Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι είχε συνάντηση τη Δευτέρα (6/11) με τον Πρωθυπουργό του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντανί κάνοντας γνωστό ότι οι δυο χώρες έχουν κοινή στάση όσον αφορά το θέμα της Παλαιστίνης.
«Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τους πριν από αυτή τη συνάντηση επικεντρώθηκαν στις κοινές τους θέσεις όσον αφορά το ζήτημα της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Ραΐσι σε συνέντευξη Τύπου με τον Ιρακινό πρωθυπουργό.
«Πιστεύουμε ότι οι [ισραηλινοί] βομβαρδισμοί [της Γάζας] πρέπει να σταματήσουν αμέσως, να εγκαθιδρυθεί κατάπαυση του πυρός και να παρασχεθεί βοήθεια στον καταπιεσμένο και ισχυρό λαό της Γάζας», είπε.
Ο Ιρανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον ισραηλινό πόλεμο κατά της Λωρίδας της Γάζας «γενοκτονία», ιδίως κατά των παιδιών, που διεξάγεται με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών.
Ο Ραΐσι είπε ακόμη ότι «το σιωνιστικό καθεστώς» έχει καταρρεύσει, αλλά οι Αμερικανοί θέλουν να το κρατήσουν ζωντανό. «Αυτή η επαίσχυντη ήττα του σιωνιστικού καθεστώτος δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υποστήριξε.
«Ως εκ τούτου, συνεργαζόμαστε και υποστηρίζουμε κάθε δράση που αναλαμβάνεται σε επίπεδο ισλαμικών χωρών καθώς και περιφερειακών και διεθνών χωρών για να εμποδίσουμε το σιωνιστικό καθεστώς και το αμερικανικό κυβερνητικό σώμα να σκοτώσουν και να σφαγιάσουν τον αθώο, καταπιεσμένο και ισχυρό λαό της Γάζας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Ιρακινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ιράκ επιμένει στη θέση αρχών του όσον αφορά το ζήτημα της Παλαιστίνης και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για την επίτευξη της ελευθερίας του και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους με πρωτεύουσα την αλ-Κουντς (Ιερουσαλήμ).
«Η πρόσφατη κρίση δεν γεννήθηκε απλώς στις 7 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, αλλά ήταν το αποτέλεσμα των εγκληματικών πολιτικών του σιωνιστικού καθεστώτος κατά του παλαιστινιακού έθνους, οι οποίες έλαβαν χώρα με τη δολοφονία και τον αναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού έθνους, τις πολιτικές επέκτασης των οικισμών και τη βεβήλωση του τζαμιού Αλ Ακσά», είπε.
Και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να δηλώσω ξεκάθαρα ότι η διεθνής κοινότητα και οι θεσμοί απέτυχαν να εκπληρώσουν τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους» όσον αφορά την Παλαιστίνη.
Ο Σουντανί δήλωσε επίσης ότι οι ιρακινές αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια στα σύνορα Ιράν-Ιράκ και δεν θα επιτρέψουν σε καμία ομάδα ή κίνημα να αποτελέσει απειλή για το Ιράν από το έδαφος του Ιράκ.
Επιστολή του Ιρανού ΥΠΕΞ στον Γκουτέρες, προτρέποντας σε παγκόσμια δράση για την αποτροπή της καταστροφής στη Γάζα
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν έγραψε δεύτερη επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετά το ξέσπασμα του αιματηρού πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί για να αποτρέψει μια νέα καταστροφή.
Χαρακτήρισε την εσκεμμένη καταστροφή των αστικών και διοικητικών υποδομών, των νοσοκομείων και των εκπαιδευτικών κέντρων από το Ισραήλ ως ένα φρικτό επεισόδιο για τη διεθνή κοινότητα τον περασμένο αιώνα.
Σε συνδυασμό με την χερσαία εισβολή του σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα και την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκδήλωση μιας γενοκτονίας, πρόσθεσε ο Αμίρ Αμπντολαχιάν.
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ σύμφωνα με το Πρακτορείο του Ιράν IRNA χαρακτήρισε επίσης τις «ισραηλινές θηριωδίες στη Γάζα «έγκλημα πολέμου», εφιστώντας την προσοχή του Γκουτέρες σε ορισμένες από τις κατάφωρες παραβιάσεις των αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των 75 ετών κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών».
Κάλεσε επίσης τον επικεφαλής του ΟΗΕ να καταγγείλει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον άμεσο και άνευ όρων τερματισμό της επίθεσης και την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, ώστε οι πολίτες της να έχουν πρόσβαση στη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια.