Η φρίκη του πολέμου στο Σουδάν συνεχίζεται για 10η μέρα. Η κεντρικοί δρόμοι στο Χαρτούμ «πλημμύρισαν» από ερείπια που άφησαν πίσω τους οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και οι ένοπλες συγκρούσεις, ενώ ταυτόχρονα, εξουθενωμένοι κάτοικοι κάνουν ουρές για λίγο ψωμί σε γειτονιές οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ερήμωσαν.
Οι σφοδρές μάχες που έχουν στοιχήσει τη ζωή σε πάνω από 420 άτομα έως τώρα, προκάλεσαν μια μαζική έξοδο των πολιτών και μεταμόρφωσαν το Χαρτούμ – μια πολυσύχναστη πόλη πέντε εκατομμυρίων κατοίκων -σε πόλη φάντασμα.
Την ίδια ώρα, καταγράφονται επίσης έντονες ελλείψεις σε τρόφιμα, ηλεκτρισμό και νερό, ενώ τα νοσοκομεία είναι γεμάτα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι κάτοικοι προσπαθούν να οργανωθούν για να βρουν φάρμακα για πρόσωπα της οικογένειάς τους που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα, καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις.
Είναι η πρώτη φορά που μάχες τέτοιας κλίμακας επηρεάζουν την πρωτεύουσα, η οποία αποτελείται από το Χαρτούμ και τις παρακείμενες πόλεις Μπαρί και Ομντουρμάν και έχει συνολικό πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων σε μια συμβολή του Νείλου.
Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, η Δευτέρα (24/4) ξεκίνησε ως μια ήσυχη μέρα στο Χαρτούμ, καθώς ξένες χώρες έσπευσαν να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.
Οι μάχες μαίνονται στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ, όπου η ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσε ότι οι γιατροί της στην πόλη Ελ Φασέρ κάνουν λόγο για τεράστιο αριθμό τραυματιών, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά, μεταδίδει το Aljazeera.
Doctor treating patients in Sudan: “The hospital, the health care system, might collapse very soon.” pic.twitter.com/eTCbKTvf15
— The Lead CNN (@TheLeadCNN) April 22, 2023
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, το αεροσκάφος C-27 απογειώθηκε από το Ασουάν το απόγευμα της Δευτέρας και μεταβαίνει στο Τζιμπουτί για να παραλάβει τους Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν.
Σκηνές Χάους στο Σουδάν – «Τα νεκροτομεία είναι γεμάτα»
Συνολικά, σύμφωνα με το σωματείο ιατρών, 13 νοσοκομεία βομβαρδίστηκαν και 19 αναγκάστηκαν να κλείσουν, ελλείψει υλικού ή επειδή επιτάχθηκαν από τους πολεμιστές.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταμέτρησε χθες, Κυριακή, «οκτώ νεκρούς και δύο τραυματίες» ανάμεσα στο υγειονομικό προσωπικό.
Για τον γιατρό Ατίγια Αμπντάλα, γενικό γραμματέα του ιατρικού σωματείου, οι σκηνές φρίκης δεν είναι πια κάτι το σπάνιο στο Σουδάν, εν μέσω του χάους που επικρατεί: «πτώματα σε αποσύνθεση παραμένουν στα δωμάτια νοσοκομείων» επειδή δεν είναι δυνατό να μεταφερθούν κάπου αλλού.
«Τα νεκροτομεία είναι γεμάτα, πτώματα βρίσκονται σκόρπια στους δρόμους, ακόμη και τα νοσοκομεία στα οποία διακομίζονται οι τραυματίες μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναγκαστούν να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα», λέει, εξαντλημένος.
Al RAKI HOSPITAL #Sudan pic.twitter.com/07QepK5IR9
— Tazzz.fit (@Tazzzfit) April 15, 2023
Διακοπές νερού και ρεύματος παρατηρούνται σε μεγάλο μέρος της πόλης. Πολλοί άμαχοι είναι παγιδευμένοι στα σπίτια τους ή εγκλωβισμένοι, κινδυνεύοντας να πέσουν θύματα βίας αν βγουν έξω.
Στους 23 οι διασωθέντες Έλληνες
Νωρίτερα σήμερα, ακόμα πέντε Έλληνες έφτασαν από το Σουδάν στο Τζιμπουτί, με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους.
«Αφίχθησαν προ ολίγου επιπλέον πέντε Έλληνες από το Σουδάν στο Τζιμπουτί, με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Όπως σημειώνεται, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έχει ευχαριστήσει τον Ιταλό ομόλογό του Αντόνιο Ταγιάνι (Antonio Tajani), για τη βοήθεια που συνεχίζει να παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.
«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από τη συγκεκριμένη χώρα συνεχίζονται, πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», προσθέτει.
Το πρωί είχαν μεταφερθεί 10, ενώ χθες 8. Συνολικά, από το Σουδάν στο Τζιμπουτί έχουν απομακρυνθεί 23 Έλληνες.
Το χρονικό των συγκρούσεων στο Σουδάν
Η βία στο Σουδάν ξέσπασε στις 15 Απριλίου σε μια κορύφωση εβδομάδων εντάσεων μεταξύ του στρατηγού Abdel-Fattah Burhan, του διοικητή των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων, και του στρατηγού Mohammed Hamdan Dagalo, επικεφαλής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), μιας ισχυρής παραστρατιωτικής ομάδας.
Οι δύο άνδρες ήταν κάποτε σύμμαχοι που είχαν ενορχηστρώσει από κοινού ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το 2021 που διέλυσε την κυβέρνηση μοιρασμού της εξουσίας εκτροχίασε τη μετάβαση στη δημοκρατία, μετά την ανατροπή ενός μακροχρόνιου δικτάτορα το 2019.
Τώρα, μάχονται για τον έλεγχο του πλούσιου σε πόρους βορειοαφρικανικού έθνους και κανείς από τους δύο δεν έχει δείξει την πραγματική ένδειξη υποχώρησης, καθώς οι προτεινόμενες εκεχειρίες παραβιάστηκαν.
Οι αεροπορικές επιδρομές, οι βομβαρδισμοί και οι μάχες ξεσπούν αμείωτα τις τελευταίες ημέρες του Ραμαζανιού, όταν οι μουσουλμάνοι νηστεύουν από την αυγή μέχρι το σούρουπο, και κατά τη διάρκεια της τριήμερης αργίας του Eid el-Fitr που τελειώνει την Κυριακή, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις για κατάπαυση του πυρός.