Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και ο Προεδρικός Εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, θα συναντηθούν σήμερα στην Ουάσιγκτον. Ο Σάλιβαν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο που μετέφερε τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη συνάντηση με τους Πρωθυπουργούς Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε και Μεγάλης Βρετανίας Ρίσι Σούνακ στο πλαίσιο τα συμφωνίας AUKUS.
Σε ερώτηση σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να εξασφαλιστεί στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας τόνισε ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή όχι μόνο με Φινλανδούς και Σουηδούς αλλά και με Τούρκους αξιωματούχους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι θα έχουν σήμερα συνάντηση με τον προεδρικό εκπρόσωπο Καλίν στην Ουάσιγκτον και ότι θα συζητήσουν μια σειρά από θέματα που αφορούν τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Σε ότι αφορά την συμφωνία AUKUS ο Σάλιβαν ανέφερε ότι ο Μπάιντεν, ο Σούνακ και ο Αλμπανέζε θα ανακοινώσουν σήμερα τον «ιδανικό οδικό χάρτη» για τη σύμπραξη πυρηνικών υποβρυχίων που θα μετατρέψει τη συμμαχία AUKUS σε πραγματικότητα.
Επισημαίνοντας ότι τα μέρη εργάζονται σκληρά και με αποφασιστικότητα για την εκπλήρωση των υποσχέσεων του AUKUS, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία πολλών σταδίων.
Σύμφωνα με τον ίδιο η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την εκπαίδευση Αυστραλών ναυτικών, μηχανικών, τεχνικών και άλλου προσωπικού που θα αναλάβει την ευθύνη και τη διαχείριση της πυρηνικής πρόωσης.
Σημειώνοντας ότι τα υποβρύχια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα αναπτύσσονται εναλλάξ στην Αυστραλία, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι λίγα χρόνια αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 2030, τρία υποβρύχια κλάσης Virginia από τις ΗΠΑ θα παραδοθούν στην Αυστραλία, ενώ μοιράστηκε την πληροφορία ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί σε 5, αν χρειαστεί.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι το συμβατικό οπλισμένο πυρηνικό υποβρύχιο νέας γενιάς SSN-AUKUS, το οποίο θα κατασκευαστεί με αμερικανική τεχνολογία και σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, θα δοθεί στην Αυστραλία ως τελευταίο στάδιο.
Σημειώνοντας ότι οι Αυστραλοί θα πληρώσουν για τα υποβρύχια κλάσης Virginia, ο Σάλιβαν σημείωσε ότι θα συνεισφέρουν επίσης σχετικά στη βιομηχανία υποβρυχίων των ΗΠΑ για την επιτάχυνση της παραγωγής.
Επεσήμανε επίσης ότι το AUKUS αντιπροσωπεύει μια «μακροπρόθεσμη επένδυση» που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ με συμμαχίες στον Ινδο-Ειρηνικό και τόνισε ότι και άλλοι εταίροι παίζουν επίσης το ρόλο τους οικονομικά και όσον αφορά τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.
Ο Σάλιβαν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ διαδραματίζουν έναν «ιστορικό» ρόλο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα των χωρών στον Ινδο-Ειρηνικό και υπογράμμισε ότι η AUKUS είναι μια συμφωνία που θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα, ίσως για τον επόμενο αιώνα.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, από την άλλη πλευρά, σημείωσε ότι τα βήματα αυτά δεν στρέφονται εναντίον οποιασδήποτε χώρας και ότι δεν επιθυμούν καμία σύγκρουση ή έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο στις σχέσεις με την Κίνα, κάνοντας γνωστό ότι ενημέρωσαν επίσης τις κινεζικές αρχές για το τι είναι και τι δεν είναι το AUKUS.
Η συμφωνία «AUKUS», η οποία προβλέπει συνεργασία στον τομέα της τεχνολογίας πυρηνικών υποβρυχίων, υπεγράφη μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας τον Οκτώβριο του 2021.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας ασφαλείας “AUKUS”, η οποία αποτελείται από τη συντομογραφία των ονομάτων των τριών χωρών στα αγγλικά, θα κατασκευαστούν τουλάχιστον 8 πυρηνικά υποβρύχια σε ναυπηγεία στην Αδελαΐδα, πρωτεύουσα της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα πυρηνικά υποβρύχια της Αυστραλίας θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της σταθερότητας στον Ινδο-Ειρηνικό και θα συμβάλουν στην προστασία των κοινών αξιών και συμφερόντων των χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία.
Αντιδρώντας στη συμφωνία AUKUS, η οποία ανακοινώθηκε ενάντια στην αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τσάο Λιτσιέν επέκρινε ότι «η συμφωνία θα υπονομεύσει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».
Μετά την AUKUS, η Αυστραλία θα καταγραφεί ως η πρώτη χώρα που θα αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια πριν φτάσει στην «πυρηνική ισχύ».