Η ομιλία του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ήταν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα την περασμένη εβδομάδα, καθώς συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα με χιλιάδες νεκρούς (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).
Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε ότι ο Νασράλα θα μιλούσε την περασμένη Παρασκευή, ο αραβικός κόσμος περίμενε με ανυπομονησία αν ο Νασράλα θα κήρυττε ολοκληρωμένο πόλεμο κατά του Ισραήλ, προκαλώντας σε κάποιους προσδοκίες για μια ολομέτωπη επίθεση στο «μισητό» εχθρό και σε άλλους φόβο για μια ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια.
Η γεμάτη απειλές ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ αλλά χωρίς ουσιαστικά πρόσκληση σε δράση, απογοήτευσε τον λεγόμενο «άξονα αντίστασης» Ιράν-Συρίας-Χεζμπολάχ, προκαλώντας αρνητικά σχόλια και κριτική προς τον Νασράλα.
Σύμφωνα με τον αραβικό τύπο, η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να κηρύξει πόλεμο κατά του Ισραήλ για πολλούς λόγους. Ορισμένοι από αυτούς σχετίζονται με τη γενική κατάσταση στο Λίβανο, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση πολιτικά και οικονομικά, και ορισμένοι από αυτούς σχετίζονται με το Ιράν, το οποίο υποφέρει από το εμπάργκο των ΗΠΑ και διεξάγει πολλούς πολέμους τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Υπάρχει επίσης η επιρροή της θέσης της Χεζμπολάχ στις ισορροπίες στον πόλεμο στη Συρία και οι διεθνείς αντιδράσεις σε περίπτωση ενδεχόμενου πολέμου.
Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδόν το μόνο ρεαλιστικό σενάριο για να κηρύξει ο Νασράλα πόλεμο και να αποφασίσει να πάει σε πόλεμο θα ήταν ως απάντηση στην κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ εναντίον του.
Το ότι ο Νασράλα δεν είχε μιλήσει μέχρι την περασμένη Παρασκευή δεν ήταν κάτι φυσιολογικό. Κάποιοι θεώρησαν ότι αυτό είχε να κάνει με τη δημιουργία ανασφάλειας στον εχθρό. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι αυτή η απόφαση είναι σχετική με ένα νέο σχέδιο δράσης του άξονα αντίστασης.
Όπως σημειώνουν η ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ μπορεί να θεωρηθεί ως μια νέα εισαγωγή στην πολιτική του άξονα της αντίστασης στο Λίβανο και αλλού με τον Νασράλα να ανεβάζει σημαντικά τον πήχη όταν μίλησε τόσο για παύση των ισραηλινών επιθέσεων όσο και για νίκη της Χαμάς σε αυτόν τον πόλεμο.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με Άραβες αναλυτές ότι η αντίσταση έχει εισέλθει σε μια νέα φάση σε επίπεδο στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αυτό είναι κάτι που αναμένεται σύντομα. Ίσως η ομιλία του Νασράλα για το νέο οδικό χάρτη σε αυτό το πλαίσιο να γίνει με αφορμή την Ημέρα των Μαρτύρων μια εβδομάδα αργότερα.
Επιπρόσθετα ο αραβικός κόσμος δεν έχει μια ενιαία θέση. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι ορισμένες αραβικές χώρες έχουν έντονες ανησυχίες για μια νίκη της παλαιστινιακής αντίστασης.
Τα μοναρχικά αραβικά καθεστώτα το ότι επιτρέπουν διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης δεν το κάνουν απλά για να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ και τη Δύση, αλλά λειτουργεί και ως βαλβίδα αποσυμπίεσης της δυσαρέσκειας των υπηκόων τους για να μην στραφούν εναντίον τους.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά τον πόλεμο στη Γάζα. Είτε η «αντίσταση» θα νικήσει και θα απελευθερώσει όλους όσους την υποστηρίζουν, είτε θα αφεθεί στην τύχη της, κάτι που συμφέρει το σημερινό status quo των χωρών της περιοχής.