Ακόμα 7 άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφτασαν οδικώς στην Αίγυπτο, όπου τους υποδέχθηκε στέλεχος της ελληνικής Πρεσβείας Καΐρου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.
Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας, αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Ακόμα 7 άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το 🇸🇩 & αφίχθηκαν οδικώς στην Αίγυπτο
Ο ΥΠΕΞ @NikosDendias έχει εκφράσει θερμές ευχαριστίες στον Αιγύπτιο ομόλογό του S. Shoukry, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα τουΑνακοίνωση⤵️https://t.co/gYKygfdtxF pic.twitter.com/zGx8a4uVGq
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) April 25, 2023
Ο αριθμός των απεγκλωβισμένων Ελλήνων είναι πλέον 50.
Παράλληλα, ένα δεύτερο αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί για την παραλαβή και άλλων Ελλήνων που έχουν μεταφερθεί από το Σουδάν.
Η Γερμανία απεγκλώβισε 490 άτομα, ανάμεσά τους και Έλληνες
Oι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν απομακρύνει από το Σουδάν μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης 490 πολίτες, εκ των οποίων 170 Γερμανοί.
Μεταξύ των υπολοίπων βρίσκονται πολίτες από 30 χώρες, και Έλληνες, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών και ‘Αμυνας, επισημαίνοντας ότι απόψε θα πραγματοποιηθεί η έκτη και τελευταία πτήση της Bundeswehr για τον απεγκλωβισμό πολιτών από την χώρα της Αφρικής, όπου οι συγκρούσεις μαίνονται.
Μητροπολίτης Σάββας: «Αν δεν ήταν ο μουσουλμάνος κληρικός, δεν θα φεύγαμε»
Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα, που κατάφερε να απεγκλωβιστεί μαζί με άλλους Έλληνες από την Μητρόπολη στο Χαρτούμ, μετά από 10 ημέρες από τότε που ξέσπασαν οι αιματηρές εχθροπραξίες στο Σουδάν.
Ο απεγκλωβισμός του ίδιου και 11 ακόμη ατόμων από τη Μητρόπολη έγινε με τη βοήθεια ενός ανώτατου μουσουλμάνου κληρικού στο Χαρτούμ τον οποίο σέβονται όλοι στο Σουδάν και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές.
Όπως είπε ο Μητροπολίτης Σάββας στο ραδιόφωνο του «Αθήνα 9,84», ήταν μια «αποστολή αυτοκτονίας» που «χρειάστηκε να περάσουμε μέσα από την κόλαση».
«Αν δεν ήταν ο ανώτατος μουσουλμάνος κληρικός του Σουδάν να μας βοηθήσει, δεν θα μπορούσαμε να βγούμε από την Μητρόπολη. Μας απεγκλώβισαν από τη Μητρόπολη, μια αποστολή αυτοκτονίας… Περάσαμε μέσα από την κόλαση, δεχθήκαμε επίθεση αλλά σταμάτησαν όταν αντιλήφθηκαν τον ανώτατο κληρικό του Σουδάν, όλοι τον σέβονται και έτσι σέβονται τα αυτοκίνητά του και έτσι γλιτώσαμε», πρόσθεσε.
Ο Μητροπολίτης μαζί με τους άλλους Έλληνες εγκλωβισμένους στη Μητρόπολη επιχείρησαν να βγουν και να πάνε στην Γαλλική Πρεσβεία στο Χαρτούμ, ωστόσο τα οχήματά τους δέχτηκαν πυρά και επέστρεψαν πίσω.
Ο ίδιος είπε πως «έχουν μείνει αρκετοί Έλληνες πίσω που δεν κατάφεραν να φτάσουν εδώ».
«Η παραμονή μου ήταν άσκοπη διότι δεν μπορούμε ούτε επικοινωνία να έχουμε ούτε να βοηθήσουμε κάποιους. Ήταν φύση και θέση αδύνατον», κατέληξε.