Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βαλντιμίρ Πούτιν, υποστήριξε σε συνέντευξή του πως θα προτιμούσε για πρόεδρο των ΗΠΑ τον Τζο Μπάιντεν, έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς χαρακτήρισε τον πρώτο «πιο προβλέψιμο». Πόσο ειλικρινής όμως είναι σχετικά με αυτό;
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 1 TV, του ζητήθηκε να επιλέξει μεταξύ των δύο πιθανόν προέδρων των ΗΠΑ. «Ο Μπάιντεν είναι ένα πιο έμπειρο και προβλέψιμο άτομο. Είναι πολιτικός της παλιάς σχολής. Αλλά θα συνεργαστούμε με οποιονδήποτε ηγέτη των Ηνωμένων Πολιτειών, τον οποίο εμπιστεύεται ο αμερικανικός λαός», είπε.
Παράλληλα επιχείρησε να υποβαθμίσει τα όσα αναφέρονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με την πνευματική διαύγεια του Τζο Μπάιντεν και την ικανότητά του να διατελέσει εκ νέου πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Πούτιν «αβαντάροντας» τον Τζο Μπάιντεν θυμήθηκε πως όταν οι δυο τους συναντήθηκαν στην Ελβετία τον Ιούνιο του 2021, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, γίνονταν και πάλι συζητήσεις σχετικά με την ηλικία του και την ικανότητά του. «Εγώ δεν είδα τίποτα τέτοιο. Ναι, κοίταξε λίγο τις σημειώσεις του, αλλά ειλικρινά και εγώ έριξα μια ματιά στις δικές μου. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, υποστηρίζοντας τον ομόλογο του.
Όπως σημείωσε ανησυχεί λιγότερο για την υγεία του Τζο Μπάιντεν σε σχέση με την κυρίαρχη πολιτική θέση της Ουάσινγκτον, η οποία, όπως είπε, είναι «εξαιρετικά επιβλαβής και εσφαλμένη».
Άλλα λέει, άλλα θέλει…
Συνήθως ο Ρώσος πρόεδρος δεν «μπλοφάρει», σε αυτήν όμως την περίπτωση φαίνεται πως δεν είναι ιδιαίτερα ειλικρινής σχετικά με την προτίμησή του. Κατά την περίοδο της προεδρίας του Τράμπ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αναπτύξει μια ιδιαίτερα φιλική σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο, η οποία είχε χαρακτηριστεί από πρωτοφανής έως και ύποπτη και επικίνδυνη.
Το Κρεμλίνο φέρεται μάλιστα να είχε παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές του 2016, με μια εκστρατεία στο διαδίκτυο από τη βιομηχανία των τρολ, επιδιώκοντας τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Το 2019 μια έρευνα ειδικού εισαγγελέα για τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές και τους δεσμούς των δύο ηγετών έληξε με πολλαπλές κατηγορίες και εκτεταμένα στοιχεία για απόπειρα παρεμπόδισης από τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά χωρίς απόδειξη συμπαιγνίας.
Σε κάθε περίπτωση, επί προεδρίας Τραμπ, ο ρόλος της Μόσχας ενισχύθηκε σημαντικά στη διεθνή σκηνή και αυτό δεν ήταν συμπτωματικό. Ο Πούτιν βρήκε «κενό χώρο» και τον εκμεταλλεύτηκε. Το 2018, ο Τραμπ επικρίθηκε ευρέως για υποταγή στον Πούτιν σε μια σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι, ενώ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, στον πολιτικό του βίο, έχει επαινέσει αρκετές φορές τον Ρώσο Πρόεδρο.
Και ο Ρώσος Πρόεδρος φαίνεται πως συνεχίζει να αντιλαμβάνεται την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία ως «πλεονέκτημα». Εξάλλου ο ίδιος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έχει υποσχεθεί πως σε περίπτωση εκλογής του θα τερματίσει άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο Κογκρέσο ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες που τον υποστηρίζουν έχουν μπλοκάρει το πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για τη «λευκή επιταγή» προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το μέγεθος και τη διάρκεια της οικονομικής υποστήριξης. Κατηγορούν δε την κυβέρνηση Μπάιντεν για «άστοχη» στρατηγική και τις «λανθασμένες» προτεραιότητες.
«Έχει τον τρόπο του με τον Τραμπ»
«Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει τον τρόπο του με τον Ντόναλντ Τραμπ, εδώ και αρκετό καιρό… Ξέρει πως να τον χειραγωγεί. Ήταν πολύ καλός στην τέχνη της κολακείας με τον Τραμπ. Βλέπει τον Τραμπ ως πλεονέκτημα από πολλές απόψεις», έχει σημείωσει η Φιόνα Χιλ, ανώτερος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ με ειδίκευση στη Ρωσία από το 2017 έως το 2019. «Αυτό είναι κυριολεκτικά το ατού του Πούτιν», ανέφερε στο One Decision Podcast με παρουσιαστή τη δημοσιογράφο Τζέιν Φέργκιουσον και τον πρώην επικεφαλής της MI6 Ρίτσαρντ Ντιαρλόβ
Όπως τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος ποντάρει στο ότι ο Τραμπ θα κερδίσει τον Μπάιντεν τον επόμενο χρόνο και θα επιστρέψει στην εξουσία. «Αυτό θα είναι κάτι καλό για τον Πούτιν… μπορεί να παίξει με αυτό. Μπορεί να το χρησιμοποιήσει ακόμη και ως ένα είδος προειδοποίησης για να τρομάξει τους Ουκρανούς, τους Ευρωπαίους και τον υπόλοιπο κόσμο».
Η δήλωση του Πούτιν για την προτίμησή του στον Μπάιντεν είχε όμως και ένα σημείο αλήθειας. Ο Τραμπ «είναι πραγματικά εξαιρετικά απρόβλεπτος και ο Ρώσος Πρόεδρος θα πρέπει να κινείται με προσοχή, να μην τον προσβάλλει και να μη περάσει τις κόκκινες γραμμές του, γιατί ο Τραμπ ζει για τον εαυτό του». Όμως, συνέχισε, «ο Πούτιν είναι αρκετά σίγουρος πως μπορεί να συνεχίσει να κατέχει την πρωτοβουλία των κινήσεων», είχε υπογραμμίσει η Χιλ και κατέληγε:
«Σε κάθε περίπτωση, όλα όσα λένε οι τοποτηρητές του Τραμπ ή ο ίδιος ο Τραμπ για το ΝΑΤΟ, για την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, για τις παγκόσμιες υποθέσεις, για την Ουκρανία, για όλα όσα συμβαίνουν στο Καπιτώλιο, όλα αυτά για τον Πούτιν είναι ένα σημάδι ότι και πάλι όλα θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα προς όφελός του».