Κόσμος

Μετά τον Μπλίνκεν και η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί την Κίνα

Μετά τον Άντονι Μπλίνκεν και η Τζάνετ Γέλεν θα επισκεφθεί την Κίνα – Το αμερικανικό χρέος θα μπορούσε να βρεθεί στο επίκεντρο σύμφωνα με εμπειρογνώμονες.

Όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα επισκεφθεί την Κίνα από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας.

Η επίσκεψη της Γέλεν έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, άνοιξε ένα παράθυρο για ρεαλιστικές δεσμεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Συμπίπτει επίσης με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να προσπαθήσουν να αποφύγουν την ύφεση και παράλληλα να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η Γέλεν θα συζητήσει «τη σημασία για τις χώρες μας – ως τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου – να διαχειρίζονται υπεύθυνα τη σχέση μας, να επικοινωνούν άμεσα για τους τομείς που μας απασχολούν και να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων».

Σε συνάντηση με επιχειρηματίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ-Κίνας τον Ιούνιο, η Γέλεν αναγνώρισε τη σημασία του εμπορίου και των επενδύσεων με την Κίνα, δεδομένης της βαθιάς ολοκλήρωσης μεταξύ των δύο οικονομιών.

Στην ομιλία της τον Απρίλιο, η Γέλεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια υγιή οικονομική σχέση με την Κίνα, η οποία προάγει την αμοιβαία επωφελή ανάπτυξη και καινοτομία και διευρύνει τις οικονομικές ευκαιρίες για τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Επιδιώκει επίσης να συνεργαστεί σε επείγουσες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η δυσπραγία του χρέους.

Σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη της Γέλεν στην Κίνα, Κινέζοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η Γέλεν μπορεί να εξετάσει τα δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Κίνα στο πλαίσιο της χαλάρωσης των εντάσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Ο βετεράνος οικονομολόγος Τιάν Γιούν, δήλωσε στους Global Times τη Δευτέρα ότι ένας σημαντικός στόχος είναι να πείσει την Κίνα να μην μειώσει τα χαρτοφυλάκιά της σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και αντ’ αυτού να τα αυξήσει την κατάλληλη στιγμή, ώστε να βοηθήσει τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα πληθωρισμού.

Ως σημαντικός επενδυτής σε κρατικά ομόλογα, η ηπειρωτική Κίνα μείωσε τον Απρίλιο τη συμμετοχή της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα κατά 400 εκατ. δολάρια στα 868,9 δισ. δολάρια, λόγω των αυξανόμενων κινδύνων αθέτησης πληρωμών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στις 16 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στις 16 Ιουνίου, το μέγεθος των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ξεπέρασε τα 32 τρισ. δολάρια, φθάνοντας τα 32,039 τρισ. δολάρια. Εάν δεν υπάρξει ξένη εξαγορά, αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αυξανόμενη οικονομική πίεση στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι ειδικοί.

Για την πλευρά των ΗΠΑ, η κατοχή από την Κίνα κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει αρκετές θετικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του πληθωρισμού της και της βοήθειας στη μείωση του ισολογισμού, δήλωσε ο Τιάν.

Ο εγχώριος πληθωρισμός των ΗΠΑ είναι απίθανο να πέσει στο στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μέχρι τουλάχιστον το 2025, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ.

Οι παρατηρήσεις του Πάουελ υποδηλώνουν ότι ο αγώνας της κεντρικής τράπεζας κατά του πληθωρισμού απέχει πολύ από το να τελειώσει. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα οδηγήσουν τελικά τις ΗΠΑ σε τουλάχιστον ήπια ύφεση.

Οι ΗΠΑ μπορούν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μειώσουν τους δασμούς στην Κίνα, θα ήταν επωφελές και για τις δύο χώρες οικονομικά, δήλωσε ο Τιάν.

Ο Γουάνγκ Τζισί, πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, σημείωσε επίσης τη Δευτέρα ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι χρηματοπιστωτικοί τομείς πρέπει να αντιμετωπίσουν, όπως η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κινεζικού γιουάν σε σύγκριση με το δολάριο ΗΠΑ και η κατοχή χρέους των ΗΠΑ από την Κίνα, εκτός από τον πληθωρισμό.

Η έκβαση των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από το κατά πόσον η Ουάσινγκτον μπορεί πραγματικά να μετατρέψει τα λόγια της σε πράξεις, κάτι που θα είναι καθοριστικό για το κατά πόσον η συνέχεια της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να εφαρμοστεί και να συνεχιστεί αποτελεσματικά, πρόσθεσε ο Τιάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο σερβιτόρος «κολυμβητής» στη Ρόδο και ο προφητικός «Λαλάκης ο εισαγόμενος»
Ο Πούτιν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης
Chevron Right