμυνας.