Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ομάδα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών (ECR), στην οποία συμμετέχουν ακροδεξιά κόμματα, άφησε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Μεταξύ άλλων, στην ομάδα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών συμμετέχουν κόμματα όπως της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία και το VOX στην Ισπανία.
Συνεχίζοντας την ακροδεξιά στροφή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, η απερχόμενη πρόεδρος της Κομισιόν δεν απάντησε αρνητικά για το αν θα συνεργαστεί με το ECR.
«Θα κριθεί από τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις ευρωεκλογές», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ξεκάθαρη ήταν η καταδίκη του ECR από τον Σοσιαλιστή Νίκολας Σμιτ, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση από τους υποψηφίους των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Πρώτο debate για τις ευρωεκλογές
Το πρώτο debate για τις ευρωεκλογές πραγματοποιήθηκε στο Μάαστριχτ το βράδυ της Μ. Δευτέρας 29 Απριλίου.
Η επιλογή του Μάαστριχτ για το debate δεν ήταν τυχαία αλλά καθαρά συμβολική, καθώς στην ολλανδική πόλη υπογράφηκε η συνθήκη για την ίδρυση της Ε.Ε. στις 7 Φεβρουαρίου 1992.
Η Ε.Ε. αντικατέστησε την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, προετοιμάζοντας τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και θέτοντας τα θεμέλια για μια πολιτική ένωση.
Στο debate έλαβαν μέρος οι κορυφαίοι υποψήφιοι πολιτικών ομάδων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Γερμανία),
- Νικολά Σμιτ (Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, Λουξεμβούργο),
- Βάλτερ Μπάιερ (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Αυστρία),
- Μπας Έικουτ (Πράσινοι, Ολλανδία),
- Μαρί Ανιές Στρακ Ζίμερμαν (Φιλελεύθεροι, Γερμανία),
- Άντερς Βίστισεν (ακροδεξιό κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία, Δανία),
- Μάιλις Ρόσμπεργκ (Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Γερμανία)
- Βαλέριου Γκιλέτσι (Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα, Ρουμανία).
Τα θέματα επιλέχθηκαν από την ευρωπαϊκή νεολαία μέσω έρευνας που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ.
Αφορούσαν την κλιματική αλλαγή, την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και Δημοκρατίας, ενώ στο «θέμα» της εξωτερικής πολιτικής συζητήθηκε και το θέμα της μετανάστευσης.
Πώς «κινήθηκαν» οι υποψήφιοι
Στη συζήτηση, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ήταν πιο έντονη από όλους, ενώ θετικά ήταν τα σχόλια για τον Πράσινο υποψήφιο, Μπας Έικουτ.
Όλοι στράφηκαν εναντίον του υποψηφίου του κόμματος «Ταυτότητα και Δικαιοσύνη» το οποίο εκπροσωπεί την πιο ακροδεξιά τάση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Σοσιαλιστής και απερχόμενος Επίτροπος Εργασίας Νίκολας Σμιτ υποστήριξε ένα ειδικό ταμείο για την άμυνα, αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη.
Για τον υποψήφιο της Αριστεράς, τον Γερμανό Μπάιερ, το καλύτερο σημείο ήταν η έντονη πίεσή του προς την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για το Ισραήλ.
«Πότε θα επιβάλλετε κυρώσεις κατά του Ισραήλ;», επέμεινε, με χειροκροτήματα στην αίθουσα. Η πίεση έκανε την Φον Ντερ Λάιεν να μιλήσει για άμεση εκεχειρία, να επιμείνει ότι δεν πρέπει να γίνει η επίθεση στη Ράφα και να επαναλάβει ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη απάντηση στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς.
Η Φιλελεύθερη υποψήφια επαναλάμβανε ότι «η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για την Ουκρανία».
To μεγάλο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων των πολιτικών ομάδων διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα λάβει χώρα στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες.