Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου, λίγο πριν από τη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ της Τουρκίας και της Σουηδίας στις Βρυξέλλες στις 6 Ιουλίου.
«Οι δύο ηγέτες θα επανεξετάσουν την αυξανόμενη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας και θα επιβεβαιώσουν την άποψή τους ότι η Σουηδία θα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του το Σάββατο.
«Χαίρομαι που ο πρόεδρος Μπάιντεν μας προσκάλεσε σε μια συνάντηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Κρίστερσον, προσθέτοντας ότι «το επίκεντρο της επίσκεψης είναι η ένταξη τα Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».
Η Σουηδία ζήτησε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, τρεις μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Δυτικοί αξιωματούχοι ήλπιζαν να δεχτούν επίσημα τη Σουηδία στο μπλοκ κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία στις 11-12 Ιουλίου.
Ωστόσο, πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντέδρασαν έντονα στο κάψιμο του Κορανίου έξω από ένα τέμενος στη σουηδική πρωτεύουσα Στοκχόλμη τη Δευτέρα.
Αυτό έθεσε περαιτέρω σε κίνδυνο τις πιθανότητες της σκανδιναβικής χώρας να ενταχθεί γρήγορα στη στρατιωτική συμμαχία.
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ότι εργάζονται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11-12 Ιουλίου.
Στις 6 Ιουλίου, σε μια άλλη συνάντηση στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας.
Ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν και ο Κρίστερσον «θα συζητήσουν επίσης την κοινή δέσμευση για την υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη βίαιη επιθετικότητα της Ρωσίας».
Ο συντονισμός με την Κίνα, η κλιματική αλλαγή και οι αναδυόμενες τεχνολογίες αναμένεται επίσης να βρίσκονται στην ατζέντα.