Κόσμος

NASA: Μπορεί να δώσει προειδοποίηση 30 λεπτών πριν χτυπήσει τη Γη μια φονική ηλιακή καταιγίδα

Η NASA ανέπτυξε νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να προβλέψει πότε θα χτυπήσουν τη Γη καταστροφικά γεγονότα.

Οι φονικές ηλιακές καταιγίδες θα μπορούσαν να θέσουν για ώρες εκτός λειτουργίας το Διαδίκτυο και το ρεύμα και θα είχαμε μόλις  30 λεπτά για να προετοιμαστούμε, σύμφωνα με νέα μελέτη της NASA.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανέπτυξε ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να προβλέψει πότε θα χτυπήσουν τη Γη καταστροφικά γεγονότα, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Ενώ το σύστημα αποτελεί την πιο προηγμένη προειδοποίηση, 30 λεπτά μπορεί να μην είναι αρκετά για να προετοιμαστεί ο κόσμος για το απόλυτο σκοτάδι.

Ωστόσο, οι πολίτες μπορούν να λάβουν μέτρα για να προετοιμαστούν για ένα ακραίο ηλιακό γεγονός, όπως η δημιουργία κιτ επιβίωσης και η εκτύπωση αντιγράφων ψηφιακών εγγράφων.

Η ΝASA, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ανακοίνωσε την ανάπτυξη του υπολογιστικού της μοντέλου, με την κωδική ονομασία DAGGER («Deep Learning Geomagnetic Perturbation») τον Μάρτιο, αλλά τώρα αποφάσισε να κοινοποιήσει την έρευνά της.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών στο «Frontier Development Lab» – πρόκειται για συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην οποία συμμετέχουν η NASA, η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ – έχει χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να αναζητήσει συνδέσεις μεταξύ του ηλιακού ανέμου και των γεωμαγνητικών καταιγίδων ή ανωμαλιών που μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές στην τεχνολογία.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν μια μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται «βαθιά εκμάθηση», η οποία εκπαιδεύει τους υπολογιστές να αναγνωρίζουν μοτίβα με βάση προηγούμενα παραδείγματα.

Η ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να εντοπίσει τις σχέσεις μεταξύ των μετρήσεων του ηλιακού ανέμου και ηλιοφυσικών αποστολών. Αυτές οι αποστολές είναι ανιχνευτές του διαστήματος που τοποθετούνται προσεκτικά για να δημιουργήσουν μια τεράστια σειρά αισθητήρων, οι οποίοι συνεργάζονται για να μελετήσουν τον ήλιο.

Η ομάδα δοκίμασε το DAGGER σε δύο γεωμαγνητικές καταιγίδες, τον Αύγουστο του 2011 και τον Μάρτιο του 2015. Το σύστημα  μπόρεσε να προβλέψει γρήγορα και με ακρίβεια τις επιπτώσεις της καταιγίδας παγκοσμίως.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Vishal Upendran του Διαπανεπιστημιακού Κέντρου Αστρονομίας και Αστροφυσικής της Ινδίας, αναφέρει: «Με αυτό το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, είναι δυνατό να γίνουν γρήγορες και ακριβείς παγκόσμιες προβλέψεις και να ληφθούν αποφάσεις σε περίπτωση ηλιακής καταιγίδας, ελαχιστοποιώντας έτσι, ή ακόμη και αποτρέποντας, τις καταστροφές στην κοινωνία μας».

Οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν να καταστήσουν τα συστήματα εντοπισμού θέσης λιγότερο ακριβή, κάτι που είναι πρόβλημα για τις γεωτρήσεις ακριβείας και άλλες τεχνολογίες. Μπορεί ακόμη να υπάρχουν διακοπές στο GPS.

Η καταιγίδα μπορεί ακόμη να προκαλέσει προβλήματα επικοινωνίας και να προσθέσει ακτινοβολία γύρω από τον βόρειο και τον νότιο πόλο, κάτι που πιθανότατα θα αναγκάσει τις αεροπορικές εταιρείες να επαναδρομολογήσουν τις πτήσεις. Κάποιοι το έχουν ήδη κάνει.

Το 1859, μια τεράστια γεωμαγνητική υπερ-καταιγίδα γνωστή ως το συμβάν Carrington έστειλε ισχυρές εκτινάξεις μάζας στεμμάτων προς τη Γη, διακόπτοντας τις επικοινωνίες στο έδαφος.

Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο γεγονός σήμερα, τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά.

Τα μέτρα προετοιμασίας

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) μοιράστηκε τρόπους προετοιμασίας για μια ακραία ηλιακή καταιγίδα.

Ο οργανισμός προτείνει να γεμίσουμε πλαστικά δοχεία με νερό και να τα τοποθετήσουμε στην κατάψυξη. Αυτά θα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για να διατηρήσουν τα τρόφιμα στο ψυγείο κρύα, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Το κοινό θα πρέπει να διατηρεί το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του τουλάχιστον μισογεμάτο, επειδή τα πρατήρια βενζίνης βασίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία των αντλιών τους.

Αν έχουμε γκαράζ, να εντοπίζουμε το κουμπί χειροκίνητου ανοίγματος.

Ο οργανισμός παροτρύνει, επίσης, τους πολίτες να δημιουργήσουν εφεδρικά αντίγραφα σημαντικών ψηφιακών δεδομένων και πληροφοριών και να φυλάξουν χρήματα κάπου στο σπίτι, επειδή οι τράπεζες δεν θα είναι διαθέσιμες λόγω διακοπής ρεύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Survivor All Star: Ας βγει κάποιος να πει ότι δεν μας γουστάρουν
MasterChef 2023: Η ασυλία στον Πορφύρη «Γλίτωσε ακόμη μια φορά»
Chevron Right