Κόσμος

Κράτος της Παλαιστίνης: Αυτές είναι οι 145 χώρες που το αναγνωρίζουν

Η Σουηδία, το 2014, έγινε το πρώτο μέλος της Ε.Ε. στη δυτική Ευρώπη που αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης.

Η Νορβηγία, η Ισπανία και η Ιρλανδία έγιναν, την Τρίτη (28/05), οι τελευταίες χώρες που αναγνώρισαν το κράτος της Παλαιστίνης, διαφωνώντας με τη μακροχρόνια άποψη των δυτικών δυνάμεων ότι οι Παλαιστίνιοι μπορούν να αποκτήσουν κρατική υπόσταση μόνο στο πλαίσιο ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης με το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δίκτυο France 24, με την κίνησή τους αυτή, η οποία έχει εξοργίσει το Ισραήλ, οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, ανέρχονται πλέον σε 145 από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας, αλλά όχι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, η Αυστραλία, η Ιαπωνία ή η Νότια Κορέα. Πάντως, τον Απρίλιο, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αποτρέψουν μια παλαιστινιακή προσπάθεια να γίνει πλήρες κράτος-μέλος του ΟΗΕ.

Παλαιστίνη

Οι χώρες που αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης

Στις 15 Νοεμβρίου 1988, κατά τη διάρκεια της πρώτης παλαιστινιακής Ιντιφάντα, ο – τότε – Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, ανακήρυξε μονομερώς ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Έκανε την ανακοίνωση αυτή στο Αλγέρι, σε μια συνεδρίαση του εξόριστου Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο υιοθέτησε τη λύση των δύο κρατών ως στόχο.

Λίγα λεπτά αργότερα, η Αλγερία έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, δεκάδες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους του αραβικού κόσμου, της Ινδίας, της Τουρκίας, του μεγαλύτερου μέρους της Αφρικής και πολλών χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ακολούθησαν το παράδειγμά της.

Το επόμενο κύμα αναγνωρίσεων ήρθε στα τέλη του 2010 και στις αρχές του 2011, σε μια περίοδο κρίσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Έτσι, χώρες της Νότιας Αμερικής, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Χιλή, ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις των Παλαιστινίων να υποστηρίξουν τις αξιώσεις τους για κρατική υπόσταση. Αυτό ήρθε ως απάντηση στην απόφαση του Ισραήλ να τερματίσει την προσωρινή απαγόρευση της κατασκευής εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Επίσης, το 2011, με τις ειρηνευτικές συνομιλίες να βρίσκονται σε αδιέξοδο, οι Παλαιστίνιοι συνέχισαν την εκστρατεία για την πλήρη ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη. Η προσπάθεια απέτυχε, αλλά, σε μια πρωτοποριακή κίνηση στις 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, η UNESCO ψήφισε να αποδεχθεί τους Παλαιστίνιους ως πλήρες μέλος. Σε απάντηση, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη χρηματοδότηση του οργανισμού. Αποχώρησαν οριστικά από την UNESCO το 2018, αν και οι ΗΠΑ επανήλθαν πέρυσι.

Ακόμα, τον Νοέμβριο του 2012, η παλαιστινιακή σημαία υψώθηκε για πρώτη φορά στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, αφού η Γενική Συνέλευση ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την αναβάθμιση του καθεστώτος των Παλαιστινίων σε «κράτος παρατηρητή μη μέλος». Τρία χρόνια αργότερα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποδέχθηκε, επίσης, την Παλαιστίνη ως κράτος-μέλος.

Πάντως, το 2014, η Σουηδία, η οποία έχει μεγάλη παλαιστινιακή κοινότητα, έγινε το πρώτο μέλος της Ε.Ε. στη δυτική Ευρώπη που αναγνώρισε ένα παλαιστινιακό κράτος.  Το κράτος της Παλαιστίνης είχε αναγνωριστεί νωρίτερα από έξι άλλες ευρωπαϊκές χώρες – τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Το Ισραήλ αντέδρασε οργισμένα στην κίνηση της Στοκχόλμης, με τον – τότε – υπουργό Εξωτερικών, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, να λέει στους Σουηδούς ότι «οι σχέσεις στη Μέση Ανατολή είναι πολύ πιο πολύπλοκες από τα συναρμολογούμενα έπιπλα του ΙΚΕΑ».

Η ανελέητη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία έχει αφήσει πίσω της τουλάχιστον 36.050 νεκρούς, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της περιοχής, σε αντίποινα για τη δολοφονία περισσότερων από 1.170 ανθρώπων στο Ισραήλ από τη Χαμάς, έχει ενισχύσει την υποστήριξη στην Ευρώπη όσον αφορά στην παλαιστινιακή κρατική οντότητα.

Έτσι, ύστερα από μήνες προειδοποιήσεων, η Νορβηγία, η Ισπανία και η Ιρλανδία έκαναν τελικά το βήμα, με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, να το χαρακτηρίζει ως «ζήτημα ιστορικής δικαιοσύνης». Η Μάλτα και η Σλοβενία εξέφρασαν, επίσης, την «ετοιμότητά» τους να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος όταν «οι συνθήκες είναι κατάλληλες».

Η Αυστραλία, επίσης, έθεσε το ενδεχόμενο να εγκρίνει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι το ζήτημα δεν αποτελεί πλέον «ταμπού για τη Γαλλία», ενώ επέμεινε ότι πρέπει να γίνει την «κατάλληλη στιγμή».

Ποια η θέση της Ελλάδας για το παλαιστινιακό κράτος

Όσον αφορά στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2015, η Βουλή ενέκρινε δι’ εγέρσεως των βουλευτών το Σχέδιο Ειδικής Απόφασης της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με την Παλαιστίνη, με το οποίο καλείτο η – τότε – κυβέρνηση «να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης και να καταβάλει κάθε διπλωματική προσπάθεια για την άμεση επανέναρξη απευθείας μεταξύ των δύο πλευρών αξιόπιστων ειρηνευτικών διαδικασιών».

Από την πλευρά του, ο – τότε – πρωθυπουργός της χώρας και – τότε – πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, είχε δηλώσει στο πλαίσιο συνάντησής του με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς: «Όταν ο χρόνος κριθεί κατάλληλος, η Ελλάδα θα προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα. Ώς τότε, εμείς θα κρίνουμε πώς η Ελλάδα θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος».

Μάλιστα, τη θέση της – τότε – ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, είχε επαναλάβει ο – τότε – πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στη Ραμάλα.

Σχετικά με το ζήτημα αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους από την Ελλάδα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, που την Κυριακή (26/05) επισκέφθηκε τα παλαιστινιακά εδάφη, έχοντας συναντήσεις και με τοπικούς αξιωματούχους.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αναφέρει τα εξής: «Είναι πολύ σημαντικό η Ευρώπη να σηκώσει ανάστημα και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης της Παλαιστίνης, ένα ξεκάθαρο μήνυμα άμεσης κατάπαυσης του πυρός και συγχρόνως να αναγνωρίσουν και άλλες χώρες, μέσα σε αυτές προφανώς και η Ελλάδα, άμεσα το παλαιστινιακό κράτος για να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών τα οποία να συνυπάρχουν ειρηνικά στην βάση των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα της Παλαιστίνης την ανατολική Ιερουσαλήμ».

Ο ίδιος, ακόμα, έχει προσθέσει: «Αυτές είναι οι διεθνείς αποφάσεις, αυτές πρέπει να σεβαστούμε και η Ελλάδα να μπορέσει να δείξει ότι συνεχίζει την μεγάλη παράδοση της δημοκρατικής παράταξης που άρχισε ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον Γιάσερ Αραφάτ. Αυτή την παράδοση φιλίας μεταξύ του παλαιστινιακού λαού και του ελληνικού λαού. Αυτή πρέπει να την επιδείξουμε έμπρακτα με αλληλεγγύη για ακόμη μια φορά, αν όχι τώρα πότε;».

Απεναντίας, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, την Παρασκευή (24/05) πήρε σαφή θέση υπέρ της λύσης δύο κρατών, αλλά όχι υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους σε αυτό το χρονικό σημείο.

Χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στην προ ημερησίας συζήτηση για την ακρίβεια που έγινε στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Η άποψη της κυβέρνησης είναι σαφής. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει λύση δύο κρατών και θεωρεί ότι η οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το καθεστώς της Παλαιστίνης μπορεί να ληφθεί μόνο στα πλαίσια ενός οριοθετημένου ξεκάθαρου οδικού χάρτη. Και θεωρούμε ότι δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο αυτή τη στιγμή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΠΑΣΟΚ: «Θα διαψεύσουμε τις δημοσκοπήσεις - Εφικτός στόχος η δεύτερη θέση»
Φορολοταρία Απριλίου 2024: Έγινε η κλήρωση Μαΐου - Δείτε εάν κερδίσατε 50.000 ευρώ
Chevron Right