Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει συνδέσει τις δύσκολες στιγμές της πολιτικής του σταδιοδρομίας στη Ρωσία με τη λέξη Κουρσκ.
Η λέξη Κουρσκ ήταν από τις πρώτες που έγραψε ο ανταποκριτής του BBC, Στιβ Ρόζενμπεργκ, όταν ανέλαβε το πόστο του στη Μόσχα. Ήταν το 2000, όταν μετέδιδε τις πληροφορίες για τη βύθιση του υποβρυχίου «Kursk» στα παγωμένα νερά της Θάλασσας Μπάρεντς, όπου είχαν πεθάνει 118 Ρώσοι στρατιώτες.
Ο Πούτιν τότε ήταν πρόεδρος για λιγότερο από μισό χρόνο και δεχόταν σκληρή κριτική από τα ΜΜΕ της χώρας για τον χειρισμό του στην καταστροφή.
Αυτή την εβδομάδα συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από τη βύθιση του υποβρυχίου Κουρσκ. Και, για άλλη μια φορά, η λέξη αυτή γεμίζει τις ανταποκρίσεις του Ρόζενμπεργκ από τη Ρωσία. Αυτήν τη φορά λόγω της αιφνιδιαστικής ουκρανικής εισβολής στην περιοχή.
Τα τρία γεγονότα τα δυόμισι τελευταία χρόνια που έπληξαν τον Πούτιν
Όπως αναφέρεται στο κείμενο του βρετανικού Μέσου, η Ρωσία του 2024 είναι πολύ διαφορετική από τη Ρωσία του 2000.
Αυτήν τη φορά, όπως σχολιάζει ο Ρόζενμπεργκ, στη ρωσική τηλεόραση δεν υπάρχει ίχνος κριτικής στον πρόεδρο Πούτιν για τις αποφάσεις που έλαβε. Το Κρεμλίνο είχε ένα τέταρτο του αιώνα για να επιβάλει αυστηρό έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Ακόμα κι έτσι, θα βλάψουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν τα τελευταία γεγονότα; Είναι μια ερώτηση που του έχει γίνει αρκετές φορές τα τελευταία δυόμισι χρόνια για τους εξής λόγους:
- Το 2022 όταν η Ουκρανία βύθισε το πολεμικό πλοίο Moskva, τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
- Λίγους μήνες αργότερα μετά την αστραπιαία υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Ουκρανία.
- Ξανά το 2023 κατά τη διάρκεια της ανταρσίας του Βάγκνερ, όταν ένοπλοι μισθοφόροι βάδιζαν στη Μόσχα – μια άμεση πρόκληση για την εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Όμως υπάρχει μία διαφορά. Η ανταρσία της Βάγκνερ τελείωσε μέσα σε μια ημέρα. Η διείσδυση της Ουκρανίας μέσα στη Ρωσία συνεχίζεται για περισσότερο από μια εβδομάδα.
Όσο περισσότερο συνεχίζεται τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση στη ρωσική ηγεσία και, ενδεχομένως, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημιά στην εξουσία του Πούτιν.
Κατά τη διάρκεια των δυόμισι δεκαετιών στην εξουσία του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καλλιεργήσει την εικόνα του «Mr Security», του μοναδικού ανθρώπου σε αυτήν την τεράστια χώρα που είναι ικανός να κρατήσει τους Ρώσους ασφαλείς.
Τίθεται θέμα ασφάλειας για τη Ρωσία
Η λεγόμενη «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» (δηλαδή η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) παρουσιάστηκε στον ρωσικό λαό ως ένας τρόπος ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας.
Δυόμιση χρόνια μετά δεν υπάρχουν πολλά δείγματα ότι η χώρα είναι ασφαλής. Αντιθέτως, υπάρχει περισσότερο ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας, με τη Σουηδία και τη Φινλανδία να έχουν ενταχθεί στη Συμμαχία, οι ρωσικές πόλεις δέχονται τακτικές επιθέσεις από ουκρανικά drones και τώρα τα στρατεύματα που διοικεί το Κίεβο, καταλαμβάνουν ρωσικό έδαφος.
Με τις λέξεις που επιλέγει, ο Πούτιν θέλει να δείξει στους Ρώσους ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.
Όταν αναφέρεται στην ουκρανική εισβολή, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «εισβολή». Αντίθετα, μίλησε για «την κατάσταση στη συνοριακή περιοχή» ή «τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα». Ο ηγέτης του Κρεμλίνου χαρακτήρισε επίσης την ουκρανική επίθεση «πρόκληση».
Τι θα κάνει στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος;
Μην περιμένετε να σηκώσει το τηλέφωνο και να τηλεφωνήσει στο Κίεβο, γράφει ο Ρόζενμπεργκ. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι, μετά την ουκρανική επίθεση, η ιδέα των ειρηνευτικών συνομιλιών μπαίνει σε αναμονή.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πριν την ουκρανική εισβολή είχε προγραμματιστεί κάποια μεγάλης κλίμακας διαπραγμάτευση.
Στην πραγματικότητα, αυτήν την εβδομάδα ο Πούτιν ανακοίνωσε ακριβώς ποια είναι η πρόθεσή του: «…να απωθήσει τον εχθρό από το ρωσικό έδαφος».
Ωστόσο, είναι άλλο να το λες κι άλλο να το κάνεις. Παρά την ανάπτυξη επιπλέον ρωσικών δυνάμεων στο Κουρσκ, ο στρατός της χώρας δεν έχει ακόμη ανακτήσει τον έλεγχο σε αυτό το τμήμα της επικράτειας.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει δείξει κανένα σημάδι μετάνοιας για την εισβολή στην Ουκρανία. Δεν μετανιώνει ποτέ για τις αποφάσεις που πήρε.
Εάν οι δημόσιες δηλώσεις του αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα κατάσταση του μυαλού του, εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει μόνο μία πιθανή έκβαση αυτού του πολέμου: η νίκη της Ρωσίας.