Κόσμος

O Μπλίνκεν στον… αέρα – Περιοδεία εξπρές με 4 σταθμούς σε 24 ώρες κατέληξε σε πλήρη αποτυχία

Το ταξίδι του Άντονι Μπλίνκεν απέτυχε να αλλάξει τη ροή του πολέμου και καταρράκωσε και άλλο το διπλωματικό κύρος των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, παραδεχόμενος ότι οι προσπάθειές του να εξασφαλίσει μια διαρκή ανθρωπιστική κατάπαυση και μεγαλύτερο περιορισμό στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα ήταν ακόμη «έργο εν εξελίξει».

Τα σχόλιά του τη Δευτέρα ακολούθησαν μια συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν, τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, στην Άγκυρα. Τώρα θα μεταβεί σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 στην Ιαπωνία, όπου θα ενημερώσει τους συναδέλφους του για την προσέγγιση των ΗΠΑ στην κρίση και τον αντίκτυπό της στο κύρος της Δύσης.

Κατά τη διάρκεια τετραήμερων συνομιλιών, οι οποίες ξεκίνησαν στην Ιερουσαλήμ, η διπλωματική πρόοδος φαίνεται αν μη τι άλλο να έχει αντιστραφεί.
Ο Μπλίνκεν δεν μπόρεσε να πείσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νεϊανιάχου, να υιοθετήσει μια ανθρωπιστική παύση, ενώ οι συνομιλίες για τους ομήρους κατέληξαν σε αδιέξοδο σχετικά με την αλληλουχία και τη διάρκεια της παύσης των εχθροπραξιών που απαιτείται για την απελευθέρωσή τους.

Σε έναν νέο βομβαρδισμό το βράδυ της Κυριακής, το Ισραήλ επέβαλε επίσης άλλο ένα προσωρινό μπλακ άουτ στις επικοινωνίες στη Γάζα, παρά τα αιτήματα των ΗΠΑ να μην το πράξει.

Ο αριθμός των φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας που διέσχιζαν τα αιγυπτιακά σύνορα προς τη Γάζα στο πέρασμα της Ράφα μειώθηκε από 100 την Παρασκευή σε περίπου 30 τις επόμενες ημέρες.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Χαμάς -η ισλαμιστική ομάδα που διοικεί τη Γάζα και πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ στις οποίες σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι- παραβίασε τη συμφωνία για τη διέλευση τραυματισμένων πολιτών στην Αίγυπτο. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Χαμάς προσπαθούσε να κρατήσει το ένα τρίτο των θέσεων για τους τραυματισμένους μαχητές της.

Ο Μπλίνκεν προσπάθησε να χτυπήσει μια αισιόδοξη αν και προσεκτική νότα, λέγοντας: «Γνωρίζουμε τη βαθιά ανησυχία εδώ για τον τρομερό φόρο αίματος των Παλαιστινίων – ανδρών, γυναικών και παιδιών στη Γάζα, αθώων πολιτών – μια ανησυχία που μοιραζόμαστε και για την οποία εργαζόμαστε κάθε μέρα. Έχουμε δεσμεύσει τους Ισραηλινούς για τα βήματα που μπορούν να λάβουν για να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων. Εργαζόμαστε πολύ επιθετικά για την παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι θα δείτε τις επόμενες ημέρες ότι η βοήθεια μπορεί να επεκταθεί με σημαντικούς τρόπους, ώστε να φτάσει περισσότερη στους ανθρώπους που τη χρειάζονται, καθώς και να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να βγαίνουν από τη Γάζα».

Μίλησε εν μέσω αναφορών ότι το πέρασμα, που ήταν κλειστό για δύο ημέρες, άνοιξε ξανά για να επιτραπεί η έξοδος έξι ασθενοφόρων από τη Γάζα.

Αλλά ακόμη και οι ισχυρισμοί του Μπλίνκεν ότι βρήκε μια περιφερειακή συναίνεση για να σταματήσει η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης μετριάστηκαν από την αναζωπύρωση των ανταλλαγών σφοδρών πυρών στα νότια λιβανέζικα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, της υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτοφυλακής.

Διπλωμάτες σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής που συνήθως συμμαχούν με τις ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Μπλίνκεν έχει τη δύναμη πίεσης προς το Ισραήλ για να περιορίσει τις επιθέσεις στη Γάζα, ζητώντας μόνιμη κατάπαυση του πυρός ή παρακρατώντας την αμερικανική χρηματοδότηση.

Υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ αρνούνται να το πράξουν είτε επειδή πιστεύουν ότι η στρατιωτική απομάκρυνση της Χαμάς είναι ένας εφικτός στόχος με αποδεκτό τίμημα, είτε επειδή η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί ότι το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ έγκειται στη δημόσια ενότητα με το Ισραήλ πάνω από τη διάσωση ζωών αμάχων στη Γάζα.

Αντι-παραγωγικές συνομιλίες στην Άγκυρα

Οι μη παραγωγικές συνομιλίες του Μπλινκεν στην Άγκυρα ολοκλήρωσαν μια περιοδεία που τον οδήγησε επίσης στην Ιερουσαλήμ, στο Αμμάν της Ιορδανίας, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης και στη Βαγδάτη.

Η Τουρκία απέσυρε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου, μια κίνηση που χαιρετίστηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στη Δυτική Όχθη. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε: «Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον κάποιος με τον οποίο μπορούμε να μιλήσουμε. Τον έχουμε ξεγράψει».

Ο Ερντογάν δεν συναντήθηκε ούτε με τον Μπλίνκεν.

Η Τουρκία κατασκεύασε ένα μεγάλο αντικαρκινικό νοσοκομείο στη Γάζα, το οποίο έχει δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις. Η Τουρκία και η Αίγυπτος συμφώνησαν περίπου 1.000 από αυτούς τους καρκινοπαθείς και άλλους τραυματισμένους πολίτες που χρειάζονται επείγουσα περίθαλψη στη Γάζα να σταλούν στην Τουρκία για θεραπεία, δήλωσε την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Υγείας προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τον σχεδιασμό της μετακίνησης.

Έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες διαμαρτυρίες έξω από τις αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία.

Διάβρωση του διπλωματικού κύρους των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον Guardian πιθανώς η πιο ανησυχητική πτυχή του τελευταίου μήνα είναι η αργή διάβρωση του διπλωματικού κύρους των ΗΠΑ και τα σταδιακά, αν και περιορισμένα, σημάδια συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και των αραβικών κρατών.
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι η Σαουδική Αραβία και το Ιράν θα συγκαλέσουν από κοινού μια διάσκεψη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο Ριάντ σύντομα. Το Ιράν έχει εντείνει τις διπλωματικές του προσπάθειες, με τον Ιρανό πρόεδρο, Εμπραχίμ Ραΐσι, να μιλάει στον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, παροτρύνοντάς τον να κάνει περισσότερα για να υποστηρίξει την παλαιστινιακή υπόθεση.

Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να εξηγήσει την υπόθεσή του και τη Δευτέρα ο Νετανιάχου συναντήθηκε με δεκάδες απεσταλμένους στο Τελ Αβίβ για να τους πει ότι αφού το Ισραήλ καταστρέψει τη Χαμάς, θα προσφέρει στο λαό της Γάζας «ένα πραγματικό μέλλον, ένα μέλλον με υποσχέσεις και ελπίδα». Είπε ότι η σύγκρουση είναι μια μάχη μεταξύ βαρβαρότητας και πολιτισμού στην οποία όλοι πρέπει να συμμετάσχουν.
Στη Βαγδάτη την Κυριακή, ο Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις από πολιτοφυλακές που συνδέονται με το Ιράν είναι «απαράδεκτες και θα λάβουμε κάθε μέτρο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας».
Τη Δευτέρα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντανί, ταξίδεψε στην Τεχεράνη πιθανόν για να μεταφέρει μια πιο λεπτομερή εκδοχή αυτού του μηνύματος. Ο Αλ-Σουντανί θα ήθελε επίσης να δει τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές να περιορίζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Fame Story: Η Αριστέα ζητά να φύγει - Οι τρεις νέοι υποψήφιοι για αποχώρηση
Τουρισμός για όλους 2023: Πότε ανοίγει για αιτήσεις το tourism4all
Chevron Right