Ψηλά στην ατζέντα της Τουρκίας παραμένουν οι παράνομες επαναπροωθήσεις, τα γνωστά pushbacks, που σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές πραγματοποιεί η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος της Τουρκίας, το πεντάμηνο από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους, 8.678 μετανάστες διασώθηκαν στα τουρκικά ύδατα από τις επαναπροωθήσεις που ισχυρίζονται ότι έκαναν οι ελληνικές αρχές.
Σ’ αυτό τον αριθμό καταγράφονται και ένας σημαντικός αριθμός διακινητών οι οποίοι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις συνελήφθησαν.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Λιμενικού Σώματος της Τουρκίας, όπου υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για τις διασώσεις από pushbacks, που γίνονται όπως ισχυρίζονται από τις ελληνικές αρχές, μόνο τον Ιούνιο έγινε διάσωση 1.063 μεταναστών στην ακτογραμμή του Αιγαίου, από το Τσανάκαλε μέχρι και το Κας.
Η Τουρκία που φιλοξενεί περίπου 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και σχεδόν ένα εκατομμύριο μετανάστες, βρίσκεται σε δυσμενή θέση, ενώ το προσφυγικό χρησιμοποιήθηκε από την τουρκική αντιπολίτευση στην προεκλογική περίοδο.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε όλες του τις ομιλίες αναφέρεται στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, με διάφορους τρόπους. Τις περισσότερες φορές με αρνητικό πρόσημο για την Ευρώπη.
Τι είπε για το ναυάγιο στην Πύλο
Μετά το Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας, έκανε αναφορά στο ναυάγιο της Πύλου και την βύθιση του Titan στα συντρίμμια του Τιτανικού.
«Το είδαμε για άλλη μια φορά στην καταστροφή του πλοίου που βυθίστηκε στη χερσόνησο της Πελοποννήσου την περασμένη εβδομάδα. Ο θάνατος εκατοντάδων ανθρώπων δεν ήταν τόσο πολύ στην ατζέντα όσο οι 5 πλούσιοι που πήγαν να δουν το πλοίο Τιτανικός» σημείωσε.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι «αυτοί οι καταπιεσμένοι άνθρωποι σύντομα ξεχάστηκαν όπως και οι χιλιάδες ζωές που χάνονται στα νερά της Μεσογείου κάθε χρόνο. Είναι ένα σημάδι ότι η αποικιοκρατική, αλαζονική, απάνθρωπη νοοτροπία που βασίζεται στην ανωτερότητα του λευκού ανθρώπου εξακολουθεί να υπάρχει. Ειδικά σε χώρες γνωστές για το αποικιακό τους παρελθόν, ο πολιτισμικός ρατσισμός έχει μετατραπεί σε θεσμικό ρατσισμό».
Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι «στα γεγονότα που ξεκίνησαν στη Γαλλία βρίσκεται η κοινωνική αρχιτεκτονική που οικοδομήθηκε από αυτή τη νοοτροπία. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που είναι καταδικασμένοι να ζουν σε συστηματικά καταπιεσμένες φτωχογειτονιές και γκέτο είναι μουσουλμάνοι. Η βία δυστυχώς γέννησε τη βία και πυροδότησε τα σημερινά γεγονότα. Φυσικά, δεν εγκρίνουμε την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας, το κάψιμο και την καταστροφή δρόμων, τη λεηλασία καταστημάτων. Οι εκδηλώσεις στους δρόμους δεν μπορούν να είναι η περίφημη μέθοδος διεκδίκησης δικαιωμάτων».
Καταλήγοντας τόνισε ότι «ωστόσο, είναι σαφές ότι και οι αρχές θα πρέπει να αντλήσουν διδάγματα από την κοινωνική έκρηξη. Έχει επίσης νόημα το γεγονός ότι όσοι αγωνίζονται για τα δικαιώματα και τη δημοκρατία, ενώ παρόμοια περιστατικά λαμβάνουν χώρα στη χώρα μας, σιωπούν σήμερα. Οι πρεσβείες και οι πρόξενοι μας είναι πάντα μαζί με τους πολίτες μας. Ευχόμαστε τα τελευταία επεισόδια, τα οποία χαιρετίζουμε με ανησυχία, να λήξουν το συντομότερο δυνατό πριν το σπιράλ της βίας μεγαλώσει περαιτέρω».