Κόσμος

Τιτανικός: Tο ναυάγιο όπως δεν το έχουμε ξαναδεί – Η πρώτη ψηφιακή σάρωση (Εικόνες – βίντεο)

H βοήθεια της τεχνολογίας θα ρίξει άπλετο φως και στο τι ακριβώς συνέβη στον Τιτανικό.

Ο Τιτανικός, το διασημότερο ναυάγιο στον κόσμο, αποκαλύφθηκε με την πρώτη ψηφιακή τρισδιάστατη σάρωση και οι εικόνες είναι συγκλονιστικές.

Η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να δούμε το ναυάγιο όπως δεν το έχουμε ξαναδεί σε πλήρες μέγεθος και σε απίστευτη λεπτομέρεια. Ο Τιτανικός βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η ψηφιακή σάρωση παρέχει μια μοναδική τρισδιάστατη άποψη ολόκληρου του πλοίου, επιτρέποντας να το δει κανείς σαν να έχει αποστραγγιστεί από το νερό.

Και αυτό που είναι ελπιδοφόρο είναι ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας, πέρα από τις εντυπωσιακές εικόνες, θα ρίξει άπλετο φως και στο τι ακριβώς συνέβη στο υπερωκεάνιο, το οποίο βυθίστηκε το 1912, αναφέρει το ΒΒC.

titanic.jpg.webp

Το ναυάγιο οδήγησε στον θάνατο πάνω από 1.500 ανθρώπους και μέσω ενός βίντεο που αναπτύχθηκε από περισσότερες των 700.000 εικόνων, οι οποίες έχουν ληφθεί από κάθε γωνία του ναυαγίου, μπορούν οι λάτρεις της ιστορίας να περιηγηθούν στο κουφάρι του πλοίου.

Η τρισδιάστατη απεικόνιση δείχνει το πλοίο σαν να βρίσκεται στη στεριά, δίνοντας, έτσι, στους ανθρώπους μια μοναδική οπτική πρόσβαση σε λεπτομέρειες, όπως η αίθουσα ασυρμάτου και ο σειριακός αριθμός στην προπέλα.

_129747782_newbow.jpg.webp

Πιστεύεται ότι πρόκειται για την πρώτη «αμερόληπτη ματιά» στο ναυάγιο του Τιτανικού, στο σύνολό του, και βασίζεται σε δεδομένα και όχι σε εικασίες.

Η σάρωση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία χαρτογράφησης βαθέων υδάτων Magellan Ltd και την Atlantic Productions.

Υποβρύχια ρομπότ που ελέγχονταν από εξειδικευμένες ομάδες, πέρασαν 200 ώρες για να χαρτογραφήσουν το μήκος και το πλάτος του ναυαγίου, το οποίο βρίσκεται σε δύο τμήματα στον Ατλαντικό Ωκεανό, στα ανοικτά των ακτών του Καναδά.

_129739636_screenshot2023-05-15at17.10.36.png.webp

Ο διευθύνων σύμβουλος της Atlantic Productions, Andrew Geffen δήλωσε στο BBC: «Μεγάλοι εξερευνητές έχουν κατέβει στον Τιτανικό… αλλά στην πραγματικότητα πήγαν με κάμερες πολύ χαμηλής ανάλυσης και μπορούσαν μόνο να κάνουν εικασίες για το τι συνέβη. Τώρα έχουμε μπροστά μας κάθε κομμάτι του Τιτανικού, κάθε λεπτομέρεια, μπορούμε να το συναρμολογήσουμε, οπότε για πρώτη φορά μπορούμε πραγματικά να δούμε τι συνέβη και να αξιοποιήσουμε πραγματικά επιστημονικά δεδομένα. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να εξετάσουμε όλες αυτές τις λεπτομέρειες, αλλά εβδομάδα με την εβδομάδα θα υπάρχουν νέα ευρήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μιχαήλ Ταμπακάκης: Η σχέση μου με την Ελισάβετ στο Μαύρο Ρόδο έχει ρομαντισμό και κίνδυνο
Δολοφονία με αρσενικό: Την ενοχή του λέκτορα του ΑΠΘ πρότεινε ο εισαγγελέας
Chevron Right