Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς, υπογραμμίζοντας τις ολοένα και πιο τεταμένες σχέσεις της βαλκανικής χώρας με το γειτονικό Κόσοβο λόγω των πρόσφατων πυροβολισμών και αποκλεισμών, στις 10 Δεκεμβρίου όταν Σέρβοι στο βόρειο Κοσοβο έστησαν οδοφράγματα για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη ενός πρώην αστυνομικού που θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή σε επιθέσεις εναντίον αλβανών αστυνομικών.
Στο μεταξύ, πυροβολισμοί αναφέρθηκαν χθες Κυριακή από το ΝΑΤΟ κοντά σε περίπολο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου Σέρβοι διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα με στόχο να εμποδίσουν την ανάπτυξη αστυνομικής δύναμης από την Πρίστινα στην περιοχή.
Σύμφωνα με το BBC, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι «θα λάβει κάθε απαιτούμενο μέτρο για να προφυλάξει τον λαό της Σερβίας και τη χώρα».
Υπενθυμίζεται ότι ο Βούτσιτς έστειλε την περασμένη Κυριακή τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στα διοικητικά όρια του Κοσόβου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο στρατηγός Μίλαν Μοϊσίλοβιτς. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του το τηλεοπτικό δίκτυο Pink, ο στρατηγός Μοϊσίλοβιτς είπε ότι κατευθυνόταν προς την πόλη Ράσκα (περίπου 10 χλμ από τα διοικητικά όρια του Κοσόβου), κατόπιν συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο Βούτσιτς στο Βελιγράδι. «Τα καθήκοντα που έχει αναλάβει ο σερβικός στρατός (…) είναι ακριβή, σαφέστατα και θα εφαρμοστούν πλήρως», τόνισε ο στρατηγός Μοϊσίλοβιτς. «Η κατάσταση είναι περίπλοκη και απαιτεί στο προσεχές διάστημα την παρουσία του σερβικού στρατού κατά μήκος των διοικητικών ορίων», συμπλήρωσε.
Ο σερβικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής λόγω εντάσεων με το Κόσοβο πολλές φορές τα τελευταία χρόνια – την τελευταία φορά τον Νοέμβριο, αφού η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι πολλά drones εισήλθαν στον σερβικό εναέριο χώρο από τη γειτονικη χώρα.
https://twitter.com/gchahal/status/1607609326822391808
Η κατάσταση όμως ειναι τεταμένη από το φθινόπωρο μετά την απόφαση να απαγορεύεται στους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας που εκδόθηκαν από το Βελιγράδι – μια πολιτική που τελικά καταργήθηκε από την Πρίστινα.
Η Πρίστινα προσπάθησε να προγραμματίσει τις τοπικές εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου σε δήμους που κατοικούν ως επί των πλείστων Σέρβοι – αλλά αναβλήθηκαν αφού η ανακοίνωση προκάλεσε εκτεταμένη οργή και το κύριο σερβικό πολιτικό κόμμα είπε ότι θα κάνει μποϊκοτάζ στις εκλογές.
Στη συνέχεια, στις 10 Δεκεμβρίου, ένας πρώην αστυνομικός που ήταν ύποπτος για συμμετοχή σε επιθέσεις εναντίον αλβανόφωνων αστυνομικών συνελήφθη, εξοργίζοντας τους Σέρβους που έστησαν οδοφράγματα που παρέλυσαν την κυκλοφορία γύρω από δύο συνοριακά περάσματα.
Λίγες ώρες μετά την ανέγερση των οδοφραγμάτων, η αστυνομία του Κοσόβου είπε ότι υπέστη τρεις διαδοχικές επιθέσεις με πυροβόλα όπλα σε έναν από τις λεωφόρους που οδηγούν στα σύνορα.
Από την πλευρά της, η KFOR ανακοίνωσε πως διεξάγει έρευνα για πυρά «στις 25 Δεκεμβρίου κοντά σε μια περίπολο της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο».
«Δεν υπήρξαν τραυματίες ούτε υλικές ζημιές», ανέφερε η KFOR στην ανακοίνωση.
Στις αρχές Νοεμβρίου, εκατοντάδες σέρβοι αστυνομικοί που είναι ενσωματωμένοι στην αστυνομία του Κοσόβου, καθώς και δικαστές, εισαγγελείς και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί, εγκατέλειψαν μαζικά τις θέσεις τους για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της απόφασης -η οποία έχει πλέον ανασταλεί- της κυβέρνησης της Πρίστινας να απαγορεύσει στους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται από τη Σερβία.
Η κατάσταση στο Κόσοβο βρίσκεται «στα πρόθυρα της ένοπλης σύγκρουσης», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς.