Κόσμος

Στην Άγκυρα ο Άντονι Μπλίνκεν – Στη Μέση Ανατολή το πυρηνικό υποβρύχιο των ΗΠΑ

Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του έχει αυτήν την ώρα ο Άντονι Μπλίνκεν 

Στην Άγκυρα έφτασε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν ως τελευταία στάση στον διπλωματικό μαραθώνιο σε μια προσπάθεια συγκράτησης μιας γενικευμένης σύρραξης μετά τη σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς. 

Την Παρασκευή πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ισραήλ, το Σάββατο μεταφέρθηκε στην Ιορδανία και την Κυριακή μετέβη σε Δυτική Όχθη, Ιράκ και αργά το βράδυ προσγειώθηκε στην Τουρκία, όπου θα προχωρήσει στο επόμενο σκέλος της διπλωματικής του δράσης στην περιοχή.

Στην Άγκυρα τον υποδέχτηκε ο Τούρκος ομόλογός του Χακάν Φιντάν ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ενημέρωσε χθες αιφνιδιαστικά ότι θα λείπει. 

Τα πεδία διαφωνίας ΗΠΑ – Τουρκίας

Αυτό που άναψε φωτιές στις ΗΠΑ, είναι η κίνηση της Τουρκίας να διακόψει κάθε δεσμό με το Ισραήλ αποσύροντας τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ το Σάββατο και τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει πως δεν «είναι πλεόν συνομιλητής μας το Ισραήλ». 

Λίγες ώρες μετά έγινε γνωστό πως ο Άντονι Μπλινκεν θα προσθέσει και την Άγκυρα στην περιοδεία που πραγματοποιεί στη Μέση Ανατολή. 

Ο Μπλίνκεν αναμένεται να «επιβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργαστούν με εταίρους για να τεθούν οι προϋποθέσεις για μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή και για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους».

Εκτός από τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει ακόμη ένα πεδίο διαφωνίας. Η Ουάσιγκτον ανυπομονεί να δει το τουρκικό κοινοβούλιο να επικυρώνει επιτέλους την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ωστόσο υπάρχουν καθυστερήσεις.

Ο Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό πρωτόκολλο στις 23 Οκτωβρίου και το έστειλε στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, στις τελευταίες δηλώσεις του, πρόβαλε και πάλι το επιχείρημα ότι «δεν έχουν ληφθεί ακόμα μέτρα για τη δράση του PKK στη Σουηδία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης αυστηροποιήσει τις κυρώσεις εναντίον Τούρκων πολιτών και εταιρειών που θεωρείται ότι βοηθούν τη Ρωσία, ενώ η Άγκυρα είναι «αγανακτισμένη» που το Κογκρέσο καθυστερεί την έγκριση της συμφωνίας για τον εκσυγχρονισμό της τουρκικής αεροπορίας με δεκάδες αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Πυρηνικό υποβρύχιο έστειλαν οι ΗΠΑ 

Στο μεταξύ, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι ένα υποβρύχιο πυρηνικών πυραύλων έφτασε χθες στη Μέση Ανατολή.

«Στις 5 Νοεμβρίου 2023, ένα υποβρύχιο κλάσης Οχάιο έφτασε στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ», ανέφερε μια δήλωση.

Η ανακοίνωση του Πενταγώνου δεν παρείχε άλλες λεπτομέρειες στην ηλεκτρονική τους δήλωση την Κυριακή, αν και δημοσίευσε μια εικόνα που δείχνει ένα υποβρύχιο στη Διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου κοντά στη Γέφυρα της Διώρυγας του Σουέζ.

Ενώ τα υποβρύχια κλάσης Οχάιο είναι πυρηνικά και πολλά φέρουν πυρηνικά όπλα, άλλα φέρουν μόνο πυραύλους κρουζ και προορίζονται να αναπτυχθούν με δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, αφήνοντας ασαφές αν το υποβρύχιο που λειτουργεί τώρα στη Μέση Ανατολή φέρει πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Η ασυνήθιστη κίνηση να ανακοινωθεί δημόσια η θέση ενός πυρηνικού υποβρυχίου έχει θεωρηθεί από ορισμένους σχολιαστές ως μήνυμα προς το Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Το Πόθεν Έσχες του Δημήτρη Κουτσούμπα
Το Πόθεν Έσχες του Κυριάκου Βελόπουλου
Chevron Right