Εξασθενημένος και εμφανώς αδυνατισμένος εμφανίστηκε ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, καταθέτοντας μέσω βιντεοδιάσκεψης ενώπιον δικαστών.
«Ένας αθώος παραμένει υπό κράτηση», σημείωσε ο Σαακασβίλι, που σήκωσε την μπλούζα του για να δείξει τα πλευρά και την κοιλιά του, εντείνοντας τις ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του.
Ο 55χρονος Σαακασβίλι εκτίει από το 2021 ποινή φυλάκισης 6 ετών με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας την εποχή που ήταν πρόεδρος ενώ ο ίδιος επιμένει ότι είναι αθώος και ότι η κατηγορία ήταν πολιτικά υποκινούμενη.
Πρόεδρος της Γεωργίας από το 2004 έως το 2013, ο Σαακασβίλι φυλακίστηκε τον Οκτώβριο του 2021 λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του από εξορία 8 ετών. Έκτοτε η υγεία του έχει επιδεινωθεί, έχει χάσει 60 κιλά και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τον δηλητηρίασαν.
#UkraineWar #Ukraine #Russia #Georgia
🇬🇪 After two years of arrest, #Saakashvili is unrecognizable
Mikheil #Saakashvili has been in custody in #Georgia since October 2021. Today, he took part via video link in a court session that is considering a case initiated against him for… pic.twitter.com/R3D6yyqYsB
— 🔴 Wars and news 🛰️ (@EUFreeCitizen) July 3, 2023
Πέρυσι, μετά από απεργία πείνας 50 ημερών, διακομίστηκε σε νοσοκομείο και οι σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του ενώπιον των δικαστών υποδηλώνουν επιδείνωση της κατάστασής του.
Κατά τη ακρόασή του, ο Σαακασβίλι υποστήριξε ότι δεν θα λυγίσει στη φυλακή. «Θα συμμετάσχω ενεργά στην πολιτική» στο μέλλον, διαβεβαίωσε.
Georgia continues to slowly and cynically torture its ex-president Mikheil Saakashvili. An incredible historical… suicide. What is this? Do you really want to get the encouragement of the Russians so badly? Do you really want to be Putin's favorite and obedient vassals? Do you… pic.twitter.com/fZWD72BjPm
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) July 3, 2023
Οι γεωργιανές αρχές ισχυρίζονται ότι ο Σαακασβίλι λαμβάνει κάθε ιατρική φροντίδα που χρειάζεται στο νοσοκομείο των φυλακών όπου βρίσκεται. Ωστόσο, γιατροί που τον εξέτασαν τους προηγούμενους μήνες, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την κλονισμένη υγεία του.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ζητήσει την απελευθέρωση του Μιχαήλ Σαακασβίλι, υπογραμμίζοντας ότι τον θεωρεί «πολιτικό κρατούμενο». Η Διεθνής Αμνηστία είχε χαρακτηρίσει «πολιτική εκδίκηση» τη μεταχείριση του Σαακασβίλι.