Η Σαουδική Αραβία φέρεται να διακόπτει τις συνομιλίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ένα σημαντικό διπλωματικό πλήγμα στον απόηχο της εισβολής της Χαμάς στο Ισραήλ.
Το Bloomberg και το Reuters ανέφεραν, την Παρασκευή (13/04), επικαλούμενα ανώνυμες πηγές, ότι οι Σαουδάραβες δεν τερματίζουν τις συνομιλίες, αλλά αντίθετα τις παγώνουν μέχρι να υποχωρήσει η βία. Το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο μετά την εισβολή της Χαμάς, η οποία σκότωσε και τραυμάτισε χιλιάδες αμάχους, σύμφωνα με την Jerusalem Post.
Ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, μίλησε με τον Πρόεδρο του Ιράν αυτή την εβδομάδα, σηματοδοτώντας μια υποχώρηση από τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να απομονώσει το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χαμάς.
Η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, το περασμένο Σάββατο (07/10), σκοτώνοντας τουλάχιστον 1.300 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ήταν άμαχοι, τραυματίζοντας χιλιάδες και απαγάγοντας περισσότερους από εκατό. Ο πόλεμος του Ισραήλ έχει τη δηλωμένη φιλοδοξία να «εξουδετερώσει τη Χαμάς».
Saudi Arabia freezes normalization talks with Israel amid ongoing war with Hamas https://t.co/pCyGDpRs0B
— Haaretz.com (@haaretzcom) October 13, 2023
Η Χεζμπολάχ, η οργάνωση που εδρεύει στον Λίβανο και υποστηρίζεται από το Ιράν, εξήρε την επίθεση της Χαμάς και δήλωσε ότι θα πρέπει να θεωρηθεί ως μήνυμα προς τις αραβικές χώρες για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παράκαμψη της παλαιστινιακής υπόθεσης ενώ, παράλληλα, δημιουργούνται δεσμοί με το Ισραήλ. Τέσσερις χώρες της περιοχής έχουν συνάψει σχέσεις με το Ισραήλ τα τελευταία τρία χρόνια.
Απογοήτευση για τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είχε επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στις συνομιλίες Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ, θεωρώντας ότι μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών θα αποτελούσε τομή για την περιφερειακή αποδοχή του Ισραήλ, πλήγμα στις περιφερειακές φιλοδοξίες του Ιράν και διπλωματική επιτυχία ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Μέρος της πρότασης ήταν ένα αμυντικό σύμφωνο ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας, κάτι που οι Σαουδάραβες επιθυμούσαν εδώ και χρόνια.
Η μακρά συνομιλία του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν με τον Ιρανό Πρόεδρο, Ιμπραχίμ Ραΐσι, είχε στόχο να δείξει ότι «το βασίλειο καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να συνεργαστεί με όλα τα διεθνή και περιφερειακά μέρη για να σταματήσει τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση», ανέφερε το Reuters σε σαουδαραβική ανακοίνωση.
Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δεν επιβεβαίωσε την αναστολή των συνομιλιών σε επικοινωνία που είχε με μέλη του Τύπου, αλλά δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να κάνουν ελάχιστα για να προχωρήσει η ειρήνη χωρίς τη δεσμευμένη συμμετοχή των μερών.
«Έχουμε κάθε πρόθεση να παραμείνουμε στο έργο της προσπάθειας να επιδιώξουμε ένα Ισραήλ που να είναι πιο ενσωματωμένο στην περιοχή, μια πιο συνεργάσιμη περιοχή, και εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην υπόσχεση της εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, και δεν έχουμε καμία πρόθεση να μην συνεχίσουμε να το επιδιώκουμε αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Κίρμπι, προσθέτοντας: «Προφανώς, όμως, πρόκειται για κυρίαρχα έθνη, τα οποία μπορούν να αποφασίσουν μόνα τους με ποιον ρυθμό είναι διατεθειμένα να κινηθούν, υπό ποιες συνθήκες και βεβαίως σε ποιο βαθμό θέλουν να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια. Αν συνεχίσουν την προσπάθεια, αν εκεί θέλουν και αυτοί να πάνε, δεν θα βρουν καλύτερο φίλο από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επιδίωξή τους».
Οι εξελίξεις από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας στο live blog του iEidiseis, κάνοντας κλικ εδώ.