Συναγερμός στις ΗΠΑ για «σοβαρή απειλή» από τη Ρωσία. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τέρνερ έθεσε στη διάθεση όλων των μελών του Κογκρέσου πληροφορίες σχετικά με μια «σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια» για να τις εξετάσουν, ανακοίνωσε η επιτροπή την Τετάρτη (14/2), χωρίς να διευκρινίσει περί τίνος πρόκειται.
Η επιστολή του Τέρνερ μιλά για μια «αποσταθεροποιητική ξένη στρατιωτική ικανότητα».
Το CNN, που επικαλείται δύο πηγές και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσε πάντως ότι η απειλή σχετίζεται με τη Ρωσία. Πολλές πηγές με γνώση των πληροφοριών τις χαρακτήρισαν «πολύ ευαίσθητες».
Στην πραγματικότητα, όπως ανέφερε μια πηγή, πρόκειται για μια εξαιρετικά ανησυχητική και αποσταθεροποιητική ικανότητα της Ρωσίας για την οποία «ενημερωθήκαμε πρόσφατα».
Μία από τις πηγές που επικαλείται το CNN και έχει γνώση των πληροφοριών, επιβεβαίωσε ότι «είναι, στην πραγματικότητα, μια άκρως ανησυχητική και αποσταθεροποιητική» ρωσική ικανότητα «για την οποία ενημερωθήκαμε πρόσφατα». Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον προσπάθησε αργότερα να κατευνάσει τις ανησυχίες σχετικά με την απροσδιόριστη απειλή, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος για συναγερμό».
Τα μέλη του Κογκρέσου αναμένεται να δουν τις πληροφορίες αυτές από την Τετάρτη έως την Παρασκευή (16/2).
Επιπλέον, ο Τέρνερ κάλεσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με αυτή την απειλή.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε, πάντως, ότι είχε επικοινωνήσει προσωπικά για να ορίσει συνάντηση με κορυφαία μέλη των επιτροπών εθνικής ασφάλειας πριν ο Τέρνερ προειδοποιήσει δημοσίως για αυτό που χαρακτήρισε «σοβαρή απειλή».
Ο ίδιος έκανε γνωστό πως έχει συγκληθεί η «ειδική επιτροπή των οκτώ» που αποτελείται από κορυφαία στελέχη και των δύο παρατάξεων, τα οποία αυτή την Πέμπτη θα ενημερωθούν από τον ίδιο αναλυτικά για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Και αυτός όμως αρνήθηκε να διευκρινίσει τη φύση της απειλής και να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Μάλιστα, ο Σάλιβαν έδειξε να είναι απογοητευμένος με τον Τέρνερ για την προτροπή της συνάντησης, που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Με δημόσια δήλωσή του, ο Σάλιβαν είπε ότι «είναι λίγο έκπληκτος που ο Τέρνερ βγήκε δημόσια σήμερα».
«Ο Τέρνερ βγήκε δημόσια. Θα πάω να δω τον Τέρνερ αύριο. Εκεί θέλω να αφήσω τα πράγματα για σήμερα», σημείωσε.
«Δεν είμαι σε θέση να πω κάτι περισσότερο από αυτό το βήμα αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «έχει προχωρήσει παραπέρα και με πιο δημιουργικούς, πιο στρατηγικούς τρόπους, έχει αντιμετωπίσει τον αποχαρακτηρισμό των πληροφοριών για το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στην ιστορία».